Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc către episcopii din Nigeria

Iubiți frați întru episcopat,

În timp ce parcurgem cu toată Biserica drumul Postului Mare spre Învierea Domnului, doresc să ajungă la voi, dragi arhiepiscopi și episcopi, un salut fratern, pe care-l extind la iubitele comunități creștine încredințate îngrijirii voastre pastorale. Doresc să vă fac părtași și de câteva reflecții privitoare la situația trăită actualmente în țara voastră.

Nigeria, cunoscută ca "gigantul Africii", cu peste 160 de milioane de locuitori, este destinată să joace un rol de prim plan nu numai în acel continent, ci în lumea întreagă. În acești ultimi ani a experimentat o creștere puternică pe planul economic și s-a propus pe scena internațională ca o piață de mare interes fie pentru resursele sale naturale fie pentru potențialitățile sale comerciale. Este considerată de acum în mod oficial cea mai mare economie africană. În afară de asta s-a remarcat ca interlocutor politic prin angajarea făcută în rezolvarea situațiilor de criză de pe continent.

În același timp, națiunea voastră a trebuit să se confrunte cu dificultăți grave, între care noi și violente forme de extremism și de fundamentalism, pe bază etnică, socială și religioasă. Mulți nigerieni au fost uciși, răniți și mutilați, sechestrați și privați de orice lucru: de cei dragi, de pământul propriu, de mijloacele de subzistență, de demnitatea lor, de drepturile lor. Mulți nu s-au mai putut întoarce la casele lor. Credincioși, atât creștini cât și musulmani, au fost uniți de un sfârșit tragic, săvârșit de persoane care se proclamă religioase, dar care abuzează de religie pentru a face din ea o ideologie care să contribuie la propriile interese de samavolnicie și de moarte.

Eu aș vrea să vă asigur că sunt aproape de voi și de cei care suferă. În fiecare zi vă port în rugăciune și aici repet, spre întărirea și încurajarea voastră, cuvintele mângâietoare ale Domnului Isus care trebuie să răsune mereu în inimile noastre: "Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă" (In 14,27).

Pacea - după cum știți bine - nu este numai lipsa de conflicte sau rezultatul vreunui compromis politic, sau fatalism resemnat. Pacea, pentru noi, este un dar care vine de sus, este însuși Isus Cristos, Principe al păcii, Cel care a făcut din două un singur popor (cf. Ef 2,14). Numai cel care are pacea lui Cristos în inimă, ca orizont și stil de viață, poate să devină un artizan al păcii (cf. Mt 5,9).

În același timp, pacea este angajare cotidiană, curajoasă și autentică pentru a favoriza reconcilierea, a promova experiențe de împărtășire, a construi punți de dialog, a-i sluji pe cei mai slabi și pe cei excluși. Într-un cuvânt, pacea constă în a construi o "cultură a întâlnirii".

Pentru aceasta vreau să vă exprim o sinceră mulțumire, pentru că în mijlocul atâtor încercări și suferințe, Biserica din Nigeria nu încetează să mărturisească primirea, milostivirea și iertarea. Cum să nu-i amintim pe preoții, călugării și călugărițele, misionarii și cateheții care, chiar printre jertfe de nespus, nu au abandonat propria turmă, ci au rămas în slujba ei, vestitori buni și fideli ai Evangheliei? Lor, în mod deosebit, aș vrea să le exprim apropierea mea și să le spun: nu încetați să faceți binele!

Pentru ei să-i mulțumim Domnului, ca pentru multe persoane din orice pătură socială, culturală și religioasă care, cu mare determinare, se angajează concret împotriva oricărei forme de violență și în favoarea unui viitor mai sigur și mai drept pentru toți. Ei ne oferă mărturii emoționante care, așa cum ne-a amintit papa Benedict al XVI-lea la sfârșitul Sinodului pentru Africa, arată "puterea Duhului care transformă inimile victimelor și ale călăilor lor pentru a restabili fraternitatea" (Africae Munus, 20).

Iubiți frați întru Episcopat: cu perseverență și fără descurajări mergeți înainte pe calea păcii (cf. Lc 1,79)! Însoțiți victimele! Ajutați-i pe săraci! Educați-i pe tineri! Faceți-vă promotori ai unei societăți mai drepte și solidare!

Din inimă vă împart Binecuvântarea Apostolică și vă cer să-i faceți părtași de ea pe preoți, pe călugări și pe călugărițe, pe misionari, pe cateheți, pe credincioșii laici și mai ales mădularele suferinde ale Trupului lui Cristos.

Învierea Domnului să poată fi aducătoare de convertire, de reconciliere și de pace pentru întregul popor din Nigeria! Vă încredințez Mariei, Regina Africii. Rugați-vă și pentru mine.

Din Vatican, 2 martie 2015

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat