Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Vizita cardinalului João Braz de Aviz la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif"

În dimineața zilei de 19 aprilie 2015, profesorii și studenții Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au avut bucuria și onoarea de a primi vizita cardinalului João Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Viața Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, Eminența sa fiind însoțit de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, de PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Cardinalul João Braz de Aviz a realizat această vizită la Seminarul mare din Iași în contextul vizitei sale în Moldova, care s-a desfășurat între 17 și 19 aprilie.

Comunitatea seminarială din Iași l-a întâmpinat pe Eminența în holul central al Institutului, cântând "Cristos a înviat!", timp în care cardinalul João Braz de Aviz a salutat pe fiecare dintre părinții profesori și formatori, după care a adresat un cuvânt de bucurie și binecuvântare către seminariști. Prima reacție a Eminenței sale a fost una de surprindere, căci a fost plăcut impresionat de numărul și entuziasmul seminariștilor din cadrul acestui institut. Dacă în marile centre catolice din Europa Occidentală, seminariile sunt aproape goale, iată că, în Iași, numărul de vocații dovedește faptul că aici flacăra credinței este puternică.

Eminența sa a vorbit seminariștilor despre importanța formării spirituale și intelectuale, mai ales în contextul actual al unei lumi globalizate. Preotul trebuie să fie apt să răspundă oamenilor, de aceea este necesar ca, în timpul pregătirii sale pentru sfânta Preoție, seminaristul să aprofundeze Sfânta Scriptură, dar și celelalte științe ce vin să prezinte cuvântul lui Dumnezeu lumii. Preotul este un om al timpului și cel care trebuie să-i conducă pe credincioși la adevărul lui Isus Cristos, printr-o viață exemplară și fidelă învățăturii evanghelice.

Seminaristul nu trebuie să-și piardă propria identitatea, de aceea trebuie să fie prompt în a răspunde chemării lui Isus Cristos. Fie preoți, fie viitori preoți, cu toții suntem datori lui Isus, care din marea sa iubire, ne-a chemat la o misiune specială - aceea de a fi lumină pentru oameni. A fi lumină pentru oameni înseamnă a răspândi bucurie în jurul tău, mai ales prin apropierea de cei ce au nevoie de ajutor, urmând astfel îndemnul Sfântului Părinte papa Francisc de a merge spre periferiile lumii pentru a răspândi vestea cea bună a lui Cristos.

Urându-le seminariștilor mult succes și curaj pe drumul formării pentru Preoție, Eminența sa a oferit binecuvântarea Sfântului Părinte asupra comunității seminariale din Iași, dar și mesajul acestuia de rugăciune și sprijin față de Dieceza de Iași, dar mai ales față de seminariști, ei reprezentând viitorul Bisericii. Bucuria întâlnirii cu cardinalul João Braz de Aviz a fost continuată la sfânta Liturghie pe care Eminența sa a celebrat-o în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", la care au participat persoane consacrate din întreaga dieceză.

Michail Iulian Echert

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 aprilie: Iași: Vizita cardinalului João Braz de Aviz la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif"


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat