Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Prima Spovadă și prima sfântă Împărtășanie

Primăvara, fiica cea mai tânără a bătrânului an, cea aducătoare de bucurie și voie bună a sosit și la noi, în mijlocul munților, la Ciugheș, cu alaiul ei de flori, lumină și culoare.

Cu mare nerăbdare și mari emoții, duminică, 17 mai 2015, comunitatea creștinilor romano-catolici din Ciugheș a trăit din nou iubirea generoasă a lui Dumnezeu, care a venit și în sufletul celor 15 copii (șapte fetițe și opt băieți) care l-au primit pe Isus pentru prima dată în sfânta Spovadă și sfânta Împărtășanie.

După un frumos și interesant timp de aprofundare a cunoștințelor despre credință, dar și a unui timp de rugăciune, iată că a venit și momentul de sărbătoare, mult așteptat de acești opt băieți și șapte fete. Astfel, după ce au experimentat mai întâi iubirea lui Dumnezeu în sacramentul Spovezii, duminică, 17 mai, îmbrăcați în haine albe de sărbătoare, acești "noi prieteni ai lui Isus" s-au îndreptat cu inima curată, pentru a-l primi în inimile lor.

Sfânta Liturghie solemnă a avut loc în biserica "Sfânta Maria a Zăpezii" din Ciugheș, cu începere de la ora 11.00. Liturghia a fost celebrată de părintele vicar Cazimir Cimpoieșu, venit de la Bacău pentru a sprijini desfășurarea mult așteptatului eveniment al comunității noastre.

Parohul bisericii, Anton Egner, ca un regizor exigent, s-a aflat permanent lângă micuții creștini, îndrumându-i, încurajându-i spre a trece mai ușor peste emoțiile ce-i copleșeau.

După salutul păstorului comunității, a urmat o poezie recitată de unul din copiii de la prima Împărtășanie, poezie prin care a dorit să amintească tuturor motivul sărbătorii și mai ales dorința acestor copii de a-l primi pe Isus, cu sufletul curat, în Sfânta Împărtășanie.

Deoarece sărbătoarea a fost pregătită în mod special de acești copii, lor le-a venit rândul să citească lecturile, psalmul, rugăciunea credincioșilor, dar și să prezinte darurile la ofertoriu, unde s-a oferit pâinea, vinul și strugurii, Catehismul Catolic de unde au învățat rugăciunile și rânduielile Bisericii Romano-Catolice, dar și un frumos tablou cu chipurile micuților creștini. Un alt moment deosebit de important pentru acești copii a fost mărturisirea de credință, moment în care cei sărbătoriți au ținut o lumânare aprinsă în mână.

Momentul cel mai emoționant și trăit al celebrării a fost primirea sfintei Împărtășanii de către acești copii, care cu inima plină de bucurie au lăsat ca Isus să vină și în căsuța lor mică. În preambulul acestui sacru eveniment, din vocea caldă și pătrunzătoare a parohului Anton Egner a răsunat un cântec duios, plin de candoare ca un cântec de leagăn, "Lăsați copii să vină la mine". Acest cântec a făcut ca noi cei ce am trăit cu decenii în urmă emoțiile primei Împărtășanii, pe obrajii ridați de anii parcurși, să se strecoare discret câte o lacrimă nostalgică.

Acest lucru a fost scos în evidență prin cuvântul de mulțumire rostit de doi părinți, cuprinși de profunde emoții, cât și prin poezia recitată de unul dintre copiii sărbătoriți, mulțumindu-le prin versuri părinților pentru grija ce le-au purtat.

Preotul Cazimir Cimpoieșu, în predica de la sfânta Liturghie, a dorit să scoată în evidență iubirea infinită pe care Dumnezeu ne-o arată zilnic, mai ales prin sacramentul Spovezii și Euharistiei. Ca dovadă acești micuți candidați la primirea sfintei Împărtășanii au dovedit o bună pregătire, găsind mereu răspunsul potrivit pentru fiecare din întrebările pe care părintele le-a adresat-o în timpul predicii. Musai să amintesc faptul că sfântul lăcaș a fost împodobit de sărbătoare cu flori și ghirlande multicolore. Rolul soliștilor vocali la microfonul instalat in mijlocul bisericii a fost ocupat de surorile gemene Raluca și Crina Cadaru. Aceste două fete frumoase fiind surori gemene, se deosebeau una de cealaltă, prin faptul că una avea părul împletit în codițe, amintind de Smărăndița popii, din copilăria lui Ion Creangă.

În încheiere copilașii au primit cadou din partea parohului o fotografie-tablou, cu chipul lor și data fericitului eveniment. S-au fotografiat alături de parohul comunității și preotul ce le-a administrat prima lor Împărtășanie. Întreaga comunitate le-a cântat tradiționalul "La mulți ani, dragi copii" însoțit de ropote de aplauze. Părinții, bunicii și rudele aveau în priviri lacrimi de bucurie.

Momentele mai sus prezentate mi-au răscolit profund amintirile. În urmă cu cinzeci și cinci de ani primeam și eu prima sfântă Împărtășanie. Păstrez și acum chipul meu în costum național, imortalizat pe peliculă de regretatul preot Iosif Duman. Pe cerdacul fostei parohii (locul actualei biserici) am servit cea mai bună cafea cu lapte din câte am servit vreodată.

Închei cu două strofe din poezia "Dorința" de Octavian Goga:

Să ne-așezăm în sat la noi,
S-avem sub deal o casă,
Să fiu cel mai cuminte-n sat,
Și tu cea mai frumoasă.
 
Copii noștri să-i înveți
Tu, Crezul, Născătoare...
S-ajung să-i văd cântând duminica,
La strană-n sărbătoare.

Familia Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Ciugheș: Prima Spovadă și prima sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat