Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Coincidențe în cer

Putem să ne ducem viața ca și când totul este banal, de la sine înțeles, cenușiu, obișnuit și plictisitor. Sau să trăim de adevărat, gustând fiecare clipă, ca un dar de la Dumnezeu. Și un miracol.

Ziua de 27 aprilie 2014, Duminica Divinei Milostiviri, a fost "Duminica celor patru papi", când papa Francisc și papa emerit Benedict al XVI-lea i-au canonizat pe fericitul Ioan al XXIII-lea și pe fericitul Ioan Paul al II-lea.

În afară de miracolele confirmate și care au făcut posibilă canonizarea, a trecut aparent neobservată o coincidență. A doua zi, la 28 aprilie, se sărbătorea, ca în fiecare an, Sfântul Ludovic Maria Grignion de Montfort (1673-1716), preotul care arăta calea sfințeniei pentru a ajunge la Isus prin Maria (Ad Iesum per Mariam). Sfântul Ioan Paul al II-lea avea ca moto al slujirii sale sacerdotale cuvintele Totus tuus, ca act de totală consacrare Mariei1. "Repetând în fiecare zi Totus tuus și trăind în armonie cu ea, poți ajunge la experiența încrederii și iubirii fără limite în Tatăl, ascultării față de Sfântul Duh și transformării proprii după modelul lui Cristos"2.

Am putea spune că alăturarea acestor două aniversări este "o simplă coincidență" și, ridicând din umeri, să trecem mai departe. Dar dacă e ceva mai mult?!

Felul în care ne imaginăm forma universului nostru a variat de-a lungul timpului: pământul și universul plat au fost înlocuite de "pământul și universul sferic", apoi - universul cu aspect toroidal ("ca un covrig"), după care, iarăși, universul plat, dar "șifonat", ca o foaie de hârtie făcută mototol și gata de aruncat la coș, pe care Dumnezeu se îndură și o mai desfășoară o dată. Și ce-i cu asta? veți întreba. "Asta" explică sincronicitățile, adică situația în care două evenimente aparent separate în timp (aici sunt câteva secole) și în spațiu dobândesc, unul prin celălalt, o nouă semnificație - lucru care se explică prin "vârfurile" de pe "hârtia mototolită" care se ating.

...Și așa o nouă lumină se revarsă din inima lui Dumnezeu, prin doi dintre aleșii săi, pentru lauda Mamei noastre cerești.

O simplă coincidență?

Dar cât de simplă poate fi iubirea?

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Reamintim că textul integral al rugăciunii, inspirat de învățăturile sfântului Ludovic Maria este: "Totus tuus ego sum, et omnia mea tua sunt. Accipio te in mea omnia. Praebe mihi cor tuum, Maria" ("Sunt cu totul al tău și toate ale mele sunt ale tale. Te primesc în toate ale mele. O, Maria, dăruiește-mi inima ta!").
2 Cf. http://www.zeitun-eg.org/jp2.htm


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat