Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Beatificarea arhiepiscopului Oscar Arnulfo Romero

Cardinalul Angelo Amato: opțiunea față de săraci evanghelică, nu ideologică

Sâmbătă, 23 mai 2015, la ora 19 (ora României), în "Plaza del Divino Salvador del Mundo", va fi beatificat arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero Galdámez, asasinat din ură față de credință la 24 martie 1980 de un killer din plutonul morții în timp ce celebra sfânta Liturghie. Îl va reprezenta pe papa Francisc cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților. Prezentăm interviul acordat de cardinal lui Roberto Piermarini de la Radio Vatican:

Martiriul lui Romero a avut o pregătire lungă

R. - Papa Francisc rezumă bine identitatea sacerdotală și pastorală a lui Romero, când îl numește "episcop și martir, păstor după inima lui Cristos, evanghelizator și părinte al săracilor, martori eroic al Împărăției lui Dumnezeu, Împărăția dreptății, a fraternității și a păcii". De fapt, Romero era un preot bun și un episcop înțelept. Dar mai ales era un om virtuos. Îl iubea pe Isus, îl adora în Euharistie, iubea Biserica, o venera pe Sfânta Fecioară Maria, iubea poporul său. Martiriul său nu a fost o improvizație, ci a avut o pregătire lungă. Tânăr seminarist la Roma, cu puțin înainte de hirotonirea sacerdotală scria în notițele sale: "Anul acesta voi face încredințarea mea lui Dumnezeu! Dumnezeul meu, ajută-mă, pregătește-mă. Tu ești totul, eu sunt nimic și, totuși, iubirea ta vrea ca eu să fiu mult. Curaj! Cu totul tău și cu nimicul meu vom face acest mult".

Cotitura după uciderea părintelui Rutilio Grande

Î. - Adesea se vorbește despre o convertire a lui Romero mai deschisă la aspectul social al slujirii sale...

R. - În realitate, o cotitură în viața sa de păstor blând și aproape timid a fost uciderea, la 12 martie 1977, a părintelui Rutilio Grande, preot iezuit salvadorian, care a părăsit învățământul universitar pentru a deveni paroh ai campesinos, asupriți și marginalizați. Acesta a fost evenimentul care a atins inima arhiepiscopului Romero, care l-a plâns pe preotul său așa cum putea face o mamă cu copilul său. A mers imediat la Aguilares pentru Liturghie, petrecând noaptea plângând, veghind și rugându-se pentru victimele nevinovate, pentru părintele Rutilio și cei doi țărani care îl însoțeau. Campesinos au rămas orfani de părintele lor bun. Romero a voit să-i ia locul. În omilia sa, arhiepiscopul a spus: "Eliberarea pe care părintele Rutilio Grande o predica este inspirată din credință, o credință care ne vorbește despre viața veșnică, o credință care acum el cu fața sa îndreptată spre cer, însoțit de cei doi campesinos, o arată în totalitatea sa, în perfecțiunea sa: eliberarea care se termină în fericire în Dumnezeu, eliberarea care provine din căința de păcat, eliberarea care se întemeiază pe Cristos, unica forță salvatoare".

În apărarea Bisericii, alături de poporul asuprit

Î. - Deci pare că din acea zi limbajul său a devenit mai explicit în apărarea poporului asuprit și a preoților persecutați, fără se țină cont de amenințările pe care le primea zilnic...

R. - Da. "Am considerat o datorie - scrie el - să mă situez în mod hotărât în apărarea Bisericii mele și alături de poporul meu atât de asuprit și chinui". Însă cuvintele sale nu era o incitare la ură și la răzbunare, ci o exortație din inimă a unui părinte adresată fiilor săi dezbinați, care erau invitați la iubire, la iertare și la înțelegere. Contemplând frumusețea naturii și strălucirea peisajului salvadorian, arhiepiscopul obișnuia să spună că cerul trebuie să înceapă aici pe pământ. Privea la patria sa dragă așa de chinuită cu speranța în inimă. Visa ca într-o zi pe ruinele răului avea să strălucească gloria lui Dumnezeu și iubirea sa.

Opțiunea sa față de cei săraci nu era ideologică ci evanghelică

Î. - Ce este de spus despre apropierea de țăranii și de săracii din țara sa?

R. - Opțiunea sa față de cei săraci nu era ideologică ci evanghelică. Caritatea sa se extindea și la persecutori cărora le predica convertirea la bine și cărora le asigura iertarea, orice s-ar întâmpla. Era obișnuit să fie milostiv. Generozitatea în a da celui care cerea era - conform martorilor - darnică, totală, îmbelșugată. Celui care cerea, el dădea. Uneori spunea că dacă i-ar da înapoi banii pe care i-a dăruit, ar fi fost milionar.

Romero aparține vântului de sfințenie care suflă pe continentul american

Î. - Un alt exemplu de sfințenie pentru America Latină!

R. - Da, Romero este o altă stea foarte luminoasă care se aprinde pe firmamentul spiritual american. El aparține sfințeniei Bisericii americane. Slavă Domnului, sunt mulți sfinții din acest continent minunat. Papa Francisc, recent, amintea câțiva. În afară de fratele Junipero Serra, care va fi canonizat la 23 septembrie la Washington D.C., Sfântul Părinte prezenta atâția alți sfinți și sfinte care s-au remarcat cu diferite carisme: Rosa din Lima, Mariana din Quito, Teresita de los Andes; Toribio din Mogrovejo, François de Laval, Rafael Guizar Valencia; Juan Diego și Kateri Tekakwhita; Pedro Claver, Martín de Porres, Alberto Hurtado; Francesca Cabrini, Elisabeth Ann Seaton și Catalina Drexel; Francisco Solano, José de Anchieta, Alonso de Barzana, María Antonia de Paz y Figueroa, José Gabriel del Rosario Brochero și martiri ca Roque González, Miguel Pro și Oscar Arnulfo Romero. Dar sunt mulți sfinții și martirii americani care se roagă în fața Domnului pentru frații și surorile încă pelerini în acele ținuturi. Fericitul Oscar Romero aparține acestui vânt impetuos de sfințenie care suflă pe continentul american, ținut de iubire și de fidelitate față de vestea cea bună a Evangheliei.

(După news.va, 22 mai 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat