Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Audiență acordată membrilor Comisiei Internaționale Anglicane-Catolice (30 aprilie 2015)

Iubiți frați și surori în Cristos,

Pentru mine este o bucurie să vă întâlnesc pe voi, membri ai Comisiei Internaționale Anglicane-Catolice. În aceste zile sunteți reuniți pentru o nouă sesiune a dialogului vostru, care actualmente studiază relația dintre Biserica universală și Biserica locală cu referință specială la procesele de confruntare și de decizie despre chestiunile morale și etice. Vă adresez un cordial bun venit și vă urez o întâlnire rodnică.

Dialogul vostru este rod al întâlnirii istorice, petrecute în 1966, dintre papa Paul al VI-lea și arhiepiscopul Ramsey, care a demarat prima Comisie Internațională Anglicană-Catolică. În acea ocazie, amândoi s-au rugat încrezători pentru ca să se realizeze "un dialog serios care, întemeiat pe Evanghelii și pe vechile tradiții comune", ar putea să conducă la "acea unitate în adevăr pentru care Cristos s-a rugat" (The Common Declaration by Pope Paul VI and the Archbishop of Canterbury Dr Michael Ramsey, Roma, 24 martie 1966).

Încă nu am obținut acest obiectiv, dar suntem convinși că Duhul Sfânt continuă să ne conducă în acea direcție, în pofida dificultăților și a noilor provocări. Prezența voastră aici astăzi arată cât de mult tradiția de credință și istoria împărtășite între anglicani și catolici pot să inspire și să susțină eforturile noastre în depășirea obstacolelor care se interpun în calea comuniunii depline. Conștienți de importanța provocărilor care ne așteaptă, cu realism suntem încrezători că vom reuși să mai facem împreună multe progrese.

Veți publica în scurt timp cinci declarații comune produse până acum în a doua fază a dialogului anglican-catolic, însoțite de respectivele comentarii și răspunsuri. Vă felicit pentru această muncă. Ea ne amintește că relațiile ecumenice și dialogul nu sunt elemente secundare ale vieții Bisericilor. Cauza unității nu este o angajare opțională și divergențele care ne despart nu trebuie să fie acceptate ca inevitabile. Unii ar vrea ca, după cincizeci de ani, să existe rezultate mai mari în ce privește unitatea. În pofida dificultăților, nu putem să ne lăsăm cuprinși de descurajare, ci trebuie să ne încredem și mai mult în puterea Duhului Sfânt, care poate să ne vindece și să ne reconcilieze și să facă ceea ce omenește pare imposibil.

Există o legătură puternică ce ne unește deja, dincolo de orice diviziune: este mărturia creștinilor, care aparțin la Biserici și la tradiții diferite, victime ale persecuțiilor și violențelor numai din cauza credinței pe care o mărturisesc. Și nu numai acum există mulți, dar mă gândesc la martirii din Uganda, jumătatea catolici și jumătate anglicani. Sângele acestor martiri va hrăni o nouă eră de angajare ecumenică, o nouă voință pasionată de a împlini testamentul Domnului: ca toți să fie una (cf. In 17,21). Mărturia acestor frați și surori ai noștri ne îndeamnă să fim și mai coerenți cu Evanghelia și să ne străduim să realizăm, cu determinare, ceea ce Domnul vrea pentru Biserica sa. Astăzi lumea are nevoie urgent de mărturia comună și bucuroasă a creștinilor, de la apărarea vieții și a demnității umane la promovarea păcii și dreptății.

Să invocăm împreună darurile Duhului Sfânt, pentru a fi în măsură să răspundem curajos la "semnele timpurilor", care îi cheamă pe toți creștinii la unitate și la mărturia comună. Fie ca Duhul Sfânt să inspire din belșug munca voastră. Multe mulțumiri pentru slujirea voastră.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat