Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Preasfințitului Petru Gherghel pentru Sărbătoarea Copiilor de la Rotunda

6 iunie 2015

Păstrați-l mereu pe Isus în inima și în viața voastră!

Dragi copii,

Biserica privește mereu cu grijă spre voi și dorește să vă ajute să creșteți frumos. Dar, în mod special, luna iunie vă este dedicată, deoarece data de 1 iunie este Ziua Internațională a Copilului și, tot la începutul lunii iunie, în fiecare an, în dieceza noastră avem o zi care vă este dedicată: Sărbătoarea Copiilor. Anul acesta sunteți așteptați să veniți în număr mare, împreună cu animatorii, educatorii și preoții voștri, la Rotunda. Sunteți îndemnați să purtați un mesaj, poate chiar cel mai frumos și mai important pentru un copil, pentru un creștin: Isus e în inima mea!

Inimile voastre sunt curate, sunt pure, pentru că așa le-a făcut Isus. Cu toate acestea și voi trebuie să aveți grijă ca inimile voastre să rămână strălucitoare, să nu lăsați să intre în ele ceea ce este urât. Isus a spus: "Fericiți cei curați la inimă, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5,8). Dacă vă păstrați inima curata veți vedea cum Dumnezeu este prezent în părinții, frații, educatorii, profesorii, prietenii, animatorii voștri.

În inima voastră sunt multe trăiri, realități, persoane, așa cum evidențiază însemnul întâlnirii de la Rotunda. Înainte de toate acestea este bine ca Isus să aibă primul loc, să fie mereu prezent, să nu vă despărțiți de El. Felul vostru de a fi, modul în care vă comportați să transmită un singur mesaj: Isus este în inima mea!

Orice copil este un mare dar pe care Dumnezeu îl face omenirii. Fiecare dintre voi sunteți o minune a lui Dumnezeu! Toți împreună sunteți perle prețioase ale Bisericii și ale societății. Papa Francisc îi iubește atât de mult pe copii, nu ezită să îi binecuvânteze, să îi ia în brațe, să îi sărute. Într-o cateheză papa spunea astfel despre copii: "Copiii sunt în ei înșiși o bogăție pentru omenire și pentru Biserică, pentru că ne amintesc constant de condiția necesară pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu: aceea de a nu ne considera autosuficienți, ci persoane care au nevoie de ajutor, de iubire, de iertare. Și toți, toți avem nevoie de ajutor, de iubire și de iertare!"

Voi, dragi copii, aveți datoria de a urma exemplele frumoase ale celor mari, de a asculta sfaturile celor care vă doresc binele. Nu uitați, însă, că și noi, cei mari, avem de învățat de la voi! Trebuie să învățăm de la voi lucrul cel mai important: să îl păstrăm pe Isus în inima noastră.

Dacă îl aveți pe Isus în inima voastră atunci trebuie să vorbiți cu El cât mai mult. Aceasta este rugăciunea: a sta de vorbă cu Isus, a-i spune cât de mult îl iubim, a-i mulțumi pentru prietenia sa și a-i încredința pe cei dragi.

Împreună cu cei care organizează Sărbătoarea Copiilor de la Rotunda, cu părintele Felix, asistent general și cu toți asistenții voștri spirituali, doresc să vă încredințez un model de rugăciune propus de însuși papa Francisc: rugăciunea celor cinci degete. La Rotunda veți primi o imagine care va explica acest model simplu de rugăciune. Fiecare deget vă amintește să vă rugați pentru cei mai apropiați vouă, pentru cei care se ocupă de educația voastră, pentru cei care conduc poporul, pentru cei mai fragili și pentru voi înșivă. Vă îndemn ca de fiecare dată când vă împreunați mâinile pentru rugăciune să priviți la degetele voastre și să vă rugați pentru aceste cinci intenții.

Dragi copii,

Sărbătoarea de la Rotunda va fi o sărbătoare a credinței, a bucuriei și a prieteniei. Ne vom uni inimile pentru a transmite lumii acest minunat mesaj: Isus este în inima mea! Cât de mult are nevoie lumea de azi să își amintească de faptul că cea mai mare fericire pentru un om este prietenia cu Dumnezeu, că cea mai mare bogăție este prezența lui Cristos în propria inimă, că cea mai mare putere este puterea iubirii!

Prin bunătatea, prietenia și exemplul vostru să amintiți tuturor să nu îl îndepărteze pe Isus din viața lor și să se comporte ca adevărați ucenici ai săi. Așa lumea va deveni mai bună și voi veți avea un viitor în liniște și pace.

Să fiți mereu o bucurie pentru părinții, surorile și frați voștri. Purtați mereu bucuria și pacea în familiile voastre, chiar dacă ele sunt încercate de greutăți. În fiecare zi să le spuneți părinților că îi iubiți și să vă rugați pentru ei.

Fiți prietenoși cu ceilalți copii, fiți darnici cu cei mai neajutorați, fiți un exemplu pentru toți cei care vă întâlnesc. În orice loc sunteți să răspândiți iubirea.

Împreună cu episcopul auxiliar Aurel, cu părintele Felix, cu părintele paroh de la Rotunda, cu preoții, călugării și călugărițele și cu toți cei care se ocupă de educația voastră vă spunem că sunteți prețioși, că sunteți o bogăție infinită.

Vă dăm întâlnire, dragi copii, la Rotunda, ca să proclamăm cu bucurie și convingere: Isus e în inima mea. Astfel, să formăm toți o familie unită, după dorința lui Isus: "Ca toți să fie una!".

Iași, 26 mai 2015
Sărbătoarea sfântului Filip Neri

Petru Gherghel,
episcopul vostru


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat