Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Cristos în misterele sale: conferințe spirituale și Disputatio de Maat, Me et Torah

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Cristos în misterele sale: conferințe spirituale, scrisă de Dom Columba Marmion și tradusă în limba română de pr. dr. Eduard Ferenț. Cartea apare în colecția "Maeștri ai spiritualității", formatul 17x24 cm, are 402 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

Conferințele care compun volumul de față sunt expuneri, după Evanghelie, după scrisorile sfântului Paul și concluziile învățăturii teologice, a trăsăturilor fundamentale ale vieții creștine. Această viață creștină este esențial supranaturală și nu se poate dobândi decât în Cristos, modelul unic al perfecțiunii, tezaurul infinit al harurilor noastre și cauza eficientă a oricărei sfințenii.

Lucrarea apare în limba română grație traducerii realizate de părintele Eduard Ferenț din originalul francez: Le Christ dans ses Myst?res (Les Editions de Maredosous, 1933).

Structura acestei cărți este simplă. Două conferințe preliminare arată cum sunt ale noastre misterele lui Cristos și cum anume, în general, noi putem asimila roadele acestor mistere ale Mântuitorului.

Dar nu vom putea înțelege bine valoarea transcendentă a acestor mistere, strălucirea lor admirabilă, înlănțuirea lor logică, unitatea profundă care le leagă între ele, dacă nu-l vom considera mai întâi pe Acela care le-a trăit pentru noi. De aceea, în prima parte a acestui volum autorul a căutat sa schițeze trăsăturile esențiale ale Persoanei lui Isus: Fiul al lui Dumnezeu făcut trup pentru a-și exercita funcția de Mântuitor și Pontif.

A doua parte este dedicată contemplației misterelor Omului-Dumnezeu. Apelând la datele Evangheliei și la textele liturgice, Dom Columba Marmion a căutat să stabilească realitatea umană și divină a întregului ansamblu, să marcheze semnificația și să indice aplicațiile sufletului credincios cât privește alegerea însăși a misterelor, a considerat că nu putea face mai bine decât să se oprească la acelea pe care ni le propune sfânta Biserică în anul liturgic (Timpul Adventului, Timpul Crăciunului, Epifania, Timpul după Epifanie, Timpul Postului Mare, Timpul pătimirii, Timpul pascal, Înălțarea, Rusaliile, Trupul Domnului, Solemnitatea Inimii lui Isus, Toți Sfinții).

Toată ambiția autorului, acceptând publicarea acestor conferințe, este aceea de a contribui, pe cât posibil, la marea operă de reconstituire a tuturor lucrurilor în Cristos.

Conferințele care compun cartea Cristos în misterele sale a lui Dom Columba Marmion se adresează, după cum afirma sfântul Ioan Paul al II-lea la ceremonia beatificării acestuia din septembrie 2000, vorbind despre redescoperirea scrierilor autorului, preoților, persoanelor consacrate și laicilor pentru a-i ajuta să crească în unire cu Cristos, iubindu-l pe Dumnezeu și slujindu-i în mod generos pe frații lor.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Disputatio de Maat, Me et Torah, scrisă de Ștefan Grosu. Cartea apare în colecția "Studii biblice", formatul 14x20 cm, are 96 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

"Disputatio de Maat, Me et Torah" - un titlu care pare ciudat pentru cei neavizați -, ascunde în spatele lui un efort susținut din partea absolventului facultății de teologie didactică a Institutului Teologic Romano-Catolic din București, de a prezenta modul de generare a filozofiei dreptului religios și dreptului laic, pornind de la matricea revalată Torah și matricele sacre - Maat și Me.

Lucrarea de față urmărește linia directoare a hermeneuticii conceptelor Maat (în traducere din egipteana veche: adevăr, lege și ordine), Me (în traducere din limba mesopotamiană: lege) și Torah (Legea revelată a lui Dumnezeu). În acest sens conceptul Maat din cultura egipteană este confruntat cu cel de Me dintr-o altă cultură a timpului, cea mesopotamiană, și care, la rândul lor, au fost confruntate cu conceptul de Legea lui Dumnezeu din paginile Bibliei, toate aceste cutume străvechi devenind matrici hermeneutice ale dreptului canonic, precum și ale dreptului laic, ele fiind expresii ale legii naturale.

După o Introducere care lămurește conceptele principale ale acestei teze: matrice, hermeneutică, drept și dreptate, precum și înțelegerea conceptului de drept în Semiluna Fertilă, autorul trece la prezentarea temei. În prima parte a prezentării, autorul se preocupă de definirea și trasarea principalelor trăsături ale legii naturale, pentru a o putea deosebi de Legea biblică care este o lege revelată.

A doua și a treia parte sunt consacrate de autor prezentării conceptului Me (Sumer) și conceptului Maat (Egiptul Antic), pentru ca, în cele din urmă să confrunte aceste două concepte cu cel de Torah din Biblia masoretică sau de Nomos din Septuaginta. Ultima parte a prezentării se preocupă de aspecte ale analizei critice în ceea ce privește conceptul de Lege în trecerea de la Vechiul Testament la Noul Testament și de abordarea conceptelor principale ale lucrării în cheie neotomistă.

În încheierea lucrării, Ștefan Grosu trasează direcțiile hermeneutice de studiu pentru conceptele Me, Maat și Torah. De asemenea, cititorul găsește și o bogată bibliografie, menită să-l ajute pe cel care dorește să aprofundeze această temă.

Cartea Disputatio de Maat, Me et Torah se adresează tuturor celor interesați de studiul Sfintei Scriipturi, dar și celor pasionați de dreptul ecleziastic și laic, lucrarea fiind o frumoasă sinteză a modului în care acestea două au luat naștere și s-au dezvoltat ulterior.

David Eduard Cristian

* * *

Cristos în misterele sale: conferințe spirituale,
Dom Columba Marmion, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-199-3, 17x24 cm, 402 p., 35 lei

Disputatio de Maat, Me et Torah,
Ștefan Grosu, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-200-6, 14x20 cm, 96 p., 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat