Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (3 mai 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi ni-l prezintă pe Isus la ultima cină, în momentul în care știe că moartea este de acum aproape. A venit "ora" sa. Pentru ultima dată El stă cu discipolii săi și atunci vrea să imprime bine în mintea lor un adevăr fundamental: și atunci când El nu va mai fi în mijlocul lor fizic, ei vor putea să rămână încă uniți cu El într-un mod nou și astfel să aducă mult rod. Toți putem să fim uniți cu Isus într-un mod nou. Dacă, dimpotrivă, unul ar pierde această unire cu El, această comuniune cu El, ar deveni steril, ba chiar dăunător pentru comunitate. Și pentru a exprima această realitate, acest nou mod de a fi uniți cu El, Isus folosește imaginea viței și mlădițelor și spune așa: "După cum mlădița nu poate aduce rod de la sine dacă nu rămâne în viță, tot la fel nici voi, dacă nu rămâneți în mine. Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele" (In 15,4-5). Cu această figură ne învață cum să rămânem în El, să fim uniți cu El, deși El nu este prezent fizic.

Isus este vița și prin intermediul Lui - ca limfa în copac - trece la mlădițe însăși iubirea lui Dumnezeu, Duhul Sfânt. Iată: noi suntem mlădițele și prin această parabolă Isus vrea să ne facă să înțelegem importanța de a rămâne uniți cu El. Mlădițele nu sunt autosuficiente, ci depind total de viță, în care se află izvorul vieții lor. Așa este pentru noi creștinii. Altoiți prin Botez în Cristos, am primit de la El gratuit darul vieții noi; și putem rămâne în comuniune vitală cu Cristos. Trebuie să ne menținem fideli față de Botez și să creștem în prietenia cu Domnul prin rugăciune, rugăciunea de toate zilele, ascultarea și docilitatea față de Cuvântul său - a citi Evanghelia -, participarea la sacramente, în special la Euharistie și la Reconciliere.

Dacă unul este intim unit cu Isus, se bucură de darurile Duhului Sfânt, care - așa cum ne spune sfântul Paul - sunt "iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunăvoința, bunătatea, fidelitatea, blândețea, cumpătarea" (Gal 5,22); și prin urmare face mult bine aproapelui și societății, este o persoană creștină. De fapt, din aceste atitudini se recunoaște dacă unul este un adevărat creștin, așa cum din roade se cunoaște pomul. Roadele acestei uniri profunde cu Isus sunt minunate: toată persoana noastră este transformată de harul Duhului: suflet, inteligență, voință, afecte și chiar trupul, pentru că noi suntem unitate de spirit și trup. Primim un nou mod de a fi, viața lui Cristos devine a noastră: putem să gândim ca El, să acționăm ca El, să vedem lumea și lucrurile cu ochii lui Isus. Prin urmare, putem să-i iubim pe frații noștri, să pornim de la cei mai săraci și suferinzi, așa cum a făcut El, și să-i iubim cu inima sa și să aducem astfel în lume roade de bunătate, de caritate și de pace.

Fiecare dintre noi este o mlădiță a unicei vițe; și toți împreună suntem chemați să aducem roadele acestei apartenențe comune la Cristos și la Biserică. Să ne încredințăm mijlocirii Fecioarei Maria pentru ca să putem fi mlădițe vii în Biserică și să mărturisim în mod coerent credința noastră - coerență proprie de viață și de gândire, de viață și de credință - conștienți că toți, în funcție de vocațiile noastre particulare, participăm la unica misiune mântuitoare a lui Cristos.

______________________________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori,

care proveniți din Italia și din atâtea părți ale lumii, tuturor și fiecăruia adresez un salut cordial!

Ieri la Torino a fost proclamat fericit Luigi Bordino, laic consacrat din Congregația Fraților Sfântului Iosif Benedict Cottolengo. El și-a dedicat viața persoanelor bolnave și suferinde și s-a dedicat fără încetare în favoarea celor mai săraci, îngrijind și spălând rănile lor. Îi mulțumim Domnului pentru acest discipol al său umil și generos.

Un salut special se îndreaptă astăzi spre Asociația Méter, în Ziua copiilor victime ale violenței. Vă mulțumesc pentru angajarea cu care încercați să preveniți aceste delicte. Toți trebuie să ne angajăm pentru ca fiecare persoană umană, și în special copiii, să fie mereu apărată și ocrotită.

Salut cu afect pe toți pelerinii prezenți astăzi, într-adevăr prea mulți pentru a numi fiecare grup! Dar măcar sper ca să cânte cu pic corul "Sfântul Blaziu". Salut pe cei care provin din Amsterdam, Zagreb, Litija (din Slovenia), Madrid și Lugo, tot din Spania. Primesc cu bucurie pe italienii foarte mulți: parohiile, asociațiile și școlile. Un gând special pentru tinerii și tinerele care au primit sau vor primi Mirul.

Tuturor urez o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat