Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Liturghia venerării Giulgiului prezidată de PS Aurel Percă

Luni, 25 mai 2015, la ora locală 21.30, în Domul din Torino, comunitatea catolică română a avut fericita ocazie de participa la sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă în fața sfântului Giulgiu, care este expus, în mod excepțional, cu ocazia împlinirea a 200 de ani de la nașterea sfântului Ioan Bosco și totodată cu venirea papei Francisc la Torino în ziua de 21 iunie.

După o lungă așteptare, cauzată de controlul scrupulos al agenților de poliție care au misiunea de a proteja acest tezaur al creștinătății, răbdarea așteptării a fost răsplătită de frumusețea ambientului sacru dominată de întâlnirea cu imaginea Omului Suferințelor.

Giulgiul din Torino reprezintă pentru Biserica Universală o referință importantă pentru viața de credință. Giulgiul este o provocare, așa cum spun cuvintele alese ca moto pentru această expunere: "Iubirea cea mai mare": darul mântuirii care se face vizibil în răspunsul nostru, adorația lui Dumnezeu și slujirea fraților.

Cu cuvinte asemănătoare ne-a vorbit despre acest moment special Preasfințitul Aurel, care ne-a îndemnat să medităm marea iubire a lui Dumnezeu care l-a dat pe Fiul său pentru ca noi să avem viață. Pe Giulgiu sunt întipărite suferințele lui Cristos care ne arată cât de mare a fost sacrificiul său de iubire.

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Gelu Miclăuș, responsabilul comunității din Torino, care a organizat celebrarea, a mulțumit tuturor concelebranților care erau prezenți, în primul rând oaspeților veniți din țară și apoi celor care activează în Italia, în diferite dieceze din această țară. Atenția salutului și mulțumirea s-au oprit la fiecare în parte, începând cu Preasfințitul Aurel Percă, continuând cu pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Claudiu Iștoc, pr. Isidor Iacovici, pr. Gabriel Bogatu, pr. Eugen Mateiaș, pr. Marian Benchea, pr. Laurențiu Ignat, pr. Felician Petre-Antica, pr. Iulian Farțade, pr. Lucian Avădăni, pr. Viorel Hancu, pr. Mario Quniberti, precum și diaconii permanenți Eduard Măriuț și Francisc Benedic. Mulțumirile au fost adresate tuturor celor care au participat, circa 400 de credincioși, precum și corului, ministraților și seminaristului Andrei Laslău, de la salezieni.

Celebrarea sfintei Liturghii și meditația în fața sfântului Giulgiu au fost un moment deosebit de credință și de emoție. Chipul lui Cristos de pe Giulgiu, spunea pr. Gelu în încheiere, are ochii închiși ca și cum nu ar dori să ne privească în față, ci în inimă, de la care așteaptă o autentică convertire și totodată mai multă dragoste.

Diacon Francisc Benedic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 mai: Torino: Liturghia venerării Giulgiului prezidată de PS Aurel Percă


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat