Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Programul vizitei în Dieceza de Iași a cardinalului João Braz de Aviz

În cadrul inițiativelor și celebrărilor care vor avea loc în decursul Anului Vieții Consacrate, la invitația Preasfințitului Petru Gherghel, cardinalul João Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Viața Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, va fi prezent în Biserica noastră locală în perioada 17-19 aprilie 2015.

Vizita este pentru noi o onoare deosebită, având în vedere că din multitudinea solicitărilor pe care Eminența sa João Braz de Aviz le-a avut, tocmai Episcopia de Iași a fost hărăzită să aibă în mijlocul ei pe un reprezentant al Sfântului Părinte papa Francisc, care, la fel ca și predecesorii săi, prețuiește viața consacrată, o valorizează și dorește să-i ofere tot sprijinul pentru ca trăirea și activitățile pe care le desfășoară călugării, călugărițele și toți membrii societăților de viață apostolică să înainteze și să fie tot mai mult de folos Bisericii și lumii contemporane.

Cardinalul João Braz de Aviz va sosi la Iași în ziua de vineri, 17 aprilie 2015. În urma schimburilor de scrisori și a convorbirilor telefonice între Congregația Romană și Episcopia de Iași, ținându-se cont și de propunerile și sugestiile primite prin superiorii majori din partea tuturor congregațiilor feminine și masculine din România, s-a stabilit următorul program:

Sâmbătă, 18 aprilie, Eminența sa, însoțit de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, de Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, și de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, se va deplasa la mănăstirea carmelită de la Luncani, jud. Bacău, unde, la ora 10.30, va fi întâmpinat de Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, precum și de superiorii majori ai ordinelor și congregațiilor călugărești din întreaga Românie. După un salut de bun venit, vor urma diferite prezentări ale realităților vieții consacrate din diecezele romano-catolice și eparhiile greco-catolice din România, după care va urma o conferință pe care o va susține Eminența sa. Pe marginea temei prezentate va avea loc un dialog cu întrebări și răspunsuri. După o scurtă pauză, în biserica mănăstirii carmelite va fi concelebrată o sfântă Liturghie care va fi prezidată de cardinal. Eminența sa va ține și predica.

După-amiază se vor relua întâlnirea și lucrările sub forma unui dialog care va viza viața consacrată sub aspectele ei diferite: realități actuale impregnate de bucurie și preocupare, dezvoltare, propuneri și perspective.

Pentru ora 18.00 este prevăzută plecarea spre Iași.

Duminică, 19 aprilie, Eminența sa se va întâlni între orele 8.30 și 10 la Institutul Teologic Romano-Catolic cu profesorii și studenții și va primi informații asupra modului de desfășurare a formării viitorilor preoți, dar oferind în același timp și sugestii, împărtășindu-le din vasta sa experiență de păstor și prefect al dicasterului roman pe care-l conduce.

La ora 10.45, persoanele consacrate venite la Iași din toate comunitățile diecezei noastre, precum și superiorii majori din alte dieceze și eparhii se vor aduna pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Consiliului Județean Iași, de unde se va forma o procesiune spre catedrala "Adormirea Maicii Domnului". În fața catedralei îl vor saluta pe Eminența sa și se va merge în procesiune solemnă spre catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", unde, la ora 11.00, cardinalul Braz de Avis, însoțit de către episcopii Petru Gherghel, Florentin Crihalmeanu, Anton Coșa și Aurel Percă, precum și de mulți alți preoți, va prezida celebrarea sfintei Liturghii, oferind și credincioșilor prezenți cuvântul său de învățătură.

Pentru ora 12.30 este prevăzută o întâlnire comună cu toți membrii vieții consacrate și a societăților de viață apostolică la care vor fi abordate teme de actualitate privind chemarea specifică la viața consacrată, modul în care este văzută și trăită această chemare în lume, împărtășiri reciproce benefice și utile celor care s-au angajat pe acest drum de slujire generoasă și gratuită.

După ora 14.00 în timpul prânzului comun, în aula sinodală de la subsolul catedralei, există posibilitatea continuării a dialogului și discuțiilor.

Având în vedere că episcopul Anton Coșa, a dorit ca Eminența sa să întâlnească și persoanele consacrate de dincolo de Prut, pentru ora 18.00 este prevăzută plecarea spre Chișinău.

Sperăm ca această vizită a înaltului demnitar al Sfântului Scaun și reprezentant al Sfântului Părinte papa să fie de un real folos credincioșilor noștri, dar mai ales persoanelor consacrate care să se simtă în continuare prețuite de Biserică și încurajate în slujirea generoasă a aproapelui.

Pr. Alois Fechet


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat