Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Creștinofobia se răspândește și în Europa. 57 de țări vorbesc despre asta la Viena

S-a deschis la 18 mai la Viena a doua conferință internațională a OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) despre prevenirea și reprimarea intoleranței, discriminării și delictelor de ură împotriva creștinilor, fiind prezente 57 de țări, inclusiv Italia și Sfântul Scaun, și numeroase organizații neguvernamentale.

Conferința urmează după prima despre aceeași temă, organizată la Roma la 12 septembrie 2011 și promovată de sociologul torinez Massimo Introvigne, care în acel an avea funcția de reprezentant al OSCE pentru lupta împotriva rasismului, a xenofobiei și a intoleranței și discriminării împotriva creștinilor și a credincioșilor de alte religii.

Aceluiași Introvigne, OSCE i-a încredințat referatul de deschidere a conferinței de la Viena, pentru a reînnoda firul dintre prima și a doua întâlnire la patru ani de distanță. "Conferința italiană din 2011 - a spus sociologul - trebuie amintită mai ales pentru «Modelul de la Roma» pe care l-a propus, care descrie un plan înclinat unde de la intoleranță se trece la discriminare și de la discriminare la persecuție și la delicte de ură. Un grup religios sau etnic - că e vorba de evrei, de musulmani sau de romi, dar astăzi adesea este vorba de creștini - este mai întâi ridiculizat și defăimat de intoleranță, care este un fapt cultural. Apoi discriminat de legi și măsuri administrative. În sfârșit se ajunge la adevărate delicte de ură și la persecuții, și unii - sau mulți - plătesc cu viața".

În temă de intoleranță, Introvigno a prezentat dificultatea de a fixa limita dintre libertatea de exprimare și satiră sau artă puse în slujba intoleranței. "Libertate de exprimare și libertatea artei - a afirmat el - sunt importante, însă nu sunt nelimitate. De exemplu, toți suntem de acord că filme naziste ca vestitul Süss evreul, în felul lor bine făcute din punct de vedere tehnic, erau instrumente ale intoleranței antisemite. Cazul Charlie Hebdo a repropus în mod dramatic această problemă: este nevoie de condamnare foarte fermă a teroriștilor asasini și în același timp de reflecție senină asupra problemei dacă anumite caricaturi publicate de săptămânalul francez nu erau la rândul lor intolerante".

Massimo Introvigne a amintit și criticile foarte dure ale cardinalului de atunci Bergoglio la adresa anumitor opere, definite de el "blasfemiatoare" și "o rușine", ale celebrului artist argentinian postmodern Léon Ferrari, "artist recunoscut ca unul dintre cei mai semnificativi din arta argentiniană contemporană, dar care adesea se lega de Isus Cristos".

Cât privește discriminarea, expertul a definit "ambiguu" rolul desfășurat de Curtea Europeană a Drepturilor Umane din Strasbourg, care uneori tutelează drepturile creștinilor dar în alte cazuri consideră libertatea religioasă mai puțin importantă decât alte drepturi, de exemplu negând funcționarilor creștini dreptul la obiecție de conștiință și de a nu celebra uniri între persoane de același sex. "În Statele Unite - a adăugat el - florari, cofetari și fotografi creștini au fost sancționați pentru că au refuzat să presteze serviciile lor, din motive de conștiință, cu ocazia căsătoriilor homosexuale".

Introvigne a amintit că legile discriminatoare împotriva grupurilor creștine au asumat numeroase aspecte, citând normativa fascistă împotriva penticostalilor, evocată de papa Francisc în vizita sa din iulie 2014 la o comunitate penticostală din Caserta, când a cerut scuze pentru colaborarea catolicilor la redactarea și la aplicarea acelor legi.

"Greșește - a încheiat el - cel care crede că delictele de ură împotriva creștinilor interesează numai Africa și Asia. Există și în Europa și statisticile demonstrează asta: agresiuni, profanări de biserici, statui decapitate sau distruse. Mai mult, datele statistice arată că delictele de ură împotriva creștinilor cresc în fiecare an". Studiosul italian a cerut apoi măsuri mai continue și coerente pentru a preveni și a reprima aceste delicte, dar a afirmat și că dialogul dintre religii și al religiilor cu aceia care nu cred și cu guvernele, este una din cheile pentru a evita acel vârtej al intoleranței care duce în mod inevitabil la violență.

Conferința a continua astăzi cu referate, printre altele, al părintelui Vsevolod Chaplin, responsabil al relațiilor cu statele de la Patriarhia de Moscova, și al dr. Gudrun Kugler, directoare a Observatorului Intoleranței și Discriminării împotriva Creștinilor din Viena. Va fi încheiată de Michael Georg Link, care anul trecut, după ce a fost ministru al afacerilor externe al Republicii Federale Germane, a asumat conducerea Oficiului pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Umane (ODIHR) de la OSCE.

(După Zenit, 19 mai 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat