Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Șcheia: "Săptămâna familiei"

În perioada 18-24 mai 2015, în Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Șcheia, a avut loc "Săptămâna familiei", coordonată de pr. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, din cadrul Episcopiei de Iași.

Momentul, mult așteptat, atât de comunitate, cât și de păstorul ei, a debutat cu sfânta Liturghie de luni, 18 mai, când părintele Felician ne-a prezentat tema "Vocația de a fi om". Am înțeles atunci că va urma o săptămână plină de binecuvântarea lui Dumnezeu, în cadrul căreia aveam să auzim "de toate" și mai ales, exact ceea ce interesa comunitatea și în mod special, familiile din ea.

A continuat apoi cu alte teme, la fel de interesante, care nu doar că au avut menirea de a-i aduna pe oameni în Casa Domnului, ci au început să se răspândească și în comunitate, prin intermediul celor care le ascultau și le comentau, fie acasă, fie la câmp.

Am înțeles cu toții că Dumnezeu ne-a creat pentru lucruri mărețe, că, biologic vorbind, ne-a ales din milioane și milioane de alte posibilități, că ne-a vrut oameni, că a dorit să facem parte dintr-o familie, că prin familie a dorit să transmită iubirea și viața și că familia ca atare, prin iubire și prin deschiderea spre viață, este chemată să imite unitatea din Sfânta Treime.

Urmând șirul temelor prezentate, fiecare din cei prezenți au înțeles că are misiunea de a fi "vinul nou", bucuria oferită de Isus mirilor la nunta din Cana Galileii, au înțeles că Biserica este aproape de familie, ba mai mult, că este singura instituție care i-a mai rămas aproape.

Și am mai înțeles un lucru, și anume, că Duhul Sfânt nu va suplini niciodată ceea ce omul, prin chemare sfântă și prin legile naturii, este chemat să facă. Din acest punct de vedere, multe din problemele din familie își găsesc rezolvarea în conștientizarea cu privire la frumusețea actului conjugal, prin respectarea demnității celuilalt, dar și prin folosirea cuvintelor "magice", atât de des indicate de către papa Francisc: "Mulțumesc", "Te rog frumos" și "Iartă-mă!".

Sâmbătă seara, cu jumătate de oră înainte de sfânta Liturghie, doamna Eugenia Dămătăr a ținut o conferință celor prezenți, conferință în cadrul căreia a vorbit foarte frumos despre fascinația vocației de soț și tată, de soție și mamă, dar și despre rolul pe care l-au avut și îl au Isus, Maria și Iosif, Familia Sfântă de la Nazaret, pentru familiile de astăzi.

După sfânta Liturghie a avut loc o oră de adorație, la care au participat, alături de comunitatea din Șcheia și mamele din Uniunea Milostivă a Mamelor Creștine, coordonate de către Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus, din Butea.

"Săptămâna familiei" s-a încheiat prin invitația ca soții să se așeze unul în fața celuilalt, să mulțumească lui Dumnezeu că au fost aleși să fie împreună, să mulțumească pentru darul vieții și să-și ceară iertare pentru suferințele pricinuite în mod reciproc, sigur, doar dacă era cazul!

Mulțumim părintelui Felician, mulțumesc și comunității din Șcheia care a răspuns cu entuziasm la inițiativa propusă, Surorilor Providenței care ne-au fost alături și invocăm mijlocirea Sfintei Familii de la Nazaret peste toate familiile din lume.

Pr. Vincențiu Burlacu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-24 mai: Șcheia: "Săptămâna familiei"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat