Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Dziwisz: Ioan Paul al II-lea, papa tinerilor, un om al rugăciunii, contemplației și acțiunii

A fost papa sfințeniei ca vocație a întregului popor al lui Dumnezeu, al Îndurării Divine, al tinerilor, un om al rugăciunii, contemplației și acțiunii. Sunt trăsăturile importante ale lui Ioan Paul al II-lea evidențiate de cardinalul Stanislaw Dziwisz, secretar personal istoric al papei Wojtyła, la Liturghia pe care a celebrat-o în această dimineață, 27 aprilie 2015, în bazilica "Sfântul Petru" la prima aniversare a canonizării papei polonez.

Cardinalul Dziwisz a definit învățătura cea mai mare pe care ne-a lăsat-o papa Wojtyła principiul că "sfințenia nu este un privilegiu numai al câtorva", ci este "vocația universală a poporului lui Dumnezeu". Pentru actualul arhiepiscop de Cracovia, Ioan Paul al II-lea a fost "om al rugăciunii, al contemplației și al acțiunii", un "mistic al slujirii" îndrăgostit de Isus Cristos și această iubire "a luat forma unui slujiri neobosite aduse Bisericii și lumii".

A fost "Papa Îndurării Divine", o trăsătură, a spus el, care îl leagă puternic de Papa Francisc. Pentru amândoi, în centrul vieții Bisericii de astăzi trebuie pusă "realitatea milostivirii divine și umane". Papa Wojtyła, a adăugat el, a fost și profetic cu privire la căsătorie și familie, cu privire la demnitatea vieții umane, "în special a celei lipsite de apărare". Și apoi iubirea specială a lui Ioan Paul al II-lea față de tineri, "sentinelele dimineții" pe care încă de la începutul pontificatului i-a definit "speranța Bisericii". "Cum să nu mulțumim, astăzi, în această bazilică - a mai spus cardinalul Dziwisz - Sfântului Părinte Francisc pentru decizia de a trăi următoarea Zi Mondială a Tineretului cu el, peste un an, la Cracovia?". "Să deschidem larg porțile patriei lui Ioan Paul al II-lea. să deschidem porțile lui Petru din timpurile noastre și mulțimilor de tineri creștini. Vrem să împărtășim credința noastră și vrem să învățăm de la ei entuziasmul credinței".

Totuși, "să nu trăim numai din amintiri", există "noi provocări care ating Biserica". "Dacă vrem să rămânem fideli față de moștenirea lui Ioan Paul al II-lea, ar trebui să mergem cu curaj pe drumul iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele, adică pe drumul sfințeniei. Aceasta este misiunea zilnică pusă în fața noastră". Și "avem în cer un mare mijlocitor pentru cauzele noastre personale, familiale și sociale". Ioan Paul al II-lea a rămas "în mod diferit, dar și mai profund în viața Bisericii" și ne "însoțește pe căile credinței, speranței și iubirii".

(După agenția AsiaNews, 27 aprilie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat