Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: PS Petru Gherghel la ceas aniversar: 25 de ani de episcopat

S-au împlinit, la 1 mai 2015, 25 ani de când PS Petru Gherghel a fost consacrat episcop de către Excelența sa cardinalul Angelo Sodano. Acest eveniment a fost marcat prin celebrarea unei Liturghii pontificale, la ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

La sfânta Liturghie, care a fost prezidată de PS Petru Gherghel, au fost prezenți ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, precum și alți 8 episcopi și 196 de preoți din Dieceza de Iași și din alte dieceze din țară. Din partea Bisericii Ortodoxe a fost prezent pr. Ion Vicovan. În biserica ornată frumos cu flori pentru zi de sărbătoare au fost prezenți mulți călugări, călugărițe, credincioși, oficialități civile, personalități ale lumii academice, seminariști și oaspeți.

Liturghia a început cu o procesiune care a pornit din catedrala veche. Corul Seminarului Mare din Iași a fost dirijat de pr. Eduard Soare.

În cuvântul de la începutul sfintei Liturghii PS Petru Gherghel a salutat întreaga comunitate prezentă la această sărbătoare și a spus că "trebuie să mărturisim un adevăr și anume, că viața noastră și slujirea noastră, trebuie să fie o laudă continuă adusă lui Dumnezeu. Așa cum a fost a sfintei Fecioare Maria, a sfântului Iosif, a apostolilor și desigur a tuturor slujitorilor Bisericii și a creștinilor amintindu-ne de fericitul Anton Durcovici care prin sacrificiul său ne-a oferit un exemplu de trăire tuturor. Acest lucru suntem invitați să-l facem și noi astăzi adunându-ne în jurul altarului".

În predica rostită la sfânta Liturghie, ÎPS Ioan Robu a evocat momente din acest trecut nu prea îndepărtat indicând-i rolul care nu trebuie să-l anihileze pe cel al prezentului și al viitorului. Generațiile de preoți, bisericile în construcție, prezența multor congregații în dieceză arată vivacitatea diecezei. Jertfa sfintei Liturghii, rugăciunea a constituit mereu un foc din care toți preoții și-au hrănit și maturizat chemarea lor. Episcopul - spunea ÎPS Ioan Robu - "aude și trebuie să audă această muzică-rugăciune ce se naște în inimile tuturor și trebuie să se bucure că prin slujirea și mandatul primit trebuie să-i aducă laudă lui Dumnezeu alături de cei încredințați spre păstorire". Iar în încheiere i se adresează PS Petru Gherghel spunându-i "25 ani sunt puțini, continuați. La mulți ani"- au fost ideile de fond ale predicii care nu au făcut altceva decât să continue cuvântul lui Dumnezeu prezent în lecturile alese la acest moment aniversar.

Înainte de binecuvântarea finală PS Aurel Percă i-a urat PS Petru Gherghel o păstorire frumoasă mai departe și a dat citire scrisorii de felicitare expediată cu această ocazie de către papa Francisc, oferindu-i la încheiere și documentul cu binecuvântarea apostolică din partea Sfântului Părinte.

PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, l-a felicitat și el pe PS Petru Gherghel pentru aniversarul celor 25 ani de episcopat și spunea că "se cuvine să-i mulțumim bunului Dumnezeu pentru exemplul de sfințenie, modelul de trăire autentică a acestei mari demnități a preoției supreme a episcopatului oferit nouă de către păstorul nostru Petru".

PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, spunea că a venit la această sărbătoare a Diecezei de Iași gândindu-se la acele momente frumoase care au avut loc acum 25 ani trecând dincolo de Prut ca un adevărat pionier al Bisericii Catolice.

Sfinția Sa părintele Ion Vicovan îi spunea episcopului Petru Gherghel că "aniversarea unui păstor este, de fapt, a întregii dieceze, așa cum durerea unui păstor este a întregii dieceze" și în încheiere i-a transmis PS Petru Gherghel "să vă mântuiți alături de cei încredințați".

În încheiere, PS Petru Gherghel le-a mulțumit tuturor pentru că i-au fost alături și i-a invitat pe ceilalți episcopi prezenți să i se alăture pentru a oferi binecuvântarea finală.

Ionuț-Gabriel Giurgică

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 1 mai: Iași: PS Petru Gherghel la ceas aniversar: 25 de ani de episcopat. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică

- 1 mai: Iași: PS Petru Gherghel la ceas aniversar: 25 de ani de episcopat. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat