Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prima întâlnire a guanellienilor cooperatori

Inițiativa Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" și a Slujitorilor Carității de a înființa și la Iași Grupul Cooperatorilor Guanellieni s-a concretizat cu prima întâlnire de informare a simpatizanților acestui proiect, cu prezentarea carismei guanelliene, vineri, 22 mai 2015, în sala multifuncțională de la Căminul de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif Iași".

Întâlnirea a început cu o rugăciune către Duhul Sfânt, iar apoi pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei și decan de Iași, moderatorul acestei întâlniri, explicând etimologia cuvântului "cooperator", ne-a introdus în tema întâlnirii. Pr. Alphonse Bakthis Walagan a salutat participanții și în mod deosebit pe pr. Iosif Dorcu, pe pr. Ciro Attanasio, aflat alături la masă, și pe sr. Rosa Bianchini, superioară și delegată a congregației în România, aflată în sală.

A fost proiectat un scurt film documentar, intitulat "Pe urmele sfântului Alois Guanella", despre viața fondatorului congregației noastre, după care sr. Victoria Pop a vorbit pe scurt despre prezența Familiei Guanelliene în lume. Familia Guanelliană este prezentă în 22 de țări în care desfășoară o activitate caritativă intensă în colaborare cu Guanellieni Cooperatori și cu toți colaboratorii laici.

Pr. Ciro Attanasio, consilier general al Congregației "Slujitorii Carității" și preot apropiat de Guanellienii Cooperatori cu care a desfășurat o experiență bogată în cei 35 de ani petrecuți în Brazilia, a explicat participanților ceea ce înseamnă în concret a fi cooperator: vocația, identitatea, formarea și contextul în care cooperatorul este chemat să trăiască și să dea mărturie de iubirea milostivă a Tatălui, după exemplul bunului păstor și al bunului samaritean, pe urmele sfântului Alois Guanella. Cooperatorul este chemat să trăiască din plin vocația primită la Botez și să răspândească, în familie, la locul de muncă, în societate și în casele guanelliene, caritatea milostivirii și spiritul părintelui Alois Guanella.

A urmat momentul prezentărilor: fiecare participant s-a prezentat, spunând, pe lângă nume, prenume și proveniență și de cât timp cunoaște opera guanelliană. A fost minunat să descoperim arcul temporal trasat de colaborarea cu cei prezenți: din 1994 până anul trecut, 2014.

A urmat un spațiu pentru întrebări și clarificări, iar la încheiere sr. Victoria Pop a vorbit despre decalogul cooperatorului, a mulțumit tuturor și l-a citat pe sfântul Alois Guanella care a dorit cel mai mult fondarea celei de a treia ramuri a Familiei Guanelliene: "Vă recomand cu căldură tuturor, mari și micuți, tineri și vârstnici, caritatea și vă îndemn să o exercitați... pretutindeni și totdeauna: prin vorbe bune, sfaturi înțelepte, mijloace plăcute, răbdare, sacrificiu, abnegație, amabilitate... Atunci vom forma o singură și adevărată familie, unită prin legături mai sacre și mai sfinte, care sunt cele ale carității creștine".

Pr. Dorcu a oferit binecuvântarea finală și au urmat salutările într-un climat de fraternitate.

Au răspuns invitației surorilor de a participa la prima întâlnire ca apoi, după dorință, să adere pe deplin la Grupul Guanellienilor Cooperatori persoane din Iași, din Sagna și din Șcheia. Grupurile din Sagna și din Șcheia au fost însoțite de surorile care slujesc în aceste sate: sr. Lucia Roșu și, respectiv, sr. Tatiana Gheghici.

Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" (www.surorileguanelliene.ro) și Congregația "Slujitorii Carității" mulțumesc în mod deosebit părintelui Iosif Dorcu care, prin grija sa părintească și prin generozitatea sa, a răspuns invitației noastre de a ne însoți în primii pași al acestui drum și tuturor celor care au participat la această întâlnire tineri, adulți și vârstnici. Aceste diferențe de vârstă și de profesie ne îmbogățesc și ne ajută să formăm Familia Guanelliană în lume. Cel mai tânăr participant la această întâlnire, un băiat de 5 anișori din Iași, prin prezența sa, ne alimentează speranța că opera noastră guanelliană are un viitor îndelungat și promițător.

"Prin mărturia personală și prin activitățile de apostolat facem să crească viața Bisericii noastre particulare și ne simțim responsabili de edificarea ei în calitate de comunitate de credință, de rugăciune, de iubire fraternă și de angajare misionară" (din Statutul Guanellianului Cooperator).

Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe"

Film documentar: "Pe urmele sfântului Alois Guanella"


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat