Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Genocidul armean

"Bisericile din Europa continuă să ceară recunoașterea"

De Maria Chiara Biagioni

Numai adevărul faptelor istorice și dialogul sincer pot să conducă la iertare și la vindecarea amintirilor și genocidul poporului armean este astăzi o rană în inima Europei care cere să fie vindecată. Cu spirit de fraternitate o delegație a Conferinței Bisericilor Europene (KEK, peste 100 de membri din principalele tradiții creștine, îndeosebi protestante, anglicane și ortodoxe) va merge în Armenia pentru a participa - împreună cu alți lideri politici și religioși și cu reprezentanți ai supraviețuitorilor - la comemorările programate între 22 și 24 aprilie pentru centenarul genocidului armean. Delegația este formată din președintele KEK, episcopul anglican englez Christopher Hill și secretarul general Guy Liagre. Tot pe această linie de vindecare a amintirilor, după cuvintele de amintire, adevăr și pacificare, rostite duminica trecută de Papa Francisc, a mers rezoluția aprobată la 15 aprilie de Parlamentul European care cere guvernului turc să deschidă propriile arhive pentru a se confrunta cu trecutul. Tot în aceste ore un consistent grup de intelectuali italieni și lideri religioși a publicat un manifest în care se cere guvernelor și exponenților culturii occidentali să nu întoarcă spatele "tăcuți și rușinați" sutelor de mii de uciși pentru că "dacă se începe prin oportunitate să se nege un genocid, din motive de oportunitate diferită, mâine se va putea nega un alt genocid, să se închidă ochii despre genocidul creștinilor din Orient (și de zoroastrieni și yazidi) care este în desfășurare și eventual, de ce nu, să se mai comită unul".

Guy Liagre, de ce merge KEK în Armenia?

"Reconcilierea și construirea păcii sunt la inima Conferinței Bisericilor Europene. Originile noastre istorice se întemeiază pe o Europă fragmentată și divizată. Era o Europă înfricoșată de război, unde raporturile dintre state și popoare și procesul lor de reconciliere păreau aproape imposibile. Din aceste ruine, un mic grup de lideri ai Bisericilor s-a regăsit cu scopul de a acționa pentru depășirea diviziunilor dintre est și vest. În timp, această mișcare s-a lărgit și ne-am angajat să promovăm unitatea și vindecarea diviziunii din Europa între sistemele politice, economice și sociale".

Așadar, de ce astăzi Armenia?

"Genocidul armean se distinge ca un eveniment în care Europa încă nu este vindecată pe deplin și nu a rezolvat complet conturile cu trecutul său. Este vorba despre un moment istoric care încă mai cere glasul profetic al Bisericilor pentru a vorbi despre masacrele și despre distrugerea care încă nu sunt cunoscute pe larg. Noi credem că vindecarea și reconcilierea sunt parcursuri lungi și dificile. Acesta este motivul pentru care Bisericile din Europa continuă să ceară recunoașterea și repararea a ceea ce s-a întâmplat în trecut, chiar dacă supraviețuitorii de la genocid sunt de acum foarte puțini".

Ce mesaj veți duce?

"Cuvintele noastre de solidaritate sunt și o cerere de adevăr. Pentru a comemora trecutul trebuie relatate istoriile, trebuie retrăite amintirile. Numai atunci când se întâmplă asta, putem vedea unde amintirile conflictelor și istoriile nu sunt în acord. În cazul genocidului armean aceste gesturi de reconstruire a adevărului schimbă lent inimile și mințile. Tot mai mult termenul genocid este acceptat și lista organizațiilor și guvernelor care îl recunosc crește. Lucrarea rămâne incompletă, însă declarațiile Bisericilor și angajarea de a relata și a re-spune adevărul deschid parcursuri semnificative de adevăr care sunt unicele care permit iertarea și un viitor comun".

Ce are de spus astăzi genocidul armean?

"Genocidul armean face lumină cu privire la cât de ușor pot ființele umane să lunece spre război, spre haos și spre distrugere. Comemorările care se fac și angajarea pentru pace și reconciliere sunt esențiale în Europa de astăzi. În fiecare zi ne aflăm în fața constatării că Europa astăzi încă nu este în pace cu ea însăși. Amintirea este tocmai asta. Ne amintește umanitatea noastră comună, trecutul nostru comun și reorientează munca noastră și rugăciunile noastre spre un viitor comun. Cuvintele și gesturile de comemorare care se vor ține la 24 aprilie vor să favorizeze speranța pentru un viitor diferit, în care pacea dintre popoare înflorește".

(După agenția SIR, 16 aprilie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat