Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (15 martie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi ne propune din nou cuvintele adresate de Isus lui Nicodim: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât l-a dat pe Fiul său unicul născut" (In 3,16). Ascultând acest cuvânt, ne îndreptăm privirea inimii noastre spre Isus Răstignit și simțim înlăuntrul nostru că Dumnezeu ne iubește, ne iubește cu adevărat și ne iubește așa de mult! Iată expresia cea mai simplă care rezumă toată Evanghelia, toată credința, toată teologia: Dumnezeu ne iubește cu iubire gratuită și nemărginită.

Așa ne iubește Dumnezeu și această iubire Dumnezeu o demonstrează înainte de toate în creație, cum proclamă liturgia, în Rugăciunea euharistică a IV-a: "Pe toate le-ai creat, ca să umpli cu binecuvântări toate făpturile și să le înveselești cu strălucirea luminii tale". La originea lumii există numai iubirea liberă și gratuită a Tatălui. Sfântul Irineu, un sfânt din primele secole, scrie: "Dumnezeu nu l-a creat pe Adam pentru că avea nevoie de om, ci pentru a avea pe cineva căruia să-i dăruiască binefacerile sale" (Adversus haereses, IV, 14, 1). Așa este, așa este iubirea lui Dumnezeu.

Așa continuă Rugăciunea euharistică a IV-a: "Și după ce omul, prin neascultare, a pierdut prietenia ta, tu nu l-ai lăsat sub stăpânirea morții, ci i-ai venit în ajutor cu milă". A venit în ajutor cu milă. Ca în creație, și în etapele succesive ale istoriei mântuirii iese în evidență gratuitatea iubirii lui Dumnezeu: Domnul alege poporul său nu pentru că merită asta, ci pentru că este cel mai mic dintre toate popoarele, așa cum spune El. Și când a venit "plinirea timpului", cu toate că oamenii au încălcat de mai multe ori alianța, Dumnezeu, în loc să-i abandoneze, a încheiat cu ei o legătură nouă, în sângele lui Isus - legătura noii și veșnicei alianțe - o legătură pe care nimic n-o va mai putea rupe.

Sfântul Paul ne amintește: "Dumnezeu, fiind bogat în îndurare, pentru marea sa iubire cu care ne-a iubit, pe când noi eram morți din cauza greșelilor noastre, ne-a readus la viață împreună cu Cristos" (Ef 2,4-5). Crucea lui Cristos este dovada supremă a milostivirii și a iubirii lui Dumnezeu față de noi: Isus ne-a iubit "până la sfârșit" (In 13,1), adică nu numai până în ultima clipă a vieții sale pământești, ci până la limita extremă a iubirii. Dacă în creație Tatăl ne-a dat dovada iubirii sale imense dăruindu-ne viața, în pătimirea și în moartea Fiului său ne-a dat dovada dovezilor: a venit să sufere și să moară pentru noi. Așa de mare este milostivirea lui Dumnezeu: El ne iubește, ne iartă; Dumnezeu iartă totul și Dumnezeu iartă mereu.

Maria, care este Mamă a milostivirii, să ne pună în inimă certitudinea că suntem iubiți de Dumnezeu. Să ne stea aproape în momentele de dificultate și să ne dăruiască sentimentele Fiului său, pentru ca itinerarul nostru de Postul Mare să fie experiență de iertare, de primire și de caritate.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Cu durere, cu multă durere, am aflat despre atentatele teroriste de astăzi împotriva a două biserici în orașul Lahore din Pakistan, care au provocat numeroși morți și răniți. Sunt biserici creștine. Creștinii sunt persecutați. Frații noștri își varsă sângele numai pentru că sunt creștini. În timp ce asigur rugăciunea mea pentru victime și pentru familiile lor, îi cer Domnului, implor de la Domnul, izvorul oricărui bine, darul păcii și al înțelegerii pentru acea țară. Fie ca această persecuție împotriva creștinilor, pe care lumea încearcă s-o ascundă, să se termine și să fie pace.

Adresez un salut cordial vouă, credincioși din Roma, și vouă celor veniți din atâtea părți ale lumii.

Salut pelerinii din Granada și din Málaga, Spania; precum și pe cei din Mannheim, Germania.

Salut grupurile parohiale care provin din Perugia, Pordenone, Pavia, din San Giuseppe all'Aurelio din Roma și din dieceza de Piacenza-Bobbio.

Un gând special se îndreaptă spre copiii din Serravalle Scrivia, din Rosolina și din Verdellino-Zingonia care se pregătesc să primească Mirul; spre cei din dieceza de Lodi și din decanatul Romana-Vittoria din Milano care fac la Roma "promisiunea" de a-l urma pe Isus. Salut și ministranții din Besana in Brianza. Iată, se văd acolo cu pancarta, multe salutări!

Salut diferitele grupuri de voluntariat care, uniți în angajarea de solidaritate, participă la manifestarea "Împreună pentru binele comun".

Sunt aproape de populația din Vanuatu, în Oceanul Pacific, lovită de un puternic ciclon. Mă rog pentru răposați, pentru răniți și pentru cei fără adăpost. Mulțumesc celor care s-au activat imediat pentru a duce ajutoare.

Vouă tuturor vă urez o duminică frumoasă. Vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat