Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (31 mai 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua și duminică frumoasă!

Astăzi celebrăm sărbătoarea Preasfintei Treimi, care ne amintește misterul unicului Dumnezeu în trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Treimea este comuniune de Persoane divine care sunt una cu alta, una pentru alta, una în alta: această comuniune este viața lui Dumnezeu, misterul de iubire al Dumnezeului Viu. Și Isus ne-a revelat acest mister. El ne-a vorbit despre Dumnezeu ca Tată; ne-a vorbit despre Duhul; și ne-a vorbit despre Sine însuși ca Fiu al lui Dumnezeu. Și astfel ne-a revelat acest mister. Și atunci când, înviat, i-a trimis pe discipoli să evanghelizeze neamurile, le-a spus să le boteze "în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh" (Mt 28,19). Cristos încredințează această poruncă în orice timp Bisericii, care a moștenit de la apostoli mandatul misionar. Îl adresează și fiecăruia dintre noi care, în virtutea Botezului, facem parte din comunitatea sa.

Așadar, solemnitatea liturgică de astăzi, în timp ce ne face să contemplăm misterul minunat din care provenim și spre care mergem, ne reînnoiește misiunea de a trăi comuniunea cu Dumnezeu și de a trăi comuniunea dintre noi după modelul comuniunii divine. Suntem chemați să trăim nu unii fără alții, deasupra sau împotriva altora, ci unii cu alții, pentru alții și în alții. Asta înseamnă a primi și a mărturisi unanimi frumusețea Evangheliei; a trăi iubirea reciprocă și față de toți, împărtășind bucurii și suferințe, învățând să cerem și să acordăm iertare, valorizând diferitele carisme sub conducerea păstorilor. Într-un cuvânt, ne este încredințată misiunea de a zidi comunități ecleziale care să fie tot mai mult familie, capabile să reflecte strălucirea Treimii și de a evangheliza nu numai cu cuvintele, ci cu forța iubirii lui Dumnezeu care locuiește în noi.

Treimea, așa cum aminteam, este și scopul ultim spre care este orientat pelerinajul nostru pământesc. Drumul vieții creștine este, de fapt, un drum esențialmente "trinitar": Duhul Sfânt ne conduce la cunoașterea deplină a învățăturilor lui Cristos și ne amintește și ceea ce ne-a învățat Isus; și Isus, la rândul său, a venit în lume pentru a ni-l face cunoscut pe Tatăl, pentru a ne conduce la El, pentru a ne reconcilia cu El. Totul, în viața creștină, se învârte în jurul misterului trinitar și este făcut în vederea acestui mister infinit. De aceea, să încercăm să ținem mereu sus "tonul" vieții noastre, amintindu-ne pentru ce scop, pentru ce glorie existăm, lucrăm, luptăm, suferim; și la ce răsplată imensă suntem chemați. Acest mister cuprinde toată viața noastră și toată existența noastră creștină. Să ne amintim de el, de exemplu, ori de câte ori facem semnul crucii: în numele Tatălui, a Fiului și al Sfântului Duh. Și acum vă invit să facem toți împreună, și cu glas puternic, acest semn al crucii: "În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh!".

În această ultimă zi din luna mai, luna mariană, ne încredințăm Fecioarei Maria. ea, care mai mult decât orice altă creatură a cunoscut, a adorat, a iubit misterul Preasfintei Treimi, să ne conducă de mână; să ne ajute să percepem în evenimentele din lume semnele prezenței lui Dumnezeu, Tată și Fiu și Duh Sfânt; să ne obțină să-l iubim pe Domnul Isus cu toată inima, pentru a merge spre vederea Treimii, țintă minunată spre care tinde viața noastră. Îi cerem să ajute și Biserica pentru ca să fie mister de comuniune și comunitate ospitalieră, unde orice persoană, în special săracă și marginalizată, să poată găsi primire și să se simtă fiică a lui Dumnezeu, voită și iubită.

________________

După Angelus

Astăzi la Bayonne, în Franța, este proclamat fericit preotul Louis-Edouard Cestac, fondator al Surorilor Slujitoare ale Mariei; mărturia sa de iubire față de Dumnezeu și față de aproapele este pentru Biserică un nou stimulent de a trăi cu bucurie Evanghelia carității.

Vă salut pe voi toți, dragi romani și pelerini: familiile, grupurile parohiale, asociațiile, școlile. Îndeosebi, salut credincioșii din La Valletta (Malta), Cáceres (Spania) și Michoacán (Mexic); pe cei care provin din Caltanissetta, Soave, Como, Malonno și Persico Dosimo; și grupul din Bovino, cu "Cavalerii din Valleverde". Salut copiii care au primit sau se pregătesc să primească Mirul, încurajându-i să fie martori bucuroși ai lui Isus.

La sfârșitul lunii mai, mă unesc spiritual cu multele exprimări de devoțiune față de Maria Preasfântă; îndeosebi menționez marele pelerinaj al bărbaților la Sanctuarul din Piekary, în Polonia, care are ca temă: "Familia: casă primitoare". Există mulți polonezi în Piață astăzi: arătați-vă! Sfânta Fecioară Maria să ajute fiecare familie să fie "casă primitoare".

Joia viitoare la Roma vom trăi tradiționala procesiune de Corpus Domini. La ora 19.00, în Piața "Sfântul Ioan din Lateran" voi celebra Sfânta Liturghie și apoi vom adora Preasfântul Sacrament mergând până la Piața "Santa Maria Maggiore". Vă invit încă de acum să participați la acest solemn act public de credință și de iubire față de Isus Euharistie, prezent în mijlocul poporului său. Înainte de a încheia, să facem încă o dată semnul crucii, cu glas tare, toți! "În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh", amintind misterul Sfintei Treimi.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat