Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (13 aprilie 2015) Regina Coeli (6.04.2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi este a opta zi după Paști și Evanghelia lui Ioan ne documentează cele două apariții ale lui Isus Înviat apostolilor adunați în cenacol: aceea din seara de Paști, fiind absent Toma, și aceea după opt zile, fiind prezent și Toma. Prima dată, Domnul a arătat discipolilor rănile trupului său, a făcut semnul de a sufla asupra lor și a spus: "Așa cum m-a trimis Tatăl, așa vă trimit și eu pe voi" (In 20,21). Le transmite însăși misiunea sa, cu puterea Duhului Sfânt.

Însă în seara aceea lipsea Toma, care n-a voit să creadă în mărturia celorlalți. "Dacă nu văd și nu ating rănile sale - a spus el - eu nu cred" (cf. In 20,25). După opt zile - adică exact ca astăzi - Isus se prezintă din nou în mijlocul discipolilor și se adresează imediat lui Toma, invitându-l să atingă rănile de la mâinile sale și din coasta sa. Vine în întâmpinarea necredinței sale, pentru ca, prin semnele pătimirii, să poată ajunge la plinătatea credinței pascale, adică la credința în învierea lui Isus.

Toma este unul care nu se mulțumește și caută, vrea să verifice personal, să facă o proprie experiență personală. După rezistențele și neliniștile inițiale, la sfârșit ajunge și el să creadă, deși a înaintat cu trudă, dar ajunge la credință. Isus îl așteaptă cu răbdare și se oferă dificultăților și nesiguranțelor ultimului sosit. Domnul proclamă "fericiți" pe cei care cred fără să vadă (cf. v. 29) - și prima dintre aceștia este Maria Mama sa -, însă vine și în întâmpinarea exigenței discipolului necredincios: "Adu-ți degetul tău aici: iată mâinile mele..." (v. 27). La contactul mântuitor cu rănile Celui Înviat, Toma manifestă propriile răni, propriile plăgi, propriile sfâșieri, propria umilire; în semnul cuielor găsește dovada decisivă că era iubit, că era așteptat, că era înțeles. Era ceea ce Domnul căuta, pe el, în profunzimile secrete ale ființei sale, pentru că a știut mereu că era așa. Și câți dintre noi căutăm în adâncul inimii să-l întâlnim pe Isus, așa cum este: dulce, milostiv, tandru! Pentru că noi știm, în adâncul inimii, că El este așa. După ce a regăsit contactul personal cu amabilitatea și răbdarea milostivă a lui Cristos, Toma înțelege semnificația profundă a Învierii sale și, transformat intim, declară credința sa deplină și totală în El exclamând: "Domnul meu și Dumnezeul meu!" (v. 28). Frumoasă, frumoasă expresie, aceasta a lui Toma!

El a putut să "atingă" Misterul pascal care manifestă pe deplin iubirea mântuitoare a lui Dumnezeu, bogat în milostivire (cf. Ef 2,4). Și asemenea lui Toma și noi toți: în această a doua duminică din Timpul Pascal suntem invitați să contemplăm în rănile Celui Înviat Îndurarea Divină, care depășește orice limită umană și strălucește în întunericul răului și păcatului. Un timp intens și prelungit pentru a primi bogățiile imense ale iubirii milostive a lui Dumnezeu va fi apropiatul Jubileu Extraordinar al Milostivirii, a cărui Bulă de convocare am promulgat-o ieri seara aici, în bazilica "Sfântul Petru". Acea Bulă începe cu cuvintele "Misericordiae Vultus": Fața Milostivirii este Isus Cristos. Să ținem privirea îndreptată spre El, care mereu ne caută, ne așteaptă, ne iartă; atât de milostiv, nu se înspăimântă de mizeriile noastre. În rănile sale ne vindecă și iartă toate păcatele noastre. Și Fecioara Maria să ne ajute să fim milostivi cu alții așa cum este Isus cu noi.

* * *

După Regina coeli

Iubiți frați și surori,

Adresez un salut cordial vouă credincioșilor din Roma și vouă celor veniți din atâtea părți ale lumii. Salut pelerinii din dieceza de Metuchen (Statele Unite ale Americii), Slujitoarele Pruncului Isus care provin din Croația, Fiicele Carității Divine, grupurile parohiale din Forlì și Gravina din Puglia și pe toți copiii și tinerii prezenți, îndeosebi elevii de la școala "Fiicele lui Isus" din Modena, pe cei de la "Liceul Verga" din Adriano și pe candidații la Mir din Palestrina. Salut pelerinii care au participat la Sfânta Liturghie prezidată de cardinalul vicar de Roma în biserica "Santo Spirito in Sassia", centru de devoțiune către Îndurarea Divină.

Salut comunitățile neocatecumenale din Roma, care încep astăzi o misiune specială în piețele din oraș pentru a se ruga și a da mărturia credinței.

Adresez o urare cordială credincioșilor din Bisericile din Orient care, conform calendarului lor, celebrează astăzi Sfintele Paști. Mă unesc cu bucuria vestirii lor a lui Cristos înviat: Christós anésti! Îi salutăm pe frații noștri din Orient în această zi a lor de Paști cu aplauze, toți!

Adresez un salut sincer și credincioșilor armeni, care au venit la Roma și au participat la Sfânta Liturghie cu prezența fraților mei, cei trei patriarhi, și numeroși episcopi.

În săptămânile trecute mi-au venit din toate părțile lumii atâtea mesaje de urări pascale. Cu recunoștință răspund la toate. Doresc să mulțumesc din inimă copiilor, bătrânilor, familiilor, diecezelor, comunităților parohiale și călugărești, entităților și diferitelor asociații, care au voit să-mi manifeste afect și apropiere. Și vă rog, continuați să vă rugați pentru mine!

Vouă tuturor vă urez o duminică frumoasă. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat