Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie dedicată persoanelor consacrate, prezidată de cardinalul João Braz de Aviz

Liturghia celebrată duminică, 19 aprilie 2015, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, de către card. João Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Viața Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, împreună cu episcopii Petru Gherghel, Aurel Percă, fiind prezenți Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, și PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a marcat în mod deosebit drumul pe care persoanele consacrate din dieceza noastră și nu numai îl parcurg în acest an dedicat de Biserică vieții consacrate.

Toate persoanele consacrate prezente la această celebrare au ajuns în curtea catedralei după o scurtă procesiune unde l-au salutat împreună cu toți preoții pe Eminența sa card. João Braz de Aviz și pe preasfințiții episcopi.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru și-a exprimat bucuria de a fi împreună în jurul lui Isus care ne-a chemat pe toți și, în mod deosebit, bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe reprezentantul Sfântului Părinte papa Francisc, card. João Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Viața Consacrată și Institutele de Viață Apostolică.

Prin el și cu el l-am salutat pe Sfântul Părinte căruia, a subliniat și sr. Maria Michela Martiniello, din Congregația "Surorile lui Isus Răscumpărătorul" din Onești, în cuvântarea de bun venit, i-am dăruit în semn de recunoștință, un mic cadou realizat de copiii din centrele noastre. Darul nostru, al tuturor, a fost înmânat de doi copilași îmbrăcați în portul popular, iar după acest gest ne-am continuat bucuria prin celebrarea Euharistiei.

La predică, prin cuvintele sale de învățătură, Eminența sa ne-a invitat să facem să crească în noi două atitudini prin care ne sunt iertate păcatele, după exemplul sfântului Petru: convertirea și schimbarea vieții. Aceste două atitudini necesare pentru viața consacrată înseamnă mai întâi a deveni discipolii lui Isus și apoi a înainta pe drumul convertirii fără a ne tulbura, deoarece Isus este viu și este cu noi. Convertirea durează toată viața și de aceea suntem chemați cu toții la un drum de formare permanentă care durează, ne spune cardinalul, de la naștere până la moarte. Eminența sa cardinalul João ne-a invitat să umblăm în lumina lui Isus, fiecare după carisma congregației și după exemplul fondatorilor noștri.

Darurile prezentate la altar, precum și Rugăciunea credincioșilor, pregătite cu o atenție desăvârșită, au îmbogățit această solemnă celebrare cu o nuanță specifică consacrării religioase.

Pr. Alois Fechet, responsabil cu viața consacrată în Dieceza de Iași, ne-a dat vestea cea bună a înființării unui grup internațional de rugăciune pentru sfințirea persoanelor consacrate și a preoților, grup la care suntem invitați cu toții, persoane consacrate, preoți și laici. O altă inițiativă este aceea din 8 mai până la 9 mai, adică 24 de ore de adorație între toate comunitățile religioase.

Un gând de mulțumire l-a exprimat la sfârșitul sfintei Liturghii și sr. Rosa, care a împlinit 65 de ani de viață consacrată și care s-a adresat și persoanelor consacrate tinere sau mai puțin tinere care și-au lăsat țara natală și au venit în România pentru a sluji în Biserică și în dieceză, pentru a ne susține și a ne pune în contact cu noile situații din Biserică și din lume de care noi am fost separați.

În amintirea acestei vizite la Iași, ca mulțumire și recunoștință, PS Petru Gherghel i-a înmânat cardinalului João Braz de Aviz o cruce pectorală frumoasă.

Toate persoanele consacrate și cei prezenți la această celebrare am beneficiat de darul minunat al indulgenței plenare, dar îngăduit nouă de Sfântul Părinte cu ocazia acestui an dedicat vieții consacrate.

Un gest de afecțiune a fost îmbrățișarea frățească oferită la sfârșitul Liturghiei de Eminența sa tuturor persoanelor consacrate, gest de umanitate, de unitate, de comuniune și de dorință arzătoare de bine. Eminența sa repeta: "Să mergem mai departe împreună!"

Corul mare al catedralei, prin cântarea sa, a făcut ca aceste momente să fie o rugăciune profundă și înălțătoare.

Îi mulțumim părintelui Mihai Pătrașcu care, prin traducerea sa precisă, a făcut posibil ca toate persoanele prezente să poată înțelege tot ceea ce Eminența sa a dorit să ne împărtășească.

După aceste momente înălțătoare de har a urmat conferința ținută de card. João în care acesta ne-a invitat să privim la Preasfânta Treime care ne este revelată de însuși Isus care s-a întrupat pentru noi. Suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și Isus Cristos ne învață cum să trăim pentru a realiza chemarea aceasta pentru care am fost creați. Iubirea pe care Isus ne-a dovedit-o prin exemplul său, prin întrupare și prin moartea sa pe cruce suntem datori să o trăim și noi în viața comunitară și în misiunea noastră.

Persoanele consacrate din dieceză care au împlinit sau vor împlini 25, 50, 65 sau 70 de ani de viață religioasă au primit în momentul agapei fraterne binecuvântarea Sfântului Părinte.

Mulțumim Sfântului Părinte papa Francisc, care ne-a dedicat un an bisericesc pentru a ne ajuta a ne reînnoi în slujire și în înnoire, mulțumim Preasfințitului Petru care l-a invitat pe card. João Braz de Aviz în mijlocul nostru, mulțumim Eminenței sale care prin prezența sa ne-a dăruit din bogăția sa interioară și din experiența sa de viață. Mulțumim episcopilor prezenți, tuturor celor care au organizat aceste momente și mulțumim fiecărei persoane consacrate care a răspuns chemării divine și care se străduiește, în viața zilnică, să întruchipeze chipul lui Dumnezeu și să-l recunoască în cel pe care-l are alături.

Cristos a înviat!

Sr. Victoria Pop
și sr. Tatiana Gheghici, FSMP

* * *

Iași (catedrală): Liturghia celebrată de card. João Braz de Aviz (19 aprilie 2015)

Iași (catedrală): Întâlnirea card. João Braz de Aviz cu persoanele consacrate (19 aprilie 2015)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 19 aprilie: Iași: Liturghie dedicată persoanelor consacrate, prezidată de cardinalul João Braz de Aviz. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică

- 19 aprilie: Iași: Liturghie dedicată persoanelor consacrate, prezidată de cardinalul João Braz de Aviz. Foto: Adrian Cuba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul foto http://adriancuba.ro/cardinalul-joao-braz-de-aviz-catedrala-catolica-iasi/ realizat și gazduit de Adrian Cuba.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat