Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (22 martie 2015)

Iubiți frați și surori,

În această a cincea duminică din Postul Mare, evanghelistul Ioan atrage atenția noastră cu un amănunt curios: câțiva "greci", de religie ebraică, veniți la Ierusalim pentru sărbătoarea Paștelui, se adresează apostolului Filip și îi spun: "Vrem să-l vedem pe Isus" (In 12,21). În cetatea sfântă, unde Isus a mers pentru ultima dată, este multă lume. Sunt cei mici și cei simpli, care l-au primit sărbătorește pe profetul din Nazaret recunoscând în El pe Trimisul Domnului. Sunt marii preoți și conducătorii poporului, care vor să-l elimine pentru că îl consideră eretic și periculos. Sunt și persoane, ca acei "greci", care sunt curioase să-l vadă și să știe mai mult despre persoana sa și despre lucrările săvârșite de El, dintre care ultima - învierea lui Lazăr - a făcut multă vâlvă.

"Vrem să-l vedem pe Isus": aceste cuvinte, ca atâtea altele în Evanghelii, merg dincolo de episodul respectiv și exprimă ceva universal; revelează o dorință care străbate epocile și culturile, o dorință prezentă în inima atâtor persoane care au auzit vorbindu-se despre Cristos, dar încă nu l-au întâlnit. "Eu doresc să-l văd pe Isus", așa simte inima acestei mulțimi.

Răspunzând indirect, în mod profetic, la acea cerere de a-l putea vedea, Isus rostește o profeție care dezvăluie identitatea sa și indică drumul pentru a-l cunoaște cu adevărat: "A venit ora ca Fiul Omului să fie glorificat" (In 12,23). Este ora Crucii! Este ora înfrângerii Satanei, principele răului, și al triumfului definitiv al iubirii milostive a lui Dumnezeu. Cristos declară că va fi "înălțat de la pământ" (v. 32), o expresie cu dublă semnificație: "înălțat" pentru că este răstignit și "înălțat" pentru că este ridicat de Tatăl în înviere, pentru a-i atrage pe toți la sine și a-i reconcilia pe oameni cu Dumnezeu și între ei. Ora Crucii, cea mai întunecată din istorie, este și izvorul mântuirii pentru cei care cred în El.

Continuând în profeția despre Paștele său iminent, Isus folosește o imagine simplă și sugestivă, aceea a "bobului de grâu" care, căzut în pământ, moare pentru a aduce rod (cf. v. 24). În această imagine găsim un alt aspect al Crucii lui Cristos: acela al rodniciei. Crucea lui Cristos este rodnică. De fapt, moartea lui Cristos este un izvor inepuizabil de viață nouă, pentru că poartă în sine forța regeneratoare a iubirii lui Dumnezeu. Cufundați în această iubire prin Botez, creștinii pot să devină "boabe de grâu" și să aducă rod mult dacă, asemenea lui Isus, "își pierd viața" din iubire față de Dumnezeu și față de frați (cf. v. 25).

Pentru aceasta, celor care și astăzi "vor să-l vadă pe Isus", celor care sunt în căutarea feței lui Dumnezeu; celui care a primit o cateheză când era mic și apoi n-a mai aprofundat-o și poate că a pierdut credință; atâtora care încă nu l-au întâlnit pe Isus personal...; tuturor acestor persoane le putem oferi trei lucruri: Evanghelia; crucifixul și mărturia credinței noastre, sărace, dar sincere. Evanghelia: acolo îl putem întâlni pe Isus, îl putem asculta, îl putem cunoaște. Crucifixul: semn al iubirii lui Isus care s-a dat pe sine însuși pentru noi. Și apoi o credință care se traduce în gesturi simple de caritate fraternă. Dar îndeosebi în coerența de viață între ceea ce spunem și ceea ce trăim, coerență între credința noastră și viața noastră, între cuvintele noastre și acțiunile noastre. Evanghelia, crucifixul, mărturia. Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să ducem aceste trei lucruri.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În pofida timpului urât ați venit mulți, felicitări. Ați fost foarte curajoși, chiar și maratoniștii sunt curajoși, îi salut cu afect. Ieri am fost la Napoli în vizită pastorală, vreau să mulțumesc tuturor napolitanilor pentru primirea călduroasă, foarte buni. Multe mulțumiri!

Astăzi este Ziua Mondială a Apei, promovată de Națiunile Unite. Apa este elementul cel mai esențial pentru viață și viitorul omenirii depinde de capacitatea noastră de a-l păstra și de a-l împărtăși. De aceea încurajez comunitatea internațională să vegheze pentru ca apele planetei să fie ocrotite corespunzător și nimeni să nu fie exclus sau discriminat în folosirea acestui bun, care este un bun comun prin excelență. Cu sfântul Francisc de Assisi spunem: "Lăudat să fii, Domnul meu, pentru sora apă, / care este foarte folositoare și umilă și prețioasă și curată" (Cântecul fratelui Soare).

Îi salut pe toți pelerinii prezenți, îndeosebi corul "Conservatorio Profesional de Música" din Orihuela (Spania), pe tinerii de la Collège Saint-Jean de Passy din Paris, pe credincioșii din Ungaria și grupurile muzicale din cantonul Ticino (Elveția). Salut Ordinul Franciscan Secular din Cremona, UNITALSI din Lombardia, grupul care poartă numele episcopului martir Oscar Romero, care va fi în curând proclamat fericit; precum și pe credincioșii din Fiumicino, pe copiii de la Prima Împărtășanie din Sambuceto, pe tinerii din Ravenna, din Milano și din Firenze care au primit de curând Mirul sau urmează să-l primească.

Și acum vor repeta un gest deja făcut anul trecut: după vechea tradiție a Bisericii, în timpul Postului Mare se încredințează Evanghelia celor care se pregătesc pentru Botez; astfel eu astăzi vă ofer vouă care sunteți în piață un cadou, o Evanghelie de buzunar. Vă va fi distribuită gratuit de câteva persoane fără locuință stabilă care trăiesc la Roma. Și în asta vedem un gest foarte frumos, care-i place lui Isus: cei mai nevoiași sunt cei care ne dăruiesc cuvântul lui Dumnezeu. Luați-o și duceți-o cu voi, pentru a o citi adesea, în fiecare zi s-o purtați cu voi în geantă, în buzunar și să citiți din ea adesea un text în fiecare zi. Cuvântul lui Dumnezeu este lumină pentru drumul nostru! Vă va face bine acest lucru!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat