Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia papei Francisc în Noaptea de Paști (4 aprilie 2015)

Noapte de veghe este această noapte.

Nu doarme Domnul, veghează Păzitorul poporului său (cf. Ps 121,4), pentru a-l scoate din sclavie și a-i deschide drumul libertății.

Domnul veghează și cu puterea iubirii sale face ca poporul său să treacă prin Marea Roșie; și face ca Isus să treacă prin abisul morții și al iadului.

Noapte de veghe a fost aceasta pentru discipolii și discipolele lui Isus. Noapte de durere și de frică. Oamenii au rămas închiși în cenacol. În schimb femeile, în zorii zilei după sâmbătă, au mers la mormânt pentru a unge trupul lui Isus. Inima lor era plină de emoție și se întrebau: "Cum vom intra? Cine va da la o parte piatra de la mormânt?...". Dar iată primul semn al evenimentului: marea piatră fusese deja dată la o parte și mormântul era deschis!

"Intrând în mormânt, au văzut un tânăr așezat la dreapta, îmbrăcat cu o haină lungă, albă..." (Mc 16,5). Femeile au fost primele care au văzut acest mare semn: mormântul gol; și au fost primele care au intrat...

"Intrând în mormânt". Ne face bine, în această noapte de veghe, să ne oprim pentru a reflecta asupra experienței ucenicelor lui Isus, care ne interpelează și pe noi. De fapt, pentru aceasta suntem aici: pentru a intra, a intra în Misterul pe care Dumnezeu l-a săvârșit cu veghea sa de iubire.

Nu se poate trăi Paștele fără a intra în mister. Nu este un fapt intelectual, nu înseamnă numai a cunoaște, a citi... Este mai mult, este mult mai mult!

"A intra în mister" înseamnă capacitate de uimire, de contemplație; capacitate de a asculta tăcerea și de a simți susurul unui fir de tăcere sonoră în care Dumnezeu ne vorbește (cf. 1Re 19,12).

A intra în mister ne cere să nu ne fie frică de realitate: să nu ne închidem în noi înșine, să nu fugim din fața a ceea ce nu înțelegem, să nu închidem ochii în fața problemelor, să nu le negăm, să nu eliminăm întrebările...

A intra în mister înseamnă a merge dincolo de propriile siguranțe comode, dincolo de lenea și indiferența care ne frânează și să pornim în căutarea adevărului, a frumuseții și a iubirii, să căutăm un sens care nu e sigur, un răspuns ne-banal la întrebările care pun în criză credința noastră, fidelitatea noastră și rațiunea noastră.

Pentru a intra în mister avem nevoie de umilință, umilința de a ne înjosi, de a coborî de pe piedestalul eu-lui nostru atât de orgolios, al îngâmfării noastre; umilința de a ne redimensiona, recunoscând ceea ce efectiv suntem: creaturi, cu calități și defecte, păcătoși care a nevoie de iertare. Pentru a intra în mister avem nevoie de această înjosire care este neputință, golire de propriile idolatrii... adorație. Fără a adoraa nu se poate intra în mister.

Toate acestea ne învață femeile ucenice ale lui Isus. Ele au vegheat, în acea noapte, împreună cu Mama. Și ea, Fecioara Mamă, le-a ajutat să nu piardă credința și speranța. Astfel nu au rămas prizoniere ale fricii și durerii, ci la primele lumini ale zorilor au ieșit, ducând în mână unguentele lor și cu inima unsă de iubire. Au ieșit și au găsit mormântul deschis. Și au intrat. Au vegheat, au ieșit și au intrat în Mister. Să învățăm de la ele să veghem cu Dumnezeu și cu Maria, pentru a intra în Misterul care ne face să trecem de la moarte la viață.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat