Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (6 aprilie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua și iarăși Paște fericit!

În această luni după Paște, Evanghelia (cf. Mt 28,8-15) ne prezintă relatarea despre femeile care, mergând la mormântul lui Isus, îl găsesc gol și văd un înger care le vestește că El a înviat. Și în timp ce aleargă pentru a duce discipolilor vestea, îl întâlnesc pe Isus însuși care le spune: "Mergeți și vestiți fraților mei să meargă în Galileea: acolo mă vor vedea" (v. 10). Galileea este "periferia" unde Isus începuse predica sa; și de acolo va porni din nou Evanghelia Învierii, pentru ca să fie vestită tuturor și fiecare să-l poată întâlni pe El, Cel Înviat, prezent și activ în istorie. Și astăzi El este cu noi, aici în piață.

Așadar aceasta este vestea pe care Biserica o repetă încă din prima zi: "Cristos a înviat!". Și, în El, prin Botez, am înviat și noi, am trecut de la moarte la viață, de la sclavia păcatului la libertatea iubirii. Iată vestea bună pe care suntem chemați s-o ducem altora și în orice loc, însuflețiți de Duhul Sfânt. Credința în învierea lui Isus și speranța pe care El ne-a adus-o este darul cel mai frumos pe care creștinul poate și trebuie să-l ofere fraților. Așadar, tuturor și fiecăruia să nu încetăm să le repetăm: Cristos a înviat! Să repetăm asta cu toții împreună, astăzi aici în piață: Cristos a înviat! Să repetăm asta cu cuvintele, dar mai ales cu mărturia vieții noastre. Vestea cea bună a Învierii ar trebui să transpară pe fața noastră, în sentimentele și atitudinile noastre, în modul în care îi tratăm pe alții.

Noi vestim învierea lui Cristos atunci când lumina sa luminează momentele întunecate din existența noastră și putem s-o împărtășim cu alții; când știm să zâmbim cu cel care zâmbește și să plângem cu cel care plânge; când mergem alături de cel care este trist și riscă să piardă speranța; când relatăm experiența noastră de credință celui care este în căutare de sens și de fericire. Cu atitudinea noastră, cu mărturia noastră, cu viața noastră să spunem: Isus a învia! Să spunem asta cu tot sufletul.

Suntem în zilele din Octava de Paște, în timpul cărora ne însoțește climatul bucuros al Învierii. Este curios: liturgia consideră întreaga Octavă ca o unică zi, pentru a ne ajuta să intrăm în mister, pentru ca harul său să se imprime în inima noastră și în viața noastră. Paștele este evenimentul care a adus noutatea radicală pentru orice ființă umană, pentru istorie și pentru lume: este triumful vieții asupra morții; este sărbătoare de trezire și de renaștere. Să lăsăm ca existența noastră să fie cucerită și transformată de Înviere!

Să cerem Fecioarei Maria, martoră tăcută a morții și învierii Fiului său, să mărească în noi bucuria pascală. Vom face asta acum cu recitarea rugăciunii Regina caeli, care în timpul pascal înlocuiește rugăciunea Angelus. În această rugăciune, ritmată de aleluia, ne adresăm Mariei invitând-o să se bucure, pentru că Acela pe care l-a purtat în sânul ei a înviat așa cum a promis și ne încredințăm mijlocirii sale. În realitate, bucuria noastră este o reflexie a bucuriei Mariei, pentru că ea care a păstrat și păstrează cu credință evenimentele lui Isus. Așadar să recităm această rugăciune cu emoția fiilor care sunt fericiți pentru că Mama lor este fericită.

______________________________

După Regina coeli

În acest frumos climat pascal, vă salut cordial pe voi toți, dragi pelerini veniți din Italia și din diferite părți ale lumii pentru a participa la acest moment de rugăciune. Îndeosebi sunt bucuros să primesc delegația Mișcării Shalom, care a venit la ultima etapă a ștafetei solidare pentru a sensibiliza opinia publică despre persecuțiile creștinilor în lume. Itinerarul vostru pe străzi s-a terminat, dar trebuie să continue din partea tuturor drumul spiritual de rugăciune intensă, de participare concretă și de ajutor tangibil în apărarea și ocrotirea fraților noștri și a surorilor noastre, persecutați, exilați, uciși, decapitați numai pentru faptul că sunt creștini. Ei sunt martirii noștri de astăzi și sunt mulți, putem spune că sunt mai numeroși decât în primele secole. Doresc ca întreaga comunitate internațională să nu asiste mută și inertă în fața acestei crime inacceptabile, care constituie o derivă îngrijorătoare a drepturilor umane cele mai elementare. Doresc cu adevărat ca întreaga comunitate internațională să nu-și întoarcă privirea în altă parte.

Fiecăruia dintre voi urez să petreacă în bucurie și în seninătate această săptămână în care se prelungește bucuria Învierii lui Cristos. Pentru a trăi mai intens această perioadă - și revin tot asupra aceleiași teme - ne va face bine să citim în fiecare zi un text din Evanghelie în care se vorbește despre evenimentul Învierii. În fiecare zi un mic text.

Paște fericit și sfânt tuturor! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat