Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesajul urbi et orbi de Paști 2015

Iubiți frați și surori, Paște fericit!

Isus Cristos a înviat!

Iubirea a înfrânt ura, viața a înfrânt moartea, lumina a alungat întunericul!

Isus Cristos, din iubire față de noi, s-a despuiat de gloria sa divină; s-a golit pe sine însuși, a luat formă de slujitor și s-a umilit până la moarte și până la moartea pe cruce. Pentru aceasta Dumnezeu l-a înălțat și l-a făcut Domn al universului. Isus este Domn!

Cu moartea și învierea sa Isus indică tuturor calea vieții și a fericirii: această cale este umilința, care comportă umilire. Acesta este drumul care conduce la glorie. Numai cel care se umilește poate să meargă spre "cele de sus", spre Dumnezeu (cf. Col 3,1-4). Orgoliosul privește "de sus în jos", cel umil privește "de jos în sus".

În dimineața de Paști, anunțați de femei, Petru și Ioan au alergat la mormânt și l-au găsit deschis și gol. Atunci s-au apropiat și "s-au aplecat" pentru a intra în mormânt. Pentru a intra în mister este nevoie "să ne aplecăm", să ne înjosim. Numai cine se înjosește înțelege glorificarea lui Isus și poate să-l urmeze pe drumul său.

Lumea propune să ne impunem cu orice preț, să concurăm, să ne remarcăm... Însă creștinii, prin harul lui Cristos mort și înviat, sunt vlăstarii unei alte umanități, în care încercăm să trăim unii în slujba altora, să nu fim aroganți ci disponibili și respectuoși.

Aceasta nu e slăbiciune, ci adevărată forță! Cine poartă înlăuntrul său forța lui Dumnezeu, iubirea sa și dreptatea sa, nu are nevoie să folosească violența, ci vorbește și acționează cu forța adevărului, a frumuseții și a iubirii.

De la Domnul înviat să implorăm astăzi harul de a nu ceda în fața orgoliului care alimentează violența și războaiele, ci să avem curajul umil al iertării și al păcii. Lui Isus victorios să-i cerem să aline suferințelor atâtor frați ai noștri persecutați din cauza numelui său, precum și ale tuturor celor care suferă pe nedrept consecințele conflictelor și violențelor în desfășurare. Sunt atâtea!

Pace să cerem înainte de toate pentru iubita Siria și pentru Irak, ca să înceteze zgomotul armelor și să se restabilească buna conviețuire între diferitele grupuri care compun aceste iubite țări. Comunitatea internațională să nu rămână inertă în fața tragediei umanitare imense în interiorul acestor țări și a dramei numeroșilor refugiați.

Pace să implorăm pentru toți locuitorii Țării Sfinte. Fie să crească între israelieni și palestinieni cultura întâlnirii și să se reia procesul de pace așa încât să se pună capăt anilor de suferințe și diviziuni.

Pace să cerem pentru Libia, pentru ca să se oprească absurda vărsare de sânge și orice violență barbară, și cei care îndrăgesc soarta țării să se străduiască pentru a favoriza reconcilierea și pentru a edifica o societate fraternă care să respecte demnitatea persoanei. Și în Yemen dorim ca să prevaleze o voință comună de pacificare pentru binele întregii populații.

În același timp, cu speranță să încredințăm Domnului care este atât de milostiv înțelegerea la care s-a ajuns în aceste zile la Lausanne, pentru ca să fie un pas definitiv spre o lume mai sigură și fraternă.

De la Domnul Înviat să implorăm darul păcii pentru Nigeria, pentru Sud-Sudan și pentru diferitele regiuni din Sudan și din Republica Democratică Congo. O rugăciune neîncetată să se înalțe de la toți oamenii de bunăvoință pentru cei care și-au pierdut viața - uciși joia trecută în Universitatea din Garissa, în Kenya - pentru cei care au fost răpiți, pentru cei care au trebuit să părăsească propria casă și propriile afecte.

Învierea Domnului să aducă lumină iubitei Ucraina, mai ales celor care au îndurat violențele conflictului din ultimele luni. Fie ca țara să regăsească pacea și speranța grație angajării tuturor părților interesate.

Pace și libertate să cerem pentru atâția bărbați și femei supuși noilor și vechilor forme de sclavie din partea persoanelor și organizațiilor criminale. Pace și libertate pentru victimele traficanților de droguri, de atâtea ori aliați cu puterile care ar trebui să apere pacea și armonia în familia umană. Și pace să cerem pentru această lume supusă traficanților de arme, care câștigă cu sângele bărbaților și femeilor.

La cei marginalizați, la cei încarcerați, la cei săraci și la migranți care atât de des sunt refuzați, maltratați și respinși; la cei bolnavi și la cei suferinzi; la copii, în special la cei care îndură violență; la cei care astăzi sunt în doliu; la toți bărbații și femeile de bunăvoință să ajungă glasul mângâietor și vindecător al Domnului Isus: "Pace vouă!" (Lc 24,36); "Nu vă temeți, am înviat și voi fi mereu cu voi!" (cf. Liturghierul Roman, Antifonul de intrare din ziua de Paști).

* * *

Iubiți frați și surori,

Doresc să adresez urările mele de Paște fericit vouă tuturor care ați venit în această piață din diferite țări, precum și celor care sunt în legătură prin intermediul mijloacelor de comunicare socială. Duceți în casele voastre și la cei pe care îi întâlniți vestea bucuroasă că a înviat Domnul vieții, aducând cu sine iubire, dreptate, respect și iertare!

Mulțumesc pentru prezența voastră, pentru rugăciunea voastră și pentru entuziasmul credinței voastre într-o zi așa de frumoasă dar și atât de urâtă datorită ploii. Un gând special și recunoscător pentru darul florilor, care și în acest an provin din Olanda. Vă urez un Paște fericit tuturor! Rugați-vă pentru mine, poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat