Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Salvatore Mellone

Viața sa este un dar și în suferință

De Luigi Renna

Rector al Seminarului Regional "Pius al XI-lea" (Molfetta)

Salvatore Mellone, 38 de ani, din comunitatea parohială "Preasfântul Răstignit" din Barletta, a început parcursul vocațional la propedeuticul Seminarului Pontifical Regional din Molfetta în anul formativ 2011-2012. Înainte de intrarea sa în Seminar, a trăit o experiență de muncă la Bolzano la Institutul Surorilor Marcelline.

Formarea sa creștină, începută în familia foarte unită și religioasă, a continuat în anii adolescenței în parohia "Sfânta Maria a Îngerilor" din Barletta. Angajarea sa eclezială, crescută cu vârsta și demonstrată tot mai năvalnică, l-a dus la un discernământ vocațional care, în puțini ani de Seminar, s-a consolidat. Printre colegii săi de Seminar, personalitatea sa a ieșit în evidență prin angajarea armonioasă în toate domeniile formării. Este însemnată angajarea sa culturală, mereu gata pentru aprofundare și deschis să perceapă problemele din lumea contemporană.

În iunie 2014 a fost înscris în lista jurnaliștilor și în iunie 2009 a dat la tipar culegerea de poezii "Cioburile din jur" (Albatros-Il Filo), în timp ce în 2013 a publicat împreună cu colegul său de Seminar, Vincenzo Di Gregorio, volumul "Umanitatea liberă îi zâmbește lui Dumnezeu. Agor? și Cuvântul" (Tau Editrice). Mereu disponibil săi ajute pe frații săi, a fost punct de referință constant și discret în comunitate.

După ce a terminat discernământul său vocațional din primii doi ani, în iunie anul trecut Salvatore a început să simtă probleme de sănătate și i-a fost diagnosticată o neoplazie la esofag. Din octombrie 2014 s-a supus la îngrijiri intensive care nu l-au abătut niciodată de la drumul de formare și au făcut în așa fel încât să-i fie acordat nihil obstat pentru admiterea la candidații la diaconat și prezbiterat; admiterea a fost celebrată la 26 decembrie 2014 în parohia "Preasfântul Răstignit" din Barletta.

Condițiile sale de sănătate s-au agravat și el a exprimat dorința de a completa parcursul său formativ așa de singular, răspunzând la vocația pentru care se simte chemat și pentru care Biserica l-a considerat capabil: prezbiteratul.

După evaluare atentă, cu nihil obstat al Seminarului Regional, care a urmărit formarea și în lunile de boală, monseniorul Giovan Battista Pichierri, arhiepiscop de Tranni-Barletta-Bisceglie, după ce a consultat Congregația pentru Cler, a decis să-l hirotonească diacon la 15 aprilie și preot la 16 aprilie. Suferința l-a făcut pe Salvatore să perceapă o comuniune mai profundă cu Cristos, pentru o caritate în slujba celor care sunt în durere. A spus despre sine în momentul cererii: "Astăzi mă simt purtat pe umerii lui Cristos; ca preot voi purta stola cu Cristos, pentru mântuirea lumii. Chiar și să celebrez o singură Euharistie va fi pentru mine participare reală la preoția lui Cristos".

În aceste zile, înconjurat de afectul și de emoția tuturor, Salvatore a edificat prin spiritul său de credință. Mărturia sa îi învață pe preoți și pe toți creștinii să-și dea viața proprie până la capăt, chiar și atunci când durerea pare să elimine sensul lucrurilor; învață că esențialul preoției este unirea profundă cu misterul lui Cristos, nu contează cât se poate face: deja durerea este o acțiune care are un sens în misterul pascal.

Viața lui Salvatore este dar, unită cu Cristos, chiar și în slăbiciunea suferinței sale. Papa Francisc, care i-a arătat apropierea sa cu un telefon, i-a cerut prima sa binecuvântare. Și prima binecuvântare a lui Salvatore va fi tocmai pentru Papa.

(După agenția SIR, 16 aprilie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat