Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Așteptarea în El Salvador

"Romero fericit să-i ducă pe salvadorieni la reconciliere"

De Bruno Desidera

Sunt așteptate circa 250.000 de persoane la 23 mai 2015 în San Salvador la ritul beatificării Monseniorului Oscar Arnulfo Romero, arhiepiscopul capitalei salvadoriene, asasinat în 1980 de "escadroanele morții" ale regimului în timp ce el celebra Euharistia. Au anunțat deja propria prezență nouă șefi de stat latinoamericani, cinci cardinali, cincisprezece arhiepiscopi și șaizeci de episcopi. Între aceștia, la concelebrare va fi și un episcop italian, de origine din Treviso: Monseniorul Luigi Morao, franciscan conventual și episcop de Chalatelango, oraș care se află în nordul micii țări centro-americane, puțin mai mare decât regiunea Veneto.

• Monseniore Morao, în ce mod ați venit în contact în acțiunea misionară și pastorală cu figura monseniorului Romero?

"Când l-au ucis, la 24 martie 1980, eu eram misionar în Filipine. În '85, superiorii franciscani m-au transferat în Guatemala și după câțiva ani la San Miguel, în El Salvador, și mai exact în oratoriul «Sfântul Iosif», parohie întemeiată cu mulți ani înainte de franciscanii din Veneto grație intervenției părintelui Oscar Romero, paroh la San Miguel. Cei 10 ani ai mei la «Sfântul Iosif», în afară de a fi o extraordinară experiență de evanghelizare, promovată de o docilă, bine formată și convinsă Reînnoire carismatică catolică, au fost și 10 ani de contacte și cunoștințe cu vechi enoriași și prieteni ai părintelui Oscar Romero. Toți, la unison, îmi dădeau mărturii despre zelul pastorale al tânărului preot".

• Cum a fost primită în El Salvador vestea beatificării?

"Cu imensă bucurie și cu multă speranță. Cu imensă bucurie pentru că se împlinește în monseniorul Romero cuvântul lui Isus: «Fericiți cei ce lucrează pentru pace, pentru că vor fi numiți fii ai lui Dumnezeu» (Mt 5,9). Și în această țară, unică în lume, care poartă numele Mântuitorului lumii, este prea multă nevoie de pace. Nu exagerez, prea multă nevoie de pace. Beatificarea, deși este un fapt eclezial, a atras atenția tinerilor și adulților; a fost obiect de comentariu atât din partea intelectualilor cât și din partea oamenilor simpli, umili și analfabeți. În marile catedrale, în bisericuțele de la munte, în rețelele sau mijloacele de comunicare socială, în piețele orașelor și satelor, în centrele comerciale, în centrele de studiu, dar mai ales în inima salvadorienilor, această veste a fost primită ca un balsam care alină suferințele acestui popor așa de martirizat de violență".

• În acea vreme figura lui Romero a fost în țară semn de profeție și de contradicție. Este încă așa?

"Așteptarea poporului salvadorian pentru beatificare, în cea mai mare majoritate este într-adevăr enormă. Dar mereu există excepții, mereu există câte un «bastian contrario». Există din aceia care, provenind din dreapta, au afirmat în mod nepotrivit că monseniorul Romero a fost un subversiv, un partizan, care ar fi sprijinit ideologia violentă de stânga. Aceste acuze false în parte se datorează faptului că unii preoți, în mod notoriu de stânga, au creat confuzie printre oameni atârnând pe pereții conventurilor, caselor parohiale și altor edificii imaginea lui Che Guevara alături de imaginea monseniorului Romero".

• Și dumneavoastră personal cum ați primit această veste?

"Drept creștin și drept călugăr, pentru mine a fost o veste foarte frumoasă, pentru că gândirea și opera monseniorului Romero sunt valabile astăzi așa cum erau în urmă cu 35 de ani: nu violenței; nu nedreptății; nu abuzului de autoritate; da respectării demnității umane, oricât de umilă este o persoană; da solidarității față de cei mai săraci; da apărării celor mai «călcați în picioare» de societate".

• Ce va putea aduce acest eveniment Bisericii și societății din țara dumneavoastră?

"Aici lucrurile se complică; este greu de dat un răspuns. Dumnezeu nu face minuni pentru spectacol. Când fariseii îi cereau lui Isus minuni, el răspundea: «Oameni încăpățânați și împietriți cu inima». Monseniorul Romero, om al lui Dumnezeu și martir, din cer poate să mijlocească pentru noi, desigur! Însă este nevoie de o angajare serioasă și constantă din partea noastră, să începem un proces de convertire personală. Cât mă privește, cer ca, prin mijlocirea monseniorului Romero, Domnul să ne dea ca politicienii să fie mai puțin corupți și mai preocupați pentru bunăstarea poporului care i-a ales; sau ca gangsterii, - las maras salvadore?as - grupuri de tineri foarte numeroase, foarte organizate, nemiloși față de adversarii lor și chiar față de civili nevinovați și lipsiți de apărare, și dotați cu arme sofisticate, să poată calma setea de sânge și de violență care îi distinge deja de mulți ani. Situația s-a înrăutățit în aceste ultime timpuri. În diferite locuri, controlate de acești tineri, poliția nu mai riscă să intre. Până în urmă cu circa doi ani, la circa 6 milioane de locuitori, El Salvador suferea 13 sau 14 omucideri într-o singură zi. Să dea Dumnezeu ca apropiata beatificare a monseniorului Romero să-i ducă pe toți salvadorienii la un autentic proces de reconciliere națională".

(După agenția SIR, 30 aprilie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat