Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică din România la împlinirea a 10 ani

În ziua de 9 aprilie 2015 Federația "Acțiunea Catolică din România" împlinește 10 ani de existență și de activitate.

În perioada 8-10 aprilie 2005, la Blaj, Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași, Asociația Tineretului Român-Unit - ASTRU Blaj, ASTRU Cluj, ASTRU Oradea și Asociația Generală a Românilor Uniți - AGRU la nivel de Mitropolie (la timpul respectivi) se reuneau pentru a identifica o modalitate de colaborare în vederea promovării vocației laice. În ziua de 9 aprilie 2005 se semna un protocol de asociere pentru a forma Federația Acțiunea Catolică din România (ACRO). Consiliile Naționale de la Șumuleu-Ciuc, din mai 2006, și Păltiniș, din decembrie 2006, au definitivat statutul și structura ACRO.

Ulterior Conferința Episcopilor Catolici din România a aprobat Statutul Federației, a confirmat președintele ales al Federației, în persoana d-rei Oana Tuduce, a numit asistentul spiritual general și asistenții spirituali pentru cele trei sectoare (copii, tineri, adulți).

"Consider că avem o îndatorire, în semn de respect, - spune cu ocazia acestei aniversări actuala președintă a Acțiunii Catolice din România, d-na Anca Frona, - să continuăm să mergem pe drumul Acțiunii Catolice, trasat cu «sudoare» și chiar cu martiriu de atâtea figuri de laici, preoți și episcopi, care crezut în această asociație de laici, s-au implicat, au susținut-o și au promovat-o: fericitul Vladimir Ghika, fericitul Anton Durcovici, Preasfințitul Ioan Suciu, Preasfințitul Tit Liviu Chinezu, Viorica Lascu și mulți alții. Astfel, noi, Acțiunea Catolică din România, împreună cu membrii și asistenții noștri spirituali, în spirit de fraternitate și coresponsabilitate ne propunem să «lăsăm urmele noastre» pe drumul istoriei Bisericii și a societății noastre locale".

Acțiunea Catolică din România este semnul dorinței împărtășite de a crește împreună în slujirea Bisericii și a societății, într-un spirit de coresponsabilitate. Drumul parcurs până acum, nu lipsit de aventuri, este bine descris de parabola seminței care crește: "Așa este împărăția lui Dumnezeu: ca un om care aruncă sămânța în pământ și, fie că doarme, fie că se scoală, noaptea și ziua, sămânța răsare și crește, nici el nu știe cum. Pământul produce de la sine mai întâi paiul, apoi spicul, apoi bobul plin în spic. Iar când rodul s-a copt, trimite îndată secera pentru că a venit timpul secerișului" (Mc 4,26-29). Multe roade se văd deja, motiv pentru care înălțăm lui Dumnezeu recunoștința noastră! Datoria noastră este de a răspunde tot mai mult la chemarea lui Dumnezeu de a vesti iubirea sa pentru oameni! Orizontul este imens și, de aceea, entuziasmul nostru trebuie să crească!

La mulți ani, Acțiunea Catolică din România!

Pr. Felix Roca,
asistent spiritual general

* * *

Federația "Acțiunea Catolică din România" are site-ul www.actiuneacatolica.ro.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat