Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa povestește la Televisa cei doi ani de pontificat

Migrațiile și traficul de droguri, reforma Curiei și provocările Sinodului pentru familie. Papa Francisc tratează toate temele calde din cei doi ani de pontificat într-un interviu acordat jurnalistei Valentina Alazraki de la postul de televiziune Televisa, manifestând dorința sa de a face o călătorie în Mexic.

Sfânta Fecioară Maria de la Guadalupe

În camera din "Sfânta Marta" unde Papa îi întâlnește pe cei mai apropiați colaboratori domină o imagine a Fecioarei de Guadalupe, o figură de importanță fundamentală și de mare evlavie pentru tot continentul latinoamerican. În acea cameră, din voința expresă a Papei, se desfășoară interviul acordat postului de televiziune mexican Televisa. Sfânta Fecioară Maria de Guadalupe este pentru Francisc "izvor de unitate culturală, care duce spre sfințenie în mijlocul atâtor păcate, atâtor nedreptăți, atâtor exploatări și atâta moarte".

Drama migrațiilor

"Relele din Mexic sunt complet asemănătoare cu acelea din restul lumii": drama migrațiilor și zidurile ridicate pentru a le contrasta. Francisc vorbește despre granița dintre SUA și Mexic, dar amintește și migranții constrânși să traverseze Mediterana căutând o viață mai bună sau fugind de războaie și de foame. Sistemele economice deformate provoacă aceste mari mișcări, lipsa de loc de muncă, cultura rebutului aplicată ființei umane. Și apoi plaga traficului de droguri. Acolo unde există sărăcia și mizeria, delicvența găsește terne fertil. Papa Francisc îi amintește pe cei 43 de tineri măcelăriți de traficanți la Iguala și dezvăluie că a voit să aducă omagiu amintirii lor numindu-l cardinal pe arhiepiscopul de Morelia, "un om - spune Francisc - care se află într-o zonă foarte caldă și este un martor de viață creștină".

A nu ne întoarce privirea în partea cealaltă în fața relelor din lume

Papa, tocmai pentru că este fiu de migranți, se simte în mod spontan determinat să dea glas victimelor traficului de persoane și ale unei societăți nedrepte, chiar dacă - afirmă Francisc - ar fi infantil să se atribuie responsabilitățile numai guvernelor. Trebuie să învățăm să nu ne întoarcem privirea în partea cealaltă în fața relelor din lume și acest lucru ne privește pe fiecare dintre noi. Angajarea catolicilor față de cei din urmă cere un exercițiu de apropiere. Este terenul pe care Biserica este provocată de secte și de mișcările evanghelice, mai ales în America Latină.

Clericalismul și reforma Curiei

Papa vorbește despre asta cu franchețe când critică incapacitatea clerului de a-i implica pe laici din cauza unui clericalism excesiv. Pontiful care a venit din cealaltă parte a lumii atinge toate temele care au caracterizat cei doi ani de pontificat al său, prima dintre toate atenția față de cei săraci și de cei dezmoșteniți. Și apoi munca de reformă a Curiei, nu atât forma a ceea ce definește ultima curte din Europa, ci substanța. Fiecare schimbare începe de la inimă - explică Papa - și comportă o convertire în modul de a trăi. O convertire care implică însăși figura Pontifului și care este la baza acțiunilor care ies din protocol care entuziasmează atât de mult poporul lui Dumnezeu.

Timpul la dispoziție nu pare să fie mult

O simplitate care dezarmează, și atunci când Francisc admite că îi lipsește că nu poate să se miște liber, eventual pentru a putea merge în pizzerie fără să fie recunoscut. Însă timpul la dispoziție nu pare să fie mult. Francisc admite că are senzația că pontificatul său va fi scurt, dar afirmă și că poate să greșească. Intervievatoarei care face aluzie la eventualitatea unei retrageri datorită limitelor de vârstă, așa cum se întâmplă pentru episcopi, Papa răspunde că nu împărtășește o asemenea situație pentru figura Pontifului - definește papalitatea un har special - însă spune că apreciază și drumul deschis de Benedict al XVI-lea cu privire la figura Papei emerit. O alegere curajoasă o definește el, așa cum a fost curajoasă decizia de a face publică gravitatea abuzurilor comise de unii membri ai Bisericii împotriva copiilor și necesitatea de a se îngriji de victime. Însuși Francisc a primit șase victime în Vatican și Comisia instituită ad hoc în Vatican are tocmai scopul de a preveni și a ocroti pe copii.

Sinodul despre familie

A tutela, a ocroti, a însoți. Sunt aceleași imperative pe care Francisc le atribuie Bisericii atunci când vorbește despre Sinodul despre familie care se va reuni în octombrie pentru a doua etapă. Definește nemăsurate așteptările despre teme complexe și delicate ca aceea a împărtășaniei date divorțaților recăsătoriți sau în materie de homosexualitate. Ceea ce este sigur pentru Francisc este că familia trece printr-o criză nemaivăzută înainte și că trebuie să se pornească din nou de la o pastorație care să se adreseze înainte de toate tinerilor și celor proaspăt căsătoriți. Indicatoarele Papei sunt trasate și Francisc privește deja la septembrie cu întâlnirea de la Philadelphia, Ziua Mondială a Familiei, și la Africa pe care o va vizita în curând și la America Latină care îl așteaptă.

(După Radio Vatican, 13 martie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat