Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (24 mai 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sărbătoarea Rusaliilor ne face să retrăim începuturile Bisericii. Cartea Faptele Apostolilor relatează că, la cincizeci de zile după Paște, în casa în care se aflau discipolii lui Isus, "dintr-o dată, s-a iscat din cer un vuiet, ca la venirea unei vijelii puternice... Toți au fost umpluți de Duhul Sfânt" (2,2-4). De această revărsare discipolii sunt complet transformați: în locul fricii intră curajul, închiderea cedează locul vestirii și orice îndoială este alungată de credința plină de iubire. Este "botezul" Bisericii, care începea astfel drumul său în istorie, condusă de puterea Duhului Sfânt.

Acel eveniment, care schimbă inima și viața apostolilor și a celorlalți discipoli, se repercutează imediat în afara cenacolului. De fapt, acea ușă ținută încuiată timp de cincizeci de zile a fost în sfârșit deschisă larg și prima comunitate creștină, care nu se mai concentrează asupra sieși, începe să vorbească mulțimilor despre proveniența diferită a marilor lucruri pe care Dumnezeu le-a făcut (cf. v. 11), adică despre Învierea lui Isus, care a fost răstignit. Și fiecare dintre cei prezenți îi aude pe discipoli vorbind în propria limbă. Darul Duhului restabilește armonia limbilor care fusese pierdută la Babel și prefigurează dimensiunea universală a misiunii apostolilor. Biserica nu se naște izolată, se naște universală, una, catolică, având o identitate precisă dar deschisă tuturor, nu închisă, o identitate care îmbrățișează întreaga lume, fără a exclude pe nimeni. Biserica nu închide nimănui ușa în față, nimănui! Nici măcar celui mai păcătos, nimănui! Și asta prin puterea, prin harul Duhului Sfânt. Maica Biserica deschide, deschide larg ușile sale tuturor pentru că este mamă.

Duhul Sfânt revărsat la Rusalii în inima discipolilor este începutul unei noi perioade: perioada mărturiei și a fraternității. Este o perioadă care vine de sus, vine de la Dumnezeu, ca flăcările de foc care s-au așezat asupra capului fiecărui discipol. Era flacăra iubirii care arde orice asprime; era limba Evangheliei care trece de granițele puse de oameni și atinge inimile mulțimii, fără distincție de limbă, rasă sau naționalitate. Ca în acea zi de Rusalii, Duhul Sfânt este revărsat încontinuu și astăzi asupra Bisericii și asupra fiecăruia dintre noi pentru ca să ieșim din mediocritățile noastre și din închiderile noastre și să comunicăm lumii întregi iubirea milostivă a Domnului. A comunica iubirea milostivă a Domnului: aceasta este misiunea noastră! Și nou ne sunt oferite în dar "limba" Evangheliei și "focul" Duhului Sfânt, pentru ca în timp ce-l vestim pe Isus înviat, viu și prezent în mijlocul nostru, să încălzim inima noastră și inima popoarelor apropiindu-le de El, cale, adevăr și viață.

Ne încredințăm mijlocirii materne a Mariei Preasfinte, care era prezentă ca Mamă în mijlocul discipolilor în cenacol: este Maica Bisericii, Maica lui Isus devenită Maică a Bisericii. Ne încredințăm ei pentru ca Duhul Sfânt să coboare din belșug asupra Bisericii din timpul nostru, să umple inimile tuturor credincioșilor și să aprindă în ele focul iubirii sale.

______________________________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori,

Continui să urmăresc cu vie îngrijorare și durere în inimă evenimentele numeroșilor refugiați din Golful Bengala și Marea Andamane. Exprim apreciere pentru eforturile făcute de acele țări care și-au oferit disponibilitatea de a primi aceste persoane care înfruntă grave suferințe și pericole. Încurajez comunitatea internațională să furnizeze asistența lor umanitară.

În urmă cu o sută de ani, Italia a intrat în marele război, acel "măcel inutil"; să ne rugăm pentru victime, cerând Duhului Sfânt darul păcii.

Ieri, în Salvador și în Kenia, au fost proclamați fericiți un episcop și o soră. Primul este Mons. Oscar Romero, arhiepiscop de San Salvador, ucis din ură față de credință în timp ce celebra Euharistia. Acest păstor zelos, după exemplul lui Isus, a ales să fie în mijlocul poporului său, în special în mijlocul săracilor și al celor asupriți, chiar și cu prețul vieții. Sora este sora Irene Stefani, italiană, de la Misionarele Mângâiatei, care a slujit populația din Kenia cu bucurie, milostivire și compasiune duioasă. Exemplul eroic al acestor fericiți să trezească în fiecare dintre noi dorința vie de a mărturisi Evanghelia cu curaj și abnegație.

Vă salut pe voi toți, dragi romani și pelerini: familiile, grupurile parohiale, asociațiile. Îndeosebi, credincioși care provin din Bretagne, din Barcelona și din Freiburg, și corul copiilor din Herxheim. Salut comunitatea dominicană din Roma, pe credincioșii din Cervaro (Frosinone), pe militarii de la Aeronautica din Napoli, Sfânta Corala Jonica și pe candidații la mir din Pievidizzio (Brescia).

Astăzi, în ziua sărbătorii Mariei Ajutătoare, salut comunitatea saleziană: fie ca Domnul să le dea puterea pentru a duce înainte spiritul sfântului Ioan Bosco.

Și vouă tuturor vă urez o frumoasă duminică de Rusalii. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat