Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Chemare la rugăciune și acțiune

Către toți Cucernicii părinți, toate persoanele consacrate și către toți credincioșii noștri,

Ca în fiecare an, Duminica a IV-a a Paștelui este cunoscută ca Duminica Bunului Păstor și are o semnificație deosebită. Cu 52 de ani în urmă, prin radiomesajul transmis la 11 aprilie 1964, fericitul papă Paul al VI-lea a avut frumoasa inițiativă să invite la rugăciune întreaga Biserică pentru a promova și susține chemările la sfânta Preoție și la viața consacrată.

Papa a pornit de la ideea lansată de însuși Isus: "Secerișul este mare, dar lucrătorii sunt puțini. Rugați-l deci pe Domnul secerișului să trimită lucrători în secerișul lui" (Mt 9,37). El însuși spusese grupului restrâns al apostolilor și ucenicilor: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15); "Mergeți și faceți ucenici din toate neamurile, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit" (Mt 28,19-20) pentru a da mărturie și a duce mântuirea "până la marginile pământului" (Fap 1,8).

Ele au și astăzi aceeași importanță și aceeași semnificație. După două milenii de creștinism, când observăm că mai sunt încă atâtea popoare la care n-a ajuns încă vestea cea bună - iar acolo unde a ajuns, necesitățile grijii pastorale au crescut, cerințele lumii contemporane, cuprinsă de imense neliniști, tulburări și preocupări, s-au amplificat din ce în ce mai mult -, ne dăm bine seama cât sunt de necesare noi faruri de lumină care să ne facă să vedem cu mai multă claritate situațiile în care se află și trăiesc oamenii de astăzi, care așteaptă să fie mângâiați, ajutați, catehizați și îndreptați spre calea mântuirii în adevăr, iubire, bine și dreptate, așa cum ne-a învățat Cristos.

În acest sens, apelul anual al papilor vrea să conștientizeze și să responsabilizeze pe toți creștinii, că vitalitatea și mărturia de credință și iubire a omenirii, viitorul religios al fiecărei comunități parohiale și diecezane și sănătatea morală a întregii familii umane depind de modul în care noii discipoli se angajează să evanghelizeze, prezentându-l pe Dumnezeu lumii de azi ca un iubitor de oameni care dorește, ca într-un climat general de bucurie, pace și armonie, să-i facă împliniți și fericiți pe toți.

Papa Francisc ne amintește, în mesajul său de anul acesta pentru cea de-a 52-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, că Biserica "este prin natura sa misionară"(AG 2), iar "vocația creștină nu poate să se nască decât în cadrul unei experiențe de misiune, ascultând și urmând glasul bunului păstor, lăsându-ne atrași și conduși de el. Consacrându-ne lui Dumnezeu propria viață, îi permitem Duhului Sfânt să ne introducă în acest dinamism misionar, trezind în noi dorința și curajul bucuros de a-i oferi viața noastră și de a o trăi pentru cauza împărăției sale".

Folosindu-se de imaginea "exodului", "care ne duce cu gândul la începuturile minunatei istorii de iubire dintre Dumnezeu și poporul fiilor săi", adresându-se tinerilor, papa îi îndeamnă să nu se teamă de această "ieșire", "care nu trebuie să fie înțeleasă ca o disprețuire a propriei vieți, a propriei simțiri, a propriei umanități", ci din contra, "înseamnă o eliberare, o regăsire de sine care duce spre descoperirea lui Dumnezeu", "cel care ne scoate din orice formă de sclavie, ne smulge din obișnuință și din indiferență și ne proiectează spre bucuria comuniunii cu Dumnezeu și frații; această dinamică de exod, spre Dumnezeu și spre om, umple viața de bucurie și de semnificație".

De aceea le cere tinerilor să fie generoși și disponibili și să iasă din ei înșiși, să pornească la drum, să se dedice cu generozitate altora, vestind evanghelia care eliberează, transformă și face viața mai frumoasă, mai bogată și mai bucuroasă (cf. Mesaj pentru cea de-a 52-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, 26 aprilie 2015).

Plecând de la exortația apostolică Evangelii gaudium (nr. 167 și 264), papa Francisc repetă deseori în discursurile sale că transmiterea credinței trebuie să fie făcută "via pulchritudinis", folosindu-ne de calea frumuseții, adică mesajul lui Cristos trebuie să fie prezentat în modalități și forme atrăgătoare, adaptate modului de receptare din zilele noastre, făcând să strălucească adevărul și bunătatea lui Dumnezeu manifestat în Isus cel înviat. Dar calea frumuseții nu poate fi arătată și parcursă decât de cei care, rămânând statornici și fideli chemării lor, orice stare de viață ar fi ales, se străduiesc zilnic să înainteze pe calea desăvârșirii, a perfecțiunii sufletești, a unei sfințiri personale continue. Scriptura ne îndeamnă: "Fiți sfinți, pentru că eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt" (Lev 19,2), "Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru din ceruri este desăvârșit" (Mt 5,48), "nu știți că voi sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul Sfânt locuiește în voi?" (1Cor 3,16).

La fiecare sfântă Liturghie, înainte de consacrare, împreună cu sfinții și îngerii îl proclamăm pe Dumnezeu de trei ori sfânt; această exclamație este mereu o invitație ca și noi să fim sfinți asemenea lui, bine știind că misiunea noastră de creștini sau persoane consacrate nu poate fi eficientă și nu poate produce efecte binefăcătoare pentru lume, decât dacă ne străduim să mergem pe calea desăvârșirii duhovnicești și a sfințeniei, imitându-l pe Cristos și urmând exemplele pe care ni le-au dat sfinții de-a lungul istoriei creștine.

În acest sens, în cadrul audienței generale din Piața "Sfântul Petru" din 19 noiembrie 2014, papa Francisc, referindu-se la documentul conciliar Lumen gentium (nr. 39-42), ne face atenți că în fața Domnului, în virtutea Botezului, toți creștinii au o demnitate egală și cu toții au aceeași chemare, și anume chemarea universală de a fi sfinți. Sfințenia prezintă înfățișarea cea mai frumoasă a Bisericii, "pe care Cristos a iubit-o și s-a dat pe sine pentru ea, pentru a o face sfântă" (Ef 5,25-26). Sfințenia nu e doar prerogativa unora, ci este un dar care este oferit tuturor, nimeni nefiind exclus, iar acest lucru constituie caracterul distinctiv al oricărui creștin. Să ne sfințim, este suficient să urmăm sfaturile pe care ni le dă sfântul apostol Petru în prima scrisoare (1Pt 4,7), când ne îndeamnă să fim "înțelepți și cumpătați", să avem între noi o "dragoste statornică", să practicăm "ospitalitatea unii față de alții", și ca "niște buni administratori ai harului de multe feluri al lui Dumnezeu, fiecare, după carisma pe care a primit-o să ne slujim unii pe alții", "pentru ca în toate să fie preamărit Dumnezeu prin Isus Cristos, căruia să-i fie gloria și puterea în vecii vecilor".

"Este o invitație la sfințenie", continuă Sfântul Părinte papa Francisc la aceeași audiență generală; "să o primim cu bucurie, să ne susținem unii pe alții, pentru că drumul spre sfințenie nu se parcurge pe cont propriu, de unul singur, ci se parcurge împreună, în acel unic trup care este Biserica, iubită și sfințită de Domnul Isus Cristos. Să mergem înainte plini de curaj pe acest drum al sfințeniei".

În această angajare a noastră spre desăvârșirea umană și creștină suntem ajutați de preoți, călugări, călugărițe, membri ai Institutelor Seculare și ai Societăților de Viață Apostolică; prin profesarea și trăirea sfaturilor evanghelice, prin consacrarea lor în slujirea generoasă și gratuită a lui Dumnezeu și a fraților. Ei ne sunt ghizi și făclii luminoase, care ne arată calea, merg alături de noi, ne susțin și ne încurajează.

De aceea este necesar ca noi să-i avem mereu prezenți în rugăciunile noastre pentru ca ei să rămână statornici în vocație, fideli în împlinirea misiunii lor și să înainteze în sfințenie. În același timp, avem datoria de a ne ruga pentru ca seminariile și casele de formare pentru viața consacrată să aibă în continuare cât mai mulți tineri și tinere, care, reproducând în ei trăsăturile și caracteristicile Bunului Păstor, să îmbrățișeze cu disponibilitate, curaj și generozitate această formă de trăire și slujire evanghelică.

În acest sens amintim și recomandăm cu căldură cele două inițiative propuse de persoanele consacrate reunite la Iași în ziua de 19 aprilie a.c., cu ocazia vizitei cardinalului João Braz de Aviz, prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică.

Având în vedere insistențele Sfântului Părinte papa Francisc de a prețui și susține persoanele consacrate și a promova operele desfășurate de ele, luând în considerare apelurile repetate ale Sanctității sale de a ne ruga pentru statornicia și sfințirea preoților și a tuturor celor care în forme diferite, prin trăirea sfaturilor evanghelice și prin slujirea lor, își oferă munca pentru copii și tineri, pentru cei marginalizați, bătrâni, bolnavi sau lipsiți de mijloace de subzistență, dorim ca după modelul recomandat și practicat deja cu alte ocazii, să desfășurăm, la nivel diecezan, o acțiune "24 de ore pentru Domnul".

De aceea insistăm ca începând din seara zilei de vineri, 8 mai, ziua fericitului Ieremia, și până sâmbătă seara, 9 mai, în fiecare parohie, și, după posibilități, chiar în filiale, să se organizeze grupuri de rugăciune continuă în fața sfântului sacrament, implorând pe Dumnezeu să binecuvânteze lumea, în special ordinele și congregațiile călugărești, precum și pe toți laicii care, ca voluntari sau asociați, în diferite feluri, sprijină generos activitatea acestora.

În intențiile de rugăciune se va avea în vedere și aspectul privind vocațiile la Preoție și la viața consacrată, cerându-i lui Cristos euharisticul să inspire pe cât mai mulți tineri și tinere să meargă pe calea consacrării.

Totodată, așa cum s-a anunțat la 19 aprilie la sfârșitul aceleiași Liturghii din catedrală, Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată a înființat un Grup Internațional și Ecumenic de Rugăciune, care are în vedere susținerea spirituală și morală a preoților și a persoanelor consacrate, pentru ca toți să rămână statornici în vocație, fideli în slujirea specifică și să continue drumul sfințirii personale. Toți cei care doresc să se înscrie în acest grup (preoți, călugări, călugărițe, fecioare consacrate, laici, indiferent de vârstă, sex sau confesiune religioasă, din țară sau străinătate), o vor putea face printr-o cerere scrisă adresată Comitetului de instituire și organizare, obligându-se să recite zilnic o rugăciune propusă de noi în acest sens.

Pentru ambele inițiative se vor primi, prin mijloace electronice, lămuriri ulterioare și diferite materiale ajutătoare, din partea Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată și a Oficiului Diecezan.

Sperăm că printr-o acțiune comună sprijinită de acest lanț de rugăciune să putem ajuta eficient lumea contemporană și Biserica, pentru ca Dumnezeu să fie mereu mai cunoscut, preamărit și iubit, iar clerul și toți consacrații să crească în sfințenie și slujire devotată.

Iași, 26 aprilie 2015

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Materiale ajutătoare pentru inițiativa "24 de ore pentru Domnul"


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat