Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

Iubirea din sudoarea frunții. Despre demnitatea muncii omului din perspectiva magisteriului papei Ioan Paul al II-lea

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Iubirea din sudoarea frunții. Despre demnitatea muncii omului din perspectiva magisteriului papei Ioan Paul al II-lea, scrisă de pr. Felician Tiba. Cartea apare în colecția "Disertatii doctorale", formatul 14x20 cm, are 368 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

În lunga istorie ecleziastică, gânditorii catolici, clerici sau laici, s-au aflat mereu într-un dialog critic cu societatea. Una dintre preocupările actuale ale magisteriului bisericesc și ale teologiei este confruntarea cu ideile politice ce își au originea în modernitate și urmăresc eliminarea libertății și, implicit, a demnității umane. Comunismul este un astfel exemplu, care, la baza ideologiei lui, pune ideea îmbinării dintre criza modernității cu cea a suprimării libertății. Papii Leon al XIII-lea (1878-1903), Pius al XI-lea (1922-1939) și Ioan Paul al II-lea (1978-2005) au avut o contribuție esențială la combaterea comunismului, prin numeroase scrisori enciclice, precum Rerum Novarum (15 mai 1891), Quadragesimo Anno (15 mai 1931) și Centesimus Annus (1 mai 1991).

Ioan Paul al II-lea afirma, chiar înainte de a fi ales papă, grija Bisericii Catolice față de problemele sociale. Suveranul pontif, pe lângă enciclica Centesimus Annus, a mai scris alte două documente în care ilustrează doctrina socială a Bisericii Catolice și problema demnității muncii: Laborem Exercens (14 septembrie 1981) și Sollicitudo rei socialis (30 decembrie 1987).

Părintele Felician Tiba, în lucrarea Iubirea din sudoarea frunții. Despre demnitatea muncii omului din perspectiva magisteriului Papei Ioan Paul al II-lea, apărută recent la Editura Sapientia, tratează tocmai despre acest subiect foarte delicat al zilelor noastre: valoarea muncii și a celui care muncește. Munca este unul dintre cele mai importante fenomene sociale care îl caracterizează pe om, atât în componenta lui personală, cât și în cea comunitară.

Volumul de față se prezintă ca o încercare de a dezvolta din punct de vede teologic analiza experienței muncitorești, pornind de la cele trei enciclice care tratează despre muncă ale sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, menționate mai sus. În atenția autorului intră și multiplele intervenții ale aceluiași papă, de-a lungul pontificatului său (discursuri, mesaje, omilii etc.).

Lucrarea este structurată pe șapte capitole. Primele patru capitole constituie o prezentare sistematică și aprofundată a magisteriului Papei Ioan Paul al II-lea, având ca punct de pornire enciclica Laborem exercens, continuând cu celelalte două, respectiv: Sollicitudo rei socialis și Centesimus Annus, apoi cu bogata colecție a discursurilor și a audiențelor.

Urmând dinamica progresivă a capitolelor, transpare necesitatea unei noi hermeneutici în privința muncii, sublinierea pregnantă a rolului persoanei, rolul lui Dumnezeu, precum și necesitatea de a citi într-o cheie teologică timpurile moderne, finalizând prin a-l situa pe om în sânul Bisericii.

Intitulat sugestiv "Munca în dezbaterea anterioară magisteriului Papei Ioan Paul al II-lea", al cincilea capitol constituie o autentică retrospectivă a "tentativelor" câtorva teologi preconciliari, care au ca punct de plecare reflecția cu privire la enciclica Rerum novarum, prima enciclică socială, ajungând, după ce au trecut prin celelalte documente magisteriale (Quadragesimo anno, Mater et magistra, Pacem in terris, Populorum progressio, Octogesima adveniens), la profunda și bogata reflecție a Conciliului al II-lea din Vatican și a documentelor ulterioare (Gaudium et spes, Catehismul Bisericii Catolice, Compendiu de doctrină socială a Bisericii).

Ultimul capitol, care este o confruntare între învățătura Papei Ioan Paul al II-lea despre muncă și învățătura anterioară pontificatului său, are rolul de a scoate în evidență tocmai ceea ce face ca magisteriul papei polonez să fie unul diferit. Concret, această parte are rolul de a evidenția noutatea pe care o aduce trilogia enciclicelor și discursurilor Sfântului Părinte, alături de întreaga bogăție pe care ne-o oferă Conciliul al II-lea din Vatican cu privire la tema muncii, precum și contribuția papei la răspândirea unei astfel de învățături.

Metoda folosită în elaborarea fiecărui capitol care prezintă documentele magisteriale ale Papei Ioan Paul al II-lea este cea descriptivă, urmând o schemă foarte precisă, care pornește de la prezentarea contextului publicării respectivului document și ajunge la sublinierea modalității în care pot fi înțelese anumite reflecții teologice cu privire la muncă.

Cartea poate fi de folos tuturor celor care doresc să redescopere valoarea muncii, după cuvintele sfântului Ioan Paul al II-lea: "Munca este aceea care constituie începutul unei creșteri a inimii și a minții, cea care implică atâtea persoane și atâtea evenimente importante... în urma ei, să zicem, a loviturilor de ciocan, se maturizează iubirea...!"

Laurențiu Turbuc

*

Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni, scrisă de Blaj Ursache. Cartea apare în colecția Monografii, formatul 14x20 cm, are 242 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Cartea Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni, scrisă de Blaj Ursache (1929-2012) vede lumina tiparului din dorința autorului de a lăsa o "urmă" a trecerii sale prin viață, folosindu-se de cuvinte pentru a transcrie locuri și evenimente, oameni și învățături de la străbuni. Volumul este întruchiparea întâlnirii privirilor celui bătrân cu ale celui tânăr, loc privilegiat, după cum afirma cunoscutul artist român Dan Puric, în care se înnoadă trecutul de prezent garantând transmiterea tezaurului istoric din care se naște demnitatea. Limbajul simplu și tonalitatea cordială de pe întreg parcursul lucrării lui "Moș Ursache" ne duc cu gândul la multele momente în care am ascultat frânturi de istorie pe genunchii bunicilor noștri.

Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni debutează cu prezentarea meleagurilor în care a copilărit, a trăit și a muncit autorul: poziția geografică a satului, împrejurimile, diferitele ocupații ale locuitorilor, precum și felul în care, de-a lungul timpului, acesta s-a dezvoltat prin iluminarea locuințelor sau modernizarea drumurilor. Această descriere istorică abundă de date, în mare parte preluate de autor din jurnalul personal.

După ce ne-a făcut cunoștință cu satul său natal, autorul propune un salt în istorie, mai exact, până în secolul al XIV-lea, în momentul întemeierii Moldovei. Întemeierea satului Oțeleni se află în strânsă legătură cu domnia lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Ca în cazul oricărui eveniment petrecut cu mult timp în urmă, și în cazul întemeierii satului Oțeleni s-au născut numeroase legende. Totuși, autorul identifică drept plauzibilă una dintre aceste relatări, ale cărei evenimente datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Bineînțeles că întemeierea satului Oțeleni a fost un proces desfășurat pe o perioadă mai lungă de timp, proces la care au participat și locuitorii din satele vecine.

O altă preocupare a autorului este de a prezenta istoria catolicilor din Oțeleni și a lăcașurilor de cult din sat. Blaj Ursache consacră câteva pagini și istoriei comunităților catolice vecine, de a căror istorie e profund legată cea a catolicilor din Oțeleni. Ultima parte a cărții se preocupă de istoria recentă, ante și post decembristă, surprinzând schimbările survenite mai ales în cadrul unor instituții precum școala sau primăria.

Cartea Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni, scrisă de Blaj Ursache se adresează mai ales locuitorilor satului Oțeleni, dar și oricărui "curios de istorie", după cum afirmă însuși autorul la începutul cărții.

David Eduard Cristian

*

Poezii nerostite

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Poezii nerostite, scrisă de pr. dr. Florin Spătariu. Cartea apare în colecția "Poezie religioasă", formatul 11x17, are 52 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 5 lei.

Sfântul Ioan Paul al II-lea, în pragul celui de-al treilea mileniu (4 aprilie 1999), a promulgat un document intitulat "Scrisoare către artiști", prin care dorește să ajungă la inima tuturor acelora care, cu o pasionată dăruire, caută noi "epifanii" ale frumuseții pentru a le dărui lumii într-o creație artistică. În această scrisoare, Sfântul Părinte afirmă următoarele: "Pentru a transmite mesajul încredințat ei de Cristos, Biserica are nevoie de artă. În realitate, ea trebuie să facă perceptibilă, ba și mai mult, pe cât posibil, fascinantă lumea spiritului, invizibilului lui Dumnezeu. Deci, ea trebuie să transforme în formule palpabile ceea ce în sine este insesizabil. Or, arta are o capacitate aparte de a culege și un aspect și celălalt al mesajului traducându-l în culori, forme, sunete care ajută intuiția celui care privește sau ascultă. Și aceasta fără a priva mesajul însuși de valoarea lui transcendentă și de aura lui de mister. În special, Biserica are nevoie de cei care știu să realizeze toate acestea pe plan literar și figurativ, operând cu infinitele posibilități ale imaginilor și valențelor lor simbolice. Însuși Cristos a folosit mult imaginile în predica sa, în deplină coerență cu alegerea de a deveni el însuși, prin întrupare, icoana lui Dumnezeu cel invizibil".

Aceste 23 de poezii ale părintelui Florin Spătariu - adunate în volumul Poezii nerostite, apărut recent la Editura Sapientia - sunt în realitate veritabile meditații, care se înscriu foarte bine în convingerea Papei Ioan Paul al II-lea că Biserica are nevoie și de artiști pentru a-și putea răspândi mesajul ei. Poeziile autorului nu sunt înșiruiri de vorbe și de gânduri prefabricate, ci sunt rodul unei profunde trăiri și confruntări de viață - cu frumusețea, tristețea, minunile și întrebările sale.

Cu toate că numărul poeziilor nu este mare, iar textele nu sunt foarte lungi, tematica și bogăția aprofundării ei sunt deosebit de captivante. Astfel, cititorul este pus în contact cu cele mai mici fenomene ale realității vieții; sunt prezente ființe minuscule - pline de viață - și altele de proporții ceva mai mari, cosmice, universale; se trece de la realitatea nemijlocit de aproape la cea îndepărtată, și în timp și în spațiu; nu lipsesc nici întrebările și reflecțiile care privesc începul, evoluția și sfârșitul vieții.

Captivantă este și atitudinea autorului în fața realității contemplate. Uneori este cuprins de admirație și seninătate, trece apoi la distanțare delicată, precum și la apropiere respectuoasă; altădată recurge la critică subtilă, dar și directă, în fața lucrurilor aflate pe dos, în contradicție cu binele, dreptatea și frumosul: în acest sens, se desprinde predilecția pentru Mozart și capodopera lui.

Pe lângă toate acestea, autorul acordă un loc aparte problemelor existențiale, dificile, unde lipsește răspunsul omului și se lasă spațiu pentru ceea ce poate oferi credința, dar și ea vine cu un răspuns discret.

Acest volum al părintelui Florin Spatariu poate fi de un real folos tuturor iubitorilor de poezie, sau de artă în general, dar și celor care vor să descopere un conținut bogat redat în puține și alese cuvinte.

Laurențiu Turbuc

* * *

Iubirea din sudoarea frunții. Despre demnitatea muncii omului din perspectiva magisteriului papei Ioan Paul al II-lea,
Felician Tiba, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-189-4, 14x20 cm, 368 p., 35 lei

Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni,
Blaj Ursache, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-198-6, 14x20 cm, 242 p., 20 lei

Poezii nerostite,
Florin Spătariu, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-195-5, 11x17 cm, 52 p., 5 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 79.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat