Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Simpozionul național "Școala - pedagog al vocației"

La Casa de reculegere "Gaudium et Spes" din Traian, jud. Neamț a avut loc, sâmbătă, 30 mai 2015, simpozionul național al profesorilor de religie, cu titlul "Școala - pedagog al vocației". Manifestarea a început la ora 9.00 și a reunit peste 80 de profesori de religie catolică, studenți teologi și profesori universitari din: Iași, Bacău, Neamț, Vaslui, Onești, Satu-Mare, București și Suceava .

Scopul simpozionului a fost dublu:

- evidențierea rolului Bisericii (inclusiv al institutelor de viață consacrată ca modele de vocație și slujire), al familiei și al școlii în formarea și alegerea vocației elevilor, în contextul anului 2015 care a fost declarat de Sfântul Părinte Francisc Anul Vieții Consacrate din perspectiva împlinirii celor 50 de ani de la Conciliul Vatican II și, în special, a împlinirii a 50 de ani de la publicarea decretului conciliar Perfectae caritatis despre reînnoirea vieții consacrate.

- valorizarea colaborării dintre acești factori ai educației, valorificarea experienței la clasă a profesorilor, a viziunii privind locul, importanța familiei și a școlii în activitatea formativă în contextul învățământului contemporan.

Simpozionul a fost organizat în colaborare cu următorii parteneri: Inspectoratul Școlar al Județului Neamț, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sf. Francisc de Assisi " Roman, Episcopia Romano-Catolică Iași prin Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli și Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, prin Facultatea de Teologie Didactică Romano-Catolică.

Echipa implicată în realizarea proiectului a fost compusă din: pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, inspector școlar diecezan, pr. conf. univ. dr. Iosif Enășoae, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, prof. dr. Viorel Stan, inspector școlar general, I.S.J. Neamț, prof. dr. Giosan Mihai, inspector de religie, I.S.J. Neamț, pr. prof. Cristinel Sociu, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic "Sf. Francisc de Assisi " Roman și prof. metodist Paula-Odille Doğan, inspector zonal Neamț de religie romano-catolică în cadrul Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli din Dieceza de Iași.

Simpozionul s-a adresat profesorilor de religie catolică din învățământul preuniversitar și universitar, precum și studenților din cadrul Facultăților de Teologie Romano-Catolică din țară, și a avut ca obiectiv prezentarea unor comunicări științifice și metodice ce ilustrează atât experiența la clasă cât și viziunea științifică asupra conținutului disciplinei precum și elemente de creativitate și inovare în predarea religiei, atât din perspectiva profesorilor, cât și a studenților. Participarea profesorilor de religie din întreaga țară, dar și a studenților din facultățile de profil a oferit un câmp vast de analiză, evenimentul fiind conceput ca un veritabil schimb de experiență.

Programul zilei a fost următorul:

8.30-9.00: Primirea participanților

9.00-12.00: Deschiderea lucrărilor simpozionului și întâlnirea profesorilor

12.00-13.00: Sfânta Liturghie

13.00-14.00: Pauză de prânz

14.00-17.30: Prezentarea lucrărilor/ Secțiunea I și Secțiunea a II-a

17.30 - Plecarea participanților

Moderatorii simpozionului au fost pr. conf. univ. dr. Iosif Enășoae și pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv, iar profesorii înscriși la simpozion și-au prezentat lucrările la una din cele două secțiuni: secțiunea I - Comunicări științifice și/sau metodice și secțiunea a II-a ce a cuprins creații literare (proză, poezie, dramaturgie).

Lista celor care au prezentat lucrări:

  1. Prof. Ancuța Scheel- Chemarea în Sfânta Scriptură

  2. Prof. Maricica Bejenaru - Iată vin, Doamne!

  3. Prof. Cristina Ghercă - Școala și alți factori responsabili pentru educarea noilor generații în vederea alegerii vocației

  4. Prof. Valeria Gherguț - Veniți după mine, ați fost chemați de Isus

  5. Prof. Cristian Scripcaru și Mariana Suditu - Chemarea de a fi o familie

  6. Prof. Angelica Șarig - Iată-mă, Doamne!

  7. Prof. Mihaela Ciobanu - Școala și familia, factori decisivi în descoperirea propriei vocații

  8. Prof. Ramona Nicoleta Martin - Școala și familia, pilonii de rezistență ai educației

  9. Prof. Mariana Păvăluță - Cadrul didactic - părinte și prieten

  10. Ana Oana Vizitiu - Rolul școlii în formarea și alegerea vocației elevilor

  11. Prof. Mariana Cornea - Rolul profesorului de religie în educarea umană și religioasă a elevilor

  12. Prof. Lucia Bejan - M-ai chemat!

  13. Sora prof. Cecilia Bereșoaei - Gândurile unui dascăl

  14. Prof. Genoveva Antoci - Educația în viziunea sfântului Ioan Gură de Aur

  15. Prof. Marius Liviu Ciuraru - Vocația în textele biblice. Iubire și responsabilitate

După fiecare temă au avut loc dezbateri cu privire la temele discutate, fiind prezentate și unele experiențe personale din viața și misiunea de dascăl.

Finalitatea simpozionului se va concretiza în editarea unui volum ce va cuprinde comunicările științifice și creațiile literare care au fost selectate, în funcție de cerințele stabilite de coordonatorii proiectului.

Prof. Paula-Odille Doğan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 mai: Traian: Simpozionul național "Școala - pedagog al vocației"


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat