Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la solemnitatea Sfântul Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria - 2015

Sfântul Iosif, slujitor la Fiului lui Dumnezeu și al fraților lui

Lectura a doua de la Breviarul preoților începe așa: "Când sfatul divin alege și cheamă pe cineva o stare sau la o misiune specială, îi acordă persoanei alese și chemate toate harurile care îi sunt necesare pentru a-și împlini starea și misiunea pentru care a fost ales și chemat. Desigur alegerea și chemarea aduc persoanei în cauză multă cinste și onoare. Sfântul Iosif este un exemplu în acest sens". Pe sfântul Iosif, statul divin, l-a ales și l-a chemat să fie tată purtător de grijă a lui Isus, născut prin puterea Duhului Sfânt, soțul feciorelnic al sfintei Fecioare Maria și patronul Bisericii Universale.

Sfântul Iosif, din neamul și din casa lui David (cf. Mt 1,20), chemat să se căsătorească cu preacurata Fecioară Maria, l-a introdus pe Isus în familia regală și mesianică a lui David, dar și în rândul poporului ales, făcând să se împlinească Scripturile cu privire la el. Și pentru că Isus s-a născut în lume pentru a fi mântuitorul iudeilor și al păgânilor, sfântul Iosif și sfânta Maria l-au prezentat pe Isus și evreilor și păgânilor, adică l-au prezentat păstorilor (cf. Lc 2,16) și drepților de la templu (cf. Lc 2,27-28), dar și magilor veniți din răsărit (cf. Mt 2,11), care toți au recunoscut în el pe Mesia cel așteptat de veacuri. Și pentru că Isus nu a venit ca să strice Legea sau Profeții, ci să le împlinească și să le desăvârșească, Iosif și Maria l-au prezentat pe Isus ca să fie circumcis și să i se pună numele de Isus, nume vestit dinainte de înger, nume care înseamnă mântuitor (cf. Lc 2,21); apoi, în calitate de întâi născut, la 40 de zile de la naștere l-au prezentat la templu și l-au oferit lui Dumnezeu, după Lege (cf. Lc 2,22). Și pentru că Isus avea să stârnească împotriviri, Iosif și Maria, după porunca Domnului, l-au ascuns pe Isus de furia lui Irod, în Egipt, iar apoi l-au stabilit la Nazaret, tot ca să împlinească Scripturile (cf. Mt 2,23)..

La Nazaret, Iosif și Maria s-au îngrijit de cele materiale și spirituale ale lui Isus. De mic copil, Isus a fost purtat în fiecare sâmbătă la sinagogă și odată pe an la templul din Ierusalim (cf. Lc 2,41). L-au crescut în spiritul muncii și al Scripturilor, așa că Isus putea să vorbească competent și cu muncitorii și cu învățații de la templu și, să-i înțeleagă și pe unii și pe alții (cf. Lc 2,46).

Sfânta Scriptură a reținut multe fapte împlinite de sfântul Iosif, dar nu a reținut nici un cuvânt rostit de el. Prin asta Dumnezeu, inspiratorul Scripturilor, a voit să transmită lumii că Legile și hotărârile sale nu se discută, ci se execută. De aceea sfântul Iosif a fost numit de Scriptură: "un om drept" (Mt 1,19), adică om care s-a conformat pe deplin cuvântului lui Dumnezeu, pe care îl asculta cu credință și îl împlinea în tăcere. Sfântul Iosif este omul lui Dumnezeu care tace și face.

Dumnezeu, în planul său mântuitor, are nevoie de oameni care să-i pregătească cale lui Isus spre inimile oamenilor. Are nevoie de oameni care să lucreze tăcuți în credință, ca Iosif și ca Abraham. Are nevoie și de oameni care să lucreze vocal ca profeții și apostolii. Cei care lucrează tăcuți și cu faptele, ca sfântul Iosif și Abraham, se aseamănă cu soarele, luna și stelele care fac bine suscitând văzul (cf. Ps 19,1-6). Cei care lucrează cu vorbele, ca profeții și apostolii, se aseamănă cu norii, tunetele și ploile, care fac bine suscitând auzul (cf. Ex 9,23; 19,16; 20,18). Și cei care vorbesc cu viața și faptele și, cei care predică cu glasul Scripturile, toți împlinesc lucrare a lui Dumnezeu de a pregăti calea lui Isus spre inimile oamenilor.

Isus, venind în lume, deși a folosit și cuvinte alături de fapte, niciodată nu a rostit numai cuvinte fără fapte, căci mai important este să împlinești lucrările Domnului, de cât numai să înșiri cuvintele lui: "Ce tot înșiri tu legile mele și ai în gură legământul meu, când tu urăști mustrările mele" (Ps 50,16-17)? Împlinirea misiunea numai cu vorbe și fără fapte, este moartă ca și credința fără fapte (cf. Iac 2,14-26).

Multe lucruri frumoase s-au spus despre sfântul Iosif, spre onoarea lui, dar Biserica le-a reținut numai pe cele din Scripturi, care ni-l arată pe sfântul Iosif ca slujitorul lui Isus și slujitorul fraților lui Isus. Biblia ne-a dezvăluit despre sfântul Iosif numai acele lucruri strict trebuincioase pentru edificarea și mântuirea noastră: credința, speranța, iubirea, slujirea, tăcerea, ascultarea, dăruirea; lăsând ca multe alte amănunte privind: viața, moartea, mormântul gol și gloriile lui cerești, să ne fie dezvăluite în viața veșnică.

Noi știm că toți sfinții lui Dumnezeu își petrec veșnicia făcând bine pe pământ, ajutând la convertirea și mântuirea fraților lor de pe pământ. Iar sfântul Iosif într-un mod deosebit își petrece cerul făcând bine pe pământ, pentru că el a fost onorat de Dumnezeu, nu numai cu grija Sfintei Familii, dar și cu grija sfintei Biserici. El este patronul Bisericii Universale. El este slujitorul credincios și înțelept pe care Domnul l-a așezat în fruntea familiei sale (cf. Lc 12,42).

Fericita Catherina a Sfântului Augustin (1632-1668), din Franța, s-a pus sub protecția sfântului Iosif, în ziua când a primit sfântul Mir. Tot atunci și-a adăugat la numele ei și numele Josephina. Mai târziu a devenit directorul Spitalului de Quebec, Canada, pe care l-a condus sub ocrotirea sfântului Iosif. Pentru zelul ei, Dumnezeu i-a oferit o viziune a cerului. Iată ce povestește ea din această viziune: În fața mea a apărut o procesiune de sfinți, care mergeau la cer; Isus a fost la mijloc, înconjurat de mii de sfinți; Din acea mulțime, primul care a intrat în cer, după Isus și Maria, a fost sfântul Iosif. Când Isus s-a așezat de-a dreapta Tatălui, sfântul Iosif a zis, arătând spre acea mulțime de sfinți: "Iată, divinule Tată, comoara pe care mi-ai încredințat-o pe pământ!" Atunci Tatăl ceresc i-a spus: "Bine, servitor bun și credincios, pentru că pe pământ ai fost administratorul casei mele, Biserica, mult îți voi încredința de acum; ia parte la bucuria stăpânului tău!" (Mt 25,21). Toți cei care se pun sub ocrotirea sfântului Iosif, ajung în cer.

La 8 septembrie 1416, învățatul francez, Jean Charlier Gerson (1363-1429), rector al Universității din Paris, așa vorbea la Sinodul din Constantz (1414-1418), în Elveția, în fața episcopilor și a altor personalități: "Cât de fericiți suntem că îl avem de mijlocitor în cer pe sfântul Iosif, căruia nimic nu i se poate refuza de către Isus, căci pe pământ i-a fost tată adoptiv".

Sfânta Tereza din Avila (1515-1582), în autobiografia sa, spune: "Eu nu-mi amintesc să fi cerut ceva de la Dumnezeu, prin mijlocirea sfântului Iosif, și să nu fi dobândit".

De aici și cunoscuta rugăciunea către sfântul Iosif, compusă de papa Leon XIII (1810-1903): "La tine alergăm, o fericite Iosife, în necazul nostru și plini de încredere cerem mijlocirea ta".

Așa cum spuneam, sfântul Iosif se roagă pentru noi la Isus, pentru ca noi să ajungem la mântuirea adusă de el, prin cruce. Dacă gloriile sfântului Iosif Dumnezeu le-a lăsat să le descoperim în viața veșnică, puterea lui de mijlocire pentru cauza mântuirii oamenilor ne este din belșug descoperită, pentru că lui Dumnezeu îi face deosebită plăcere să-l rugăm prin mijlocirea sfinților săi. Așa cum, pe vremea patriarhilor, Dumnezeu a ales un Iosif spre care să-i îndrepte pe oameni, iată acum în Noul Testament a ales un alt Iosif, spunându-ne și nouă: "Mergeți la Iosif!" (cf. Gen 41,55). Să mergem la Iosif și-l vom întâlni pe Isus. Să mergem la Iosif și o vom întâlni pe Maria și pe toți ceilalți sfinți.

Iată câte exemple (fără comentarii) din care putem vedea cum ajută sfântul Iosif ca oamenii să ajungă la mântuirea adusă de Isus, dar, și să iasă din necazuri pământești:

Printre sfinții cei mai devotați sfântului Iosif se numără sfântul preot Ioan Bosco (1815-1888), care i-a răspândit cultul prin toate mijloacele. Sfântul Ioan Bosco povestește despre un tânăr din Torino care, într-o zi, cumpărând niște tutun pentru țigarete, vânzătorul i l-a ambalat într-o bucată de hârtie pe care era tipărită o rugăciune în cinstea sfântului Iosif pentru a obține moarte bună. Tânărul era ignorant în ceea ce privește religia creștină. A citit rugăciunea, dar fără a-i înțelege sensul. Cu toate acestea a recitat acea rugăciune în fiecare zi. Sfântul Iosif i-a răsplătit devoțiunea, trezind în el dorința de a se instrui în învățătura creștină, dispunându-l pentru dispus mărturisirea păcatelor și pentru primirea sfintei Împărtășanii, iar după un timp obținându-i și harul unei morți bune.

Un tânăr povestește convertirea sa de la păcatul necurăției: "Spre nefericirea mea, la spovezile făcute am ascuns păcatele grave de necurăție și, astfel timp de patru ani am înmulțit sacrilegiile. Am auzit o voce interioară care mi-a spus: Mărturisește-ți păcatele și va avea pace! Remușcarea m-a chinuit. Sfântul Iosif m-a salvat în cele din urmă. Un preot bun observat starea mea sufletească și fără știrea mea a făcut trei zile de rugăciuni către sfântul Iosif. Când m-am dus la el pentru sfânta spovadă, cu intenția de a ascunde iarăși aceleași păcate urâte, a simțit brusc nevoia de a le mărturisi. M-am spovedit și imediat sufletul meu a fost cuprins de pace. Acea zi de pace mi s-a părut o zi din cer".

Un misionar care lucra în Senegal a povestit că într-o zi s-a simțit îndemnat să viziteze un cartier mărginaș al orașului unde lucra. Chiar din prima casă de la intrarea în cartier, a auzit o voce stinsă care striga după ajutor. Cum a deschis ușa, glasul stins a întrebat: "Cine ești?" "Un părinte misionar!", a fost răspunsul. "Tocmai un preot așteptam". Era un soldat francez cuprins de febră de trei zile. "Părinte, toată viața am purtat medalia sfântului Iosif și mă gândeam că nu mă mai va putea ajuta, dar a putut". S-a spovedit, s-a împărtășit și a murit mulțumind lui Dumnezeu, prin mijlocirea sfântului Iosif.

Slujitoarea lui Dumnezeu, vizionara sora franciscană din Bologna, Pudenziana Zagnoni (1586-1662), era grav bolnavă. Evlavia către sfântul Iosif i-a adus marea bucurie în ceasul morții. Înainte de a muri, de față cu celelalte surori, i-a apărut sfântul Iosif cu pruncul Isus, care au invitat-o să meargă cu ei în cer. Sfântul Iosif i-a pus pruncul în brațe. În fața acestei scene, sora i-a mulțumit lui Isus și sfântului Iosif, care au venit să-i ducă sufletul în cer. A murit cu pruncul Isus în brațe, a murit în brațele lui Isus. Surorile care au asistat-o i-au râvnit soarta. Asta face sfântul Iosif cu cei care îl cinstesc în viață, la moarte vine cu Isus la ei ca să-i ducă sufletul în cer.

Un tată avea un fiu, numit Iosif, pe care îl iubea deosebit de mult și în toate rugăciunile sale îl recomanda protecției sfântului Iosif. Dar într-o zi fiul s-a îmbolnăvit și, cu toate îngrijirile medicale și cu toate rugăciunile stăruitoare ale tatălui către sfântul Iosif, copilul a murit. Tatăl aproape și-a pierdut încrederea în rugăciune și în ajutorul sfinților. Într-o noapte, acel tată a avut un vis, pe care nu l-a uitat toată viața. A visat că, trebuind să facă o călătorie, a trecut pe lângă un copac mare, unde a văzut un tânăr spânzurat de o creangă. În timp ce se apropia ca să vadă mai bine cine este acel tânăr spânzurat, un om s-a apropiat de el și i-a spus: "Așa ar fi sfârșit fiul tău, dacă ar fi trăit până astăzi". Trezindu-se din somn și din vis, tatăl și-a dat seama că moartea prematură a fiului a fost o mare binefacere. Așa cum spune Scriptura: "A fost răpit pentru ca răutatea să nu-i schimbe mintea" (Înț 4,11).

În 1930, în Buenos Aires, Argentina, funcționa un spital de tuberculoză, care a fost încredințat institutului Fiicelor Carității, Surorilor Gianelline din Bobbio, Italia, institut fondat de preotul italian Antonio Maria Gianelli (1789-1846). Într-un an, cheltuielile zilnice ale acestui spital au depășit cu mult veniturile, astfel că surorile nu mai aveau nici măcar cu ce să plătească chiria spitalului. Proprietarul clădirii, un om dur, a ordonat evacuarea. A venit ultima zi. Superioara, neștiind ce să facă, s-a închis în camera ei și a început să se roage fierbinte sfântului Iosif, ajutătorul cauzelor disperate. Seara au sosit la spital două surori dintr-un alt institut care se repatriau în Italia, spunând că în cursul zilei a sosit un domn la institutul lor, lăsând un plic cu bani, spunându-le să-l dea unui spital aflat în nevoi. Și cum spitalul acesta era cel mai apropiat de ele, au lăsat plicul la spitalul lor și care cu acest ajutor a putut funcționa mai departe. Sfântul Iosif nu dezamăgește niciodată. Într-o situație asemănătoare, a fost ajutat de sfântul Iosif și sfântul misionar Daniel Comboni (1831-1881), canonizat la 5 octombrie 2003, de papa Ioan Paul al II-lea (1920-2005).

Să mergem cu încredere la sfântul Iosif!

La mulți ani sub ocrotirea sfântului Iosif tuturor celor care poartă acest frumos nume și, la sfârșitul vieții, Dumnezeu "să le adauge" și fericirea veșnică lângă sfântul lor patron!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat