Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Funeraliile părintelui Damian Vătămănelu

Înmormântarea pr. Damian Vătămănelu, trecut la Domnul în ziua de Rusalii (24 mai), într-un spital din Bacău, a avut loc miercuri, 27 mai 2015, la Tămășeni, localitatea natală. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au participat aproape 70 de preoți și mulți credincioși din sat, dar și din Săveni, Oituz, Ferăstrău, comunități în care slujit părintele răposat.

Trupul neînsuflețit a fost depus mai întâi în biserica din Oituz, unde luni, 25 mai, ora 19:00, mai mulți preoți au celebrat o Liturghie. Apoi sicriul cu trupul neînsuflețit al răposatului a fost transportat la Tămășeni, fiind depus în biserica parohială. Credincioșii s-au rugat în jurul sicriului, unii au venit cu flori și coroane.

Miercuri, 27 mai, celebrarea prezidată de PS Petru Gherghel a început la ora 10:00 cu procesiunea preoților de la casa parohială spre biserică. În altar au stat cei trei nepoți preoți (Romuald Bulai, Daniel Bulai și Mihai Vătămănelu), colegi de-ai părintelui (trei din cei cinci în viață: Augustin Pascaru, Claudiu Dumea, Ilie Sociu) și preoți consăteni. Biserica era plină cu credincioși. Câteva rude ale părintelui Vătămănelu au stat în prima bancă.

Păstorul diecezei a salutat întreaga comunitate, exprimând compasiunea sa tuturor celor care l-au cunoscut pe pr. Vătămănelu. Apoi pr. Romulad Bulai a trecut în revistă câteva aspecte din viața și activitatea pastorală a pr. Vătămănelu.

În cadrul predicii, pr. Claudiu Dumea a amintit de faptul că, dacă ar fi trăit, pr. Damian ar fi sărbătorit jubileul de cincizeci de ani de preoție împreună cu colegii. A vorbit apoi despre speranța celor care cred în Cristos. Ce este moartea și care este atitudinea în fața acesteia? Găsim cuvinte de consolare? La aceste întrebări a răspuns predicatorul în cadrul omiliei, folosindu-se de ilustrații și de vorbe spuse de filozofi sau de copii. Adevăratele cuvinte de mângâiere le găsim în lecturile ascultate, precum și în prefața de la sfânta Liturghie: "Viața credincioșilor tăi, Doamne, se schimbă, dar nu se pierde, și după destrămarea acestei nestatornice locuințe pământești avem una care ni se pregătește în ceruri".

Pr. Daniel Bulai a mulțumit celor care s-au îngrijit de unchiul răposat și celor care au participat la înmormântare. A citat textul care a călăuzit viața pr. Damian: "În tine, Doamne, am nădăjduit și nu voi regreta în veci" (Te Deum), tipărit pe amintirea pe care toți au primit-o la ieșirea din biserică.

La final, Preasfințitul a spus că viața părintelui Vătămănelu s-ar putea rezuma printr-un verset din psalmi: "Zelul casei tale mă consumă". A lucrat și s-a consumat pentru Biserică. A construit casa parohială și biserica din Săveni, mănăstirea și orfelinatul din Oituz... A citit apoi din testamentul lăsat în scris: "M-am născut creștin catolic, am devenit preot catolic, așa vreau să trăiesc și să mor. Am lucrat cât am putut și eu la edificarea Bisericii lui Cristos... Nu datorez nimănui nimic".

După celebrarea sfintei Liturghii, părintele decedat a fost purtat în procesiune spre cimitir. A fost așezat în cavoul preoților alături de pr. Simeon Chișiu. În cavou mai sunt așezați și alți preoți: pr. Alois Scaramucci, pr. Grigore Enariu, pr. Wilhelm Clean, Anton Pârțac. Alți doi preoți mai sunt înmormântați în Tămășeni: Valentin Ferenczi și Emeric Deenes. Despre mormintele lor nu mai știe nimeni.

Părintele Vătămănelu a lucrat ca preot la răspândirea evangheliei 49 de ani; a rămas în memoria celor din jur ca un om luptător, hotărât și plin de curaj. Unii dintre preoții participanți la înmormântare și-au amintit de un episod pe când pr. Vătămănelu era la Săveni, în vremurile comunismului. Episodul este descris mai bine în anul 1975 de Gheorghe Moise, ortodox, fost învățător în Săveni: "În una din zile, părintele Damian se trezește cu un bilet de la primărie că în ziua de..., ora de..., să se prezinte la marginea satului, căci edilii comunei vin cu tractorul să dărâme Sfânta Troiță, sub pretext că n-are rost să stea la marginea satului. Oamenii au zis: «Părinte, mergem și noi să vă ajutăm». Părintele le-a răspuns: «Nu mergeți, fraților, căci s-ar putea să iasă o chichiță. Fiți siguri că dacă Vlad Țepeș s-a descurcat singur în lupta cu turcii, am să mă descurc și eu». Au venit edilii comunali cu tractorul. Părintele Damian le-a vorbit frumos că nu este cazul să dărâme o mândrie de Sfântă Troiță și dacă vreți numaidecât, puneți tractorul și-o dărâmați. Le-a citit dintr-o carte câteva rânduri și edililor li s-a părut că pică cerul pe ei. Și-au cerut scuze și n-au mai dărâmat Sfânta Troiță".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 mai: Tămășeni: Funeraliile părintelui Damian Vătămănelu


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat