Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Norocul credinței. Despre sfântul Patrick al Irlandei

De la o fereastră a cerului, bunul Dumnezeu privea la pământul verde-smarald al Irlandei și surâdea. Îi erau dragi și spiridușii, și zânișoarele, și poveștile lor, și păsările, și pădurile... sigur că-i erau dragi, doar el, cu iubire, le crease! Dar astăzi, privind la ele toate, își aminti ceva și râse încetișor. Sfântul Petru așteptă cât așteptă să-i spună și lui de ce râde, și în cele din urmă, i se destăinui:

- Uite, Petre, văd de parcă se întâmplă chiar acum: uite colo! un bărbat nici tânăr, nici bătrân, mai degrabă înalt și cu o barbă frumoasă (ei, nu ca a mea - zise, mângâindu-și podoaba de barbă albă, bogată, ondulată și plăcut mirositoare cum numai el avea), se află în fața regelui, a supușilor lui și mai ales a preoților lui atotputernici... Îți mai amintești, Petre? Se numeau druizi și știau să poruncească până și ploii, fulgerelor, zăpezii, focului și apelor, copacilor și tuturor viețuitoarelor... Dar m-am luat iar cu vorba! Ei bine, regele îl invitase pe creștinul însoțit de vreo trei ucenici și pe druizii lui, să se întreacă...

- Aaaa, ca Moise cu faraonul!, zise Petru.

- Hm, cam așa: și uite, druizii au făcut să se acopere în mijlocul verii câmpia cu zăpadă. "Acum, îndepărteaz-o!" a cerut creștinul; "Păi, nu pot până mâine în zori". "Prin urmare, ai făcut un rău, cu puterea celui rău", spuse creștinul, care ridică mâna, binecuvântă zăpada și aceasta dispăru. Și tot așa, druidul aduse întuneric și frig în miezul zilei, dar nu le putea îndepărta decât în 24 de ore, în timp ce creștinul făcu să răsară imediat soarele blând și cald; sau, când creștinul și ai săi au plecat, iar regele a vrut să-i omoare, nici el, nici asasinii plătiți nu i-au mai văzut, fiindcă un nor îi învăluise - și multe, multe alte minuni. În cele din urmă, regele l-a invitat pe creștin la un ospăț în semn de "împăcare", dar i-a pus otravă în cupă: creștinul a binecuvântat cupa, lichidul a înghețat, picătura de otravă a ieșit deasupra și a aruncat-o, apoi a binecuvântat din nou cupa, care s-a dezghețat și a băut-o fără să pățească nimic. În cele din urmă, creștinul a chemat druizii la "proba focului" în fața regelui: au făcut două ruguri: pe unul s-a suit, sigur de sine, druidul, care s-a înfășurat în mantia creștinului, iar pe celălalt, un ucenic al creștinului, care s-a înfășurat în mantia puternic vrăjită a druidului - și rugurile au fost aprinse. Au ars până la sfârșit. Și ce să vezi? druidul arsese cu totul, numai mantia creștinului - nu, nici măcar nu se afumase ; iar celălalt rug arsese în întregime, cu mantia druidului cu tot, numai ucenicul creștin stătea acolo și surâdea nevătămat - nici măcar un fir de păr nu i se pârlise.

Dar cel mai mare miracol este că, până la sfârșitul vieții acelui creștin, întreaga insulă renunțase la idoli și la practicile magice, devenind creștină, așa că și șerpii părăsiseră insula - și așa a rămas.

A! Cred că n-ai uitat, Petre, că pe druidul cel foarte puternic și care a ars îl chema Lucat-Mael, pe rege - Laoghaire, pe ucenicul de pe rug - Benignus. În anul 461, acel creștin neînfricat și pur a venit la noi - uite-l, acolo, și pe el, bucurându-se și binecuvântându-i pe irlandezi și pe toți copiii mei - spuse bunul Dumnezeu. Iar când l-au înmormântat, au pus lângă el și binecuvântarea atât de dragă lui și pe care o purta mereu la piept.

Iat-o:

Cristos cu mine, Cristos în fața mea,
Cristos în urma mea, Cristos în mine,
Cristos lângă mine, Cristos deasupra mea,
Cristos la dreapta mea, Cristos la stânga mea.,
Cristos este capul fiecăruia care se gândește la mine,
Cristos pe buzele oricui vorbește de mine,
Cristos in fiecare ochi care mă privește,
Cristos în orice ureche care aude despre mine.

De ziua lui, la 17 martie, este și ziua națională a pământului de smarald - ziua Irlandei, fiindcă nimic nu este mai sfânt decât creștinarea.

Aaaaaaaaa! Iaca uitam să-ți spun: acel creștin este sfântul Patrick!

Și bunul Dumnezeu se învălui în lumină, luând cu el nenumăratele binecuvântări și urări de sfântul Patrick. Ca să le împlinească! Mai ales una îi plăcea mult:

"Doamne, Dumnezeule, fă-i pe oamenii buni să trăiască mult, mult, fiindcă pe pământ sunt tare rari îngerii, în timp ce în cer e mare înghesuială!"

Și sfântul Patrick, bucurându-se în lumina lui Dumnezeu, îi făcu semn Sfântului Petru, și numai ce-și netezi mantia, și o puzderie de trifoi, care cu trei, care cu patru foi căzu pe pământ - semn de noroc, fiindcă norocul nostru e credința.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat