Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare de felicitare din partea Sfântului Părinte

Venerabilului frate,
Petru Gherghel,
episcop de Iași

Ție, venerabil frate, care, din nemărginita bunăvoință a lui Dumnezeu, la începutul lunii mai, îți vei sărbători jubileul de argint întru episcopat, și căruia la puțin timp îi va urma și al cincizecilea aniversar al hirotonirii preoțești, îți trimitem din inimă această scrisoare, pentru a ne manifesta sentimentele noastre de bucurie și pentru a dovedi un semn de comuniune fraternă cu tine întru episcopat.

Fiindu-ne bine cunoscută râvna neobosită cu care ai împlinit misiunea sfântă încredințată, dorim cu această ocazie să te felicităm pentru eforturile depuse în timpuri grele, dar care au adus rod bogat, și să rememorăm momentele cele mai de seamă ale apostolatului tău.

Tânăr fiind, după absolvirea studiilor seminariale, ai fost hirotonit preot și ți-ai împlinit cu zel, în dieceza proprie, în timpuri de restriște, diferite îndatoriri în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor, până ce fericitul papă Paul al VI-lea te-a desemnat "ordinarius ad nutum Sanctae Sedis", iar, mai apoi, sfântul Ioan Paul al II-lea, văzându-te înzestrat cu calitățile recerute și bun cunoscător al realităților Bisericii locale, te-a numit episcop al acestei dieceze.

Împlinindu-ți misiunea pastorală, încrezător în Dumnezeu, împărțitorul tuturor darurilor, ai fost râvnic în lucrarea de evanghelizare, în încurajarea comuniunii cu preoții și mai ales în susținerea tinerilor și a familiilor, în întărirea poporului creștin în credință, speranță și iubire, fiind mereu fidel și devotat pontifului roman și magisteriului acestuia.

De asemenea, cunoaștem bine grija ta pentru reorganizarea congregațiilor călugărești și pentru a avea preoți buni, dintre care ai trimis și în Kenia, Coasta de Fildeș și Italia sau ai orientat tineri pentru seminariile acestor țări.

Reflectând, de asemenea, asupra istoriei atât de bogate a vieții tale, venerabile frate, bucură-te în Dumnezeu, proclamând acest cântec de preamărire: "Laudă, suflete al meu pe Domnul! Voi lăuda pe Domnul în toată viața mea, voi cânta Dumnezeului meu cât voi trăi (Ps 146,1).

Mai mult decât atât, și noi, ca succesor al sfântului Petru, te însoțim cu rugăciunea noastră, cerând cu stăruință de la principele apostolilor și de la preafericita Fecioară Maria, pentru tine, vrednice păstor, darurile suprafirești pe care ți le dorești cel mai mult.

Comunicându-ți cu bucurie toate acestea, ție, venerabile frate, și prin tine episcopului auxiliar și iubitei comunități, îți oferim din inimă binecuvântarea apostolică, drept mărturie a comuniunii și a iubirii, solicitându-vă rugăciunea voastră pentru noi și pentru ministerul nostru petrin.

Să fie pururea cu voi, iubiți fii daco-romani, "pacea și bucuria în Duhul Sfânt" (cf. Rom 14,17).

Cetatea Vaticanului, 16 aprilie 2015, al treilea an al pontificatului nostru

Papa Francisc

(Traducere de pr. Iosif Dorcu)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai: Iași: PS Petru Gherghel la ceas aniversar: 25 de ani de episcopat. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat