Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Greco-catolicii, o permanență în închisorile comuniste

Miercuri, 22 aprilie 2015, a avut loc la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, evenimentul comemorativ intitulat "Greco-catolicii, o permanență în închisorile comuniste", din cadrul tematicii "Martiri și mărturisitori ai neamului românesc (1948-1989)", la inițiativa Academiei "Petru Tocănel". Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Asociația "Mitropolit Visarion Puiu", Societatea Culturală "Clepsidra", Colegiul Național "Roman-Vodă" și Liceul Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman.

Au luat parte la aceste manifestări personalități bisericești: PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, PS Mihai Frățilă, episcop al Eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare" de București, PS Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Blajului și pr. Emilian Cătălin, ministru provincial. Au mai fost prezente personalități civile domnul primar al orașului Roman, Dan Leoreanu. Au mai luat parte de asemenea studenți, seminariști, oameni de cultură și romașcani.

În prima parte a programului a avut loc sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel. Celebrarea liturgică a început prin prezentarea invitaților de către pr. Emilian Cătălin, ministru provincial, cărora le-a adresat tuturora salutul franciscan de Pace și bine și salutul de bun venit. Părintele provincial a subliniat: "Astăzi, suntem chemați să ne întoarcem privirea cu recunoștință spre trecut și să ne amintim de înaintașii noștri. De cei care au dus mai departe în secolul trecut, lumina sfânta a învierii, în temnițele comuniste și ne oprim în mod particular astăzi, asupra martirilor Bisericii Greco-Catolice. Mă bucur ca în acest moment să ne unim în credință și în cuget și să mulțumim lui Dumnezeu că am avut parte de înaintași vrednici. Într-un mod cu totul deosebit mulțumesc, Eminenței sale cardinalul Mureșan, care nu a putut fi prezent aici. De mult ar fi vrut să vină la Seminarul Franciscan, dar se pare că sănătatea și vârsta nu îi dau voie să facă întotdeauna ceea ce își dorește". Totodată a salutat și prezența domnului primar al orașului Roman, Dan Leoreanu, și a reprezentantului Episcopiei Romanului și Bacăului, din partea PS Ioachim Băcăuanul, pe pr. Florin Țuscanu. Și nu în ultimul rând a mulțumit Academiei "Petru Tocănel", pentru organizarea acestui eveniment.

În omilia sa, PS Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Blajului, a adresat și un cuvânt de mulțumire pentru această inițiativă. În cuvântul de învățătură, a făcut referință la papa Leon al XIII-lea, care afirma că, dacă o societate este în curs de a se destrăma, atunci ea trebuie să își aducă aminte de trecutul ei. PS Claudiu Lucian Pop a făcut o comparație între rănile Domnului și rănile persecuției comuniste și a subliniat faptul că suntem aici pentru a ne aduce aminte de rănile tuturor Bisericilor. Atingând rănile Domnului precum sfântul Toma, atingem iubirea lui Dumnezeu. Privind rănile Domnului nu ne putem îndoi niciodată de iubirea sa. Rănile Domnului au fost asemănate de PS Claudiu Lucian Pop, cu cele ale preoților greco-catolici din perioada comunistă.

PS Claudiu Lucian Pop a transmis în cadrul omiliei și mesajul cardinalului Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Greco-Catolice, făcându-l prezent în mod spiritual. În sinteză mesajul cuprindea următoarele: "Și văzând Isus credința lor" (Mc 2,4). Pornind de la acest verset a prezentat credința martirilor care fascinează și îmbărbătează noile generații și de aceea trebuie să vorbim despre credință să fie făcută cunoscută. A transmis și salutări și un cuvânt de mulțumire către PS Petru Gherghel episcop de Iași, Provinciei franciscane "Sfântul Iosif din Romania", Institutului Teologic Franciscan din Roman și Academiei "Petru Tocănel". Cardinalul Lucian Mureșan a făcut referință și la deviza aleasă de Excelența sa Petru Gherghel, pentru stema episcopală pentru mișcarea ecumenică, rugăciunea lui Isus - "Ca toți să fie una" - și în acest sens, martiriul tuturor acelora care și-au dat viața pentru credință reprezintă un semn profetic ca lumea să creadă, jertfa de iubire și de iertare. Ochii martirilor contemplă cerul printre crucile de gratii, sângele lui, lor care se varsă în potirul Domnului. Celulele au devenit catedrale pentru a celebra împreună dumnezeiasca Euharistie, trupul și sângele mielului stropit de sângele martirilor.

De trei secolele greco-catolicii mărturisesc credința lor în unitate. În acest sens, a făcut trimitere la sfântul papă Ioan Paul al II-lea, care a făcut referință la episcopii care au stat în închisorile comuniste: Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Alexandru Rusu și a cardinalului Iuliu Hossu. Aceștia ca acei rugători care slujesc ziua și noaptea în templul lui Dumnezeu, împreună cu alți martiri și mărturisitori, mijlocesc pentru poporul lor, bucurându-se din partea acestuia de o adevărată și profundă venerație. Mărturia muceniciei și a mărturisirii lor de credință în Cristos și în unitatea Bisericii sale se înalță precum tămâia jertfei de seară la tronul lui Dumnezeu în numele întregii Biserici din partea căreia se bucură de cinste și de devoțiune. Păstrăm mereu vie rodnicia martirului lor pentru Biserica din România, cerând mijlocirea fericitului Anton Durcovici, spre mai marea mărire a lui Dumnezeu, cel care își călăuzește Biserica în ciuda vremurilor de încercare spre lumina învierii.

La sfârșitul Liturghiei, pr. provincial Emilian Cătălin a mulțumit Excelenței sale Petru Gherghel, pentru prezidarea acestei Liturghii comemorative dedicată preoților greco-catolici, tuturor celor care și-au dat viața pentru Cristos în închisorile comuniste.

Manifestarea culturală din a doua parte a programului a fost moderată de pr. conf. univ. dr. Damian Ghe. Pătrașcu, rectorul Institutului Franciscan din Roman. Părintele a acordat cuvântul pr. provincial Emilian Cătălin, PS Petru Gherghel, PS Claudiu Lucian Pop și pr. Florin Țuscanu, din partea din partea PS Ioachim Băcăuanul.

Manifestarea a continuat cu o conferință susținută de PS Mihai Frățilă, (episcop al Eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare" de București).

PS Mihai Frățilă, în partea introductivă a lucrării, a făcut un scurt istoric al Bisericii Greco-Catolice, suprimată de un regim diabolic ateu în 1948 și care a fost aparent absorbită de Biserica Ortodoxă majoritară. Potrivit PS Mihai Frățilă, tot ceea ce ținea de opera istorică a acestei biserici a fost expropriată atunci din istorie. Această dramă se regăsește până azi, multe personalități și opera lor și-au pierdut cartea de identitate. Aportul cultural și civilizator al acestei Biserici de rit răsăritean bizantin, dar în comuniune cu Roma din anul 1700, inspirându-se din Occident, a câștigat românilor ardeleni dreptul la supraviețuire, deschizându-le căile modernității angajându-se pe două planuri național și spiritual, construindu-și astfel propria identitate bisericească. După experiența tragică de clandestinitate din 1948 și 1989, Biserica Română Unită a primit refuzul de a fi restabilită în drepturile sale, fiind nevoită să își contureze propria misiune. Polemica anilor 90 a fost centrată pe dreptul asupra proprietății private. Reparația morală a condus la un resentiment care pe termen lung ajunge să epuizeze spiritele.

Biserica Greco-Catolică, situată între Răsărit și Apus, a realizat un edificiu spiritual care trebuie încă descoperit. Acești mărturisitori care au păstorit în perioada interbelică au luptat pentru apărarea drepturilor civile și pentru demnitatea de fii ai lui Dumnezeu și au avut parte de recunoaștere universală din partea papei Pius al XII-lea care nu se rușina să le sărute lanțurile. Biserica Greco-Catolică este mândră cu trecutul ei prodigios.

PS Mihai Frățilă l-a evocat pe episcopul Iuliu Hirțea, al cărui testament rămâne valabil astăzi și mâine pentru toți creștinii pentru a fi urmat: "Pe mine nu mă mai pot închide în celula cu gratii, faptele mele sunt bine puse la punct și tainic ascunse în sufletele urmașilor mei, a credincioșilor greco-catolici și al neamului meu. [...] Las ca testament, haitei de lupi atei, iertarea, iar vouă iubiților mei, binecuvântarea și să-mi urmați sfaturile. Să nu uitați niciodată, să fiți buni creștini, să vă iubiți țara și neamul ca pe voi înșivă, să vă educați copiii în dragoste și iubire, să nu uitați că faceți parte din Biserica Greco-Catolică, întemeiată de Petru pe temelia Romei".

În concluzie PS Mihai Frățilă, susține că drumul mântuirii nu este bătălia pentru supremație și a vorbi despre mărturia martirilor nu e un apel la revanșă, ci contemplarea harului crucii în viața omului credincios. Ne-a luat 25 de ani să înțelegem lucrul acesta, dar este o experiență care ne deschide în fond spre seninătate fiindcă suntem așteptați dincolo câștigați prin sângele de mare preț al lui Cristos. După eliberarea din 1989, figurile extraordinare a martirilor au fost des evocate pentru a sublinia nevoia de reparație, instrumentalizarea aurei lor a slujit aproape fără voie îngreunării vindecării și eliberării de resentiment, încurcând într-un fel semnificațiile purității convertirii noastre. Martirii greco-catolici au trăit ceas de ceas, bunătatea, prietenia, surâsul, înțelegerea care definesc de fapt istoria de iubire cu Dumnezeu și nu sistemul. Credința e viață. Închiși după gratii materiale, dar liberi în interior, au trăit din plin virtutea speranței în Cristos.

După această conferință, moderatorul, pr. conf. univ. dr. Damian Ghe. Pătrașcu, a adresat câteva întrebări din partea publicului tuturor episcopilor, urmând astfel o dezbatere de ansamblu asupra celor discutate.

Manifestarea comemorativă s-a încheiat printr-un cuvânt de mulțumire adresat organizatorilor și tuturor pentru participare.

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 aprilie: Roman: Greco-catolicii, o permanență în închisorile comuniste


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat