Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Amintire din copilărie: 1 mai 1990

Anul acesta, la 1 mai, se împlinesc 25 de ani de la consacrarea episcopală a Mons. Petru Gherghel. Este un moment jubiliar pe care episcopul diecezei noastre înțelege să-l trăiască, așa cum, de altfel, ne-a împărtășit, ca pe un act de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru tot ce a însemnat slujirea episcopală de-a lungul acestor ani. De consistența calitativă, de amploarea și diversitatea realizărilor spirituale, pastorale și administrative care s-au înscris pe arcul celor 25 de ani nu mă recunosc în măsură să vorbesc. Asta din mai multe motive. Acea zi - și când scriu acest lucru, mă cuprinde o emoție aparte - nu a trecut în mod străin și nesemnificativ pe lângă mine. Ea a avut distincția ei, imprimată indelebil pe suprafața memoriei mele. A rămas înregistrată în depozitul amintirilor copilăriei mele ca o zi unică. Mă desfășor.

Pe atunci aveam doar 9 ani și eram un ministrant zelos, cu o experiență în această slujire minoră a altarului de doar câteva luni. În satul meu natal, Valea Seacă, era paroh, din motive pe care mai târziu le-am putut înțelege, pr. Petru Mareș (+), iar vicar, pr. Cristinel Fodor. Peste sat se revărsase, odată cu venirea lor, un fel de renaștere spirituală. Simțeam pulsul viu al parohiei în mod direct, pentru că eram din ce în ce mai mult în curtea bisericii, la sfintele Liturghii, la cateheze, la toată oferta spirituală a preoților de atunci. Ministranți eram cam 50.

Într-o seară - și acea seară era 30 aprilie 1990 - părintele paroh mă cheamă doar pe mine, că are să-mi transmită ceva. M-a pătruns cu o privire caldă și în același timp serioasă și mi-a spus scurt: "Uite, mâine vii și tu la Iași!" Era ceva copleșitor! Am rămas uimit în fața lui, cu un repaus de gândire. Auzisem de Iași și știam un singur lucru despre el: seminarul diecezan. N-am stat o clipă să mă îndoiesc că părintele ar glumi în acea clipă. M-am uitat țintă la chipul lui și nu știam ce să-i spun. Eram din cale-afară de bucuros. Și el a continuat: "La ora 4 dimineața plecăm cu mașina. O să te poți trezi, nu?" L-am asigurat că am să fiu la poartă, și imediat am pornit săgeată spre casă.

N-am mai salut pe nimeni în curtea bisericii. În suflet nu mai era loc de nimic altceva, decât de o bucurie pe care o savuram în sinea mea doar eu. Mi se părea enorm. Până la Iași? Așa departe? Din interiorul satului meu nu ieșisem până la acea dată decât de câteva ori, doar până la Bacău. Acum puteam să merg la Iași, pentru că acolo avea loc consacrarea episcopului diecezei.

De crezut, l-am crezut pe pr. Mareș de cum mi-a spus că mă ia la Iași. Însă cei de acasă m-au întâmpinat cu rezerve serioase. Vizibil neîncrezătoare, îmi spuse mama la un moment dat: "Chiar te-a găsit acum pe tine să te ducă la Iași! Lasă, culcă-te, că n-o să oprească el la ora aia în poartă!" Nici nu voiam să-mi imaginez că părintele paroh mă păcălise. Am dormit subțire, așteptând să treacă odată noaptea. Încă nu era ora 4 și eu stăteam deja smirnă în fața porții, în întuneric, cu urechile ascuțite la fiecare zgomot, așteptând să aud motorul de la mașina ARO. Când încă nu era în fața porții, am sărit în drum, cu punga în mână, ca nu cumva să nu mă vadă și să treacă mai departe. Și deodată eram în mașină. Mama ieșise repede din casă. A văzut și...a crezut!

Erau în mașină pr. Petru Mareș, pr. Gheorghe Ciuraru, viitorul preot Mihai Diac. Urma să-l luăm de la Nicolae Bălcescu, așa cum am înțeles din discuții, pe pr. Ioan Sociu. Îmi dau seama în momentul în care tocmai scriu că nici unul din acești preoți nu mai este în viață. Domnul să-i facă părtași de fericirea drepților în cer! Dacă nu cumva i-a făcut deja.

Drumul până la Iași a durat în mod sigur mai mult decât astăzi. Știu că loc nu mai era pe banchete, după ce a urcat pr. Sociu, și eu m-am așezat în spate comod pe roata de rezervă. O zi însorită se deschidea treptat, iar noi ne apropriam tot mai mult de locul pregătit consacrării episcopale: curtea din fața seminarului.

Când am ajuns, m-a izbit imaginea unei împrejurări plină de oameni. În partea stângă a noii clădirii erau niște garaje vechi, lângă care, trecând ușor prin mulțime, a putut să parcheze părintele paroh. Am coborât cu toți din mașină, fiecare alegându-și o direcție, iar eu am rămas singur, în legea mea, cu oameni mari mișunând în jurul meu. Știam că nu am voie nicidecum să mă pierd și, iarăși, că n-am voie să uit unde e parcată mașina. M-am îndreptat cu sfială spre locul din fața seminarului. Era plin de oameni, iar copacii erau și ei ocupați... tot cu oameni. Era un fel de freamăt în mulțime, fiecare căutând să-și găsească un loc. Prea în față n-am mai putut să ajung. În câteva rânduri am putut răzbi cu privirea până la altarul așezat pe trepte. Erau preoți mulți, cum eu niciodată nu mai văzusem în viața mea, iar în centru, episcopi cu mitre pe cap. Din ceea ce auzeam vorbindu-se, n-am înțeles prea multe. Îmi amintesc vag că cineva a citit despre viața celui care urma să fie consacrat, Mons. Petru Gherghel, pe un ton foarte solemn. Apoi s-au auzit și voci în alte limbi.

În drum spre casă aveau să-mi explice, în mașină, preoții că s-a vorbit, pe lângă română, și în limbile latină și italiană. Tot în mașină, a spus printre altele, pr. Petru Mareș că cel care a fost consacrat e unul dintre colegii lui și că în anul acela sărbătoreau un jubileu. Ulterior am înțeles ce înseamnă cuvântul jubileu și câți ani erau de la sfințirea lor întru preoție: 25.

Celebrarea mi-a părut foarte lungă. Îmi amintesc că, în efortul meu de a vedea tot mai mult spre altar, o doamnă, văzându-mi agitația, m-a întrebat ce-i cu mine acolo și cu cine sunt. I-am răspuns, spre uimirea ei vizibilă, că sunt singur, dându-i de înțeles, din atitudinea mea, că n-are de ce să-și facă griji pentru mine.

Din cântările care le auzeam bine, dar pe care nu le puteam localiza, deoarece n-am reușit să văd unde e așezat corul seminariștilor, am reținut intonarea foarte clară a numelui mai multor sfinți și răspunsul nostru: roagă-te pentru noi. Era vorba de litania tuturor sfinților.

După sfânta Liturghie am putut să văd mai mulți seminariști, îmbrăcați foarte elegant și îngrijit, cu chipurile senine. Recunosc că mi-a trecut prin cap dorința să fiu și eu odată ca ei. A fost un gând fulgurant și firav, care, pentru că era încă devreme, m-a lăsat în pace, părându-mi ceea ce-mi imaginam atunci ceva măreț și greu realizabil pentru mine. Avusese loc consacrarea pentru dieceza de Iași a unui episcop, după ce trecuseră decenii de la arestarea fericitului Anton Durcovici. Era un eveniment în miezul căruia m-am aflat și eu, însă a cărui amploare și anvergură nu puteam să le conștientizez în întregime.

După terminarea Liturghiei, am așteptat să vină preoții și împreună am plecat din nou spre Valea Seacă.

Știu că ne-am oprit de două ori. Însă n-aș putea spune ce biserici am vizitat și ce parohi am mai salutat. Eram atent să păstrez drumul la Iași și participarea mea la consacrarea noului episcop ca un secret pentru mine, bucuros că, dintre atâția ministranți, parohul a catadicsit să mă ia cu el chiar pe mine.

Toate aceste trăiri au fost acum exact 25 de ani.

Mai târziu, aveam să intru în seminar, în anul 1995, și să-l întâlnesc ca spiritual pe același preot, Petru Mareș, care văzându-mi descurajarea că în fața mea stăteau 10 ani de formare, care mi se păreau mai lungi decât veșnicia, mi-a spus în luna octombrie a acelui an, așadar la o lună după ce am început liceul, pe tonul calm și relaxat pe care îl recunoșteam din copilărie: "Cristi, au mai rămas doar 9 ani și 8 luni". Așa de puțin și eu nu-mi dădeam seama!

Au trecut toți anii și în luna iunie a anului 2006, în solemnitatea sfinților Petru și Paul, stăteam împreună cu colegii mei în catedrala de la Iași, răspunzând hotărât "vreau" celui care ne întreba de angajarea noastră conștientă și deplină pentru a fi preoți, adică celui care în prima zi a lunii mai a anului 1990 răspundea cu convingere și gravitate: "Volo!"

Cu imaginea și identitatea puțin familiară a celui consacrat la 1 mai 1990 aveam să mă familiarizez în cei trei ani petrecuți ca vicar la parohia catedralei. În fața persoanei episcopului aveam ocazia să iau și alte poziții decât cea de verticalitate încremenită, așa cum se întâmpla de fiecare dată când îl vedeam la seminar. Puteam să-l ascult și să-i răspund nu doar monosilabic și cu o reverență rigidă, ca în fața unei autorități impozante, ci calm, negâtuit de emoție, cu o atitudine tot mai familială, nu pentru că așa îmi propusesem eu, ci pentru că așa mă lăsa să mă simt în fața lui. Puteam să-i văd nu doar ținuta episcopală, publică, ci să-i cunosc și profilul uman, cu feluritele trăiri din registrul sufletesc al unui om, remarcând sensibilitatea cu care a fost înzestrat și pe care a demonstrat-o în multe împrejurări. Puteam să-i ascult nu doar predicile, ci și multele impresii și gânduri, îmbibate în prudență și înțelepciune, care străbat inima unui om încărcat cu o responsabilitate atât de mare. Aveam ocazia să simt nu doar prestanța unui om, ci și paternitatea lui, spiritul de comuniune pe care îl cultiva în casa episcopală. Am folosit cuvântul paternitate. Îl subliniez cu roșu pentru a descrie una din marile caracteristici ale personalității episcopului Petru Gherghel. Acesta a fost unghiul meu de simțire și de vedere! Nu al altuia! În episcopul Petru Gherghel am întâlnit un om care gândește sub dictatul inimii și nu al rațiunii neclintite și impenetrabile; un om care nu afișează că le știe pe toate, ci este dispus să întrebe, să se intereseze, să caute, să se confrunte cu alte idei; un om cu un profil de păstor integru, pasionat, căruia îi place cu-adevărat să celebreze, să participe la întâlniri, să se facă prezent, să comunice cu oamenii, să se roage cu ei; un om în care găsești o doză consistentă de realism și de înțelepciune bună pentru viață, laică și sacerdotală deopotrivă.

Țin să precizez că aceste gânduri nu sunt deloc o evaluare "profesională" a unei persoane cu notorietatea publică și eclezială ca aceea a episcopului Petru Gherghel. Nu sunt eu în stare și nici în măsură să fac așa ceva! Nu sunt considerații de tipul acelora care să ceară asentiment sau să fie preluate și confirmate de vreo instanță sau de vreo persoană anume. Nu urmăresc să mă impun cu ele. Vreau pur și simplu să exprim din punct de vedere strict subiectiv ceea ce am simțit eu în prezența lui, corelând aceste împărtășiri cu participarea mea, pusă de mine sub semnul providenței, la consacrarea din 1 mai 1990. Vor fi oameni în măsură să descrie și să evoce personalitatea lui într-un mod mult mai amplu și mai demn de luat în seamă. Eu m-am rezumat la aceste gânduri, la această răscolire de amintiri din copilărie, inspirat de jubileul celor 25 de ani de episcopat, pe care episcopul Petru Gherghel îl va sărbători mâine. Lăsând la o parte tonul indirect, aș vrea să-i adresez o urare simplă:

Preasfințite Petru Gherghel, cu ocazia acestui jubileu vă urez "La mulți ani!" Cel care v-a ales și v-a consacrat în slujirea poporului său, să vă păstreze în sănătate și să vă umple cu duh de înțelepciune și de iubire, pentru ca prin slujirea preoțească și episcopală pe care o exercitați, să îndreptați mintea și inimile oamenilor care vă întâlnesc spre iubirea lui Dumnezeu și a Bisericii sale.

Pr. Cristian Diac

* * *

Comunicat de presă: Douăzeci și cinci ani de la consacrarea episcopală (pentru 1 mai)

PS Petru Gherghel: Scrisoarea pastorală Mărire ție, Doamne, mărire ție!


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat