Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul episcopului Petru Gherghel

Ite ad Joseph et Mariam
Biserica și familia sub ocrotirea sfântului Iosif, patronul Bisericii, și a Mariei, mama Bisericii

Am început cu sfânt interes timpul Postului Mare încurajați de cuvântul sfântului apostol Paul: "Iată, acum este momentul potrivit, iată, acum este ziua mântuirii!" (2Cor 6,2), potrivit cu mesajul Sfântului Părinte papa Francisc pentru Postul Mare al acestui an, cu cuvintele sfântului Iacob: "Întăriți-vă inimile!" (Iac 5,8).

Ne-am angajat zi de zi să redescoperim iubirea lui Dumnezeu față de noi, așa cum ne-a făcut-o cunoscută Isus, iubire ce trebuie să o împărtășim și noi celorlalți. Pentru aceasta este nevoie de o continuă convertire personală și o legătură mereu vie cu cel care este izvorul încrederii și al speranței, Isus Cristos, care merge înaintea noastră, spre biruința păcatului și a morții, spre înviere și înălțare.

Privind în jurul nostru și văzând situația dureroasă prin care trece societatea, care pare să se îndepărteze cu totul de Dumnezeu prin plaga secularismului și a materialismului, vedem cum suferă împreună cu societatea însăși Biserica și, mai ales, familia, atacată de atâtea curente și practici contrare intenției Creatorului și a Mântuitorului, care a ridicat-o la rang de taină și mijloc de fericire și mântuire.

În timpuri grele pentru Biserică, Sfântul Părinte papa Pius al IX-lea (1870), prin decretul "Quemadmodum Deus", voind să ocrotească familia universală pentru care Cristos a murit, a decis s-o încredințeze protecției speciale a sfântului Iosif, declarându-l patron al Bisericii Catolice, iar nu mult după aceea, papa Leon al XIII-lea, prin scrisoarea enciclică "Quamquam pluries" (1889), a explicat cu profundă convingere de ce sfântul Iosif a fost ales și numit patron special al Bisericii Universale.

Sunt convingătoare cuvintele sale: "Motivele pentru care fericitul Iosif trebuie să fie considerat patron special al Bisericii, iar Biserica, la rândul ei, să se încreadă tot mai mult că va avea apărarea și ocrotirea sa, provin din faptul că el a fost soțul Mariei și tatăl purtător de grijă al lui Isus. Iosif a fost la timpul său păzitor, cap și apărător legitim și natural al familiei divine... Așadar, este cu adevărat vrednic ca sfântul Iosif, așa cum a știut să conducă cu sfințenie familia din Nazaret în orice eveniment, tot așa acum să acopere și să apere cu ocrotirea sa cerească Biserica lui Cristos".

De la acest papă, plin de credință și încredere ne-a rămas una dintre cele mai cuprinzătoare rugăciuni către sfântul Iosif, cunoscută de toți credincioșii noștri și recitată fără încetare, mai ales, miercurea: La tine alergăm, o, fericite Iosife, în necazul nostru... (Leon XIII, QP, 1890). O rugăciune frumoasă și mobilizatoare pentru timpurile grele, prin care a trecut și trece societatea și familia creștină.

Această încredere l-a îndemnat pe sfântul Ioan al XXIII-lea să așeze însuși Conciliul Vatican II, inima și sufletul Bisericii, ocrotirii acestui măreț, tăcut și simplu purtător de grijă al lui Isus.

Gândul sfântului papă Ioan al XXIII-lea a fost preluat de fericitul papă Paul al VI-lea, care îl prezintă pe sfântul Iosif ca pe un model, pe care Biserica îl invocă drept ocrotitor, dintr-o dorință profundă și foarte actuală de a-și revigora existența sa pământească cu virtuțile evanghelice adevărate, care strălucesc în sfântul Iosif (Paul al VI-lea, "Allocutio", 19 martie 1969).

Era firesc ca marele papă, sfântul Ioan Paul al II-lea, să preia această învățătură și această prețuire a Sfântului Iosif, publicând la 15 august 1989, exortația apostolică "Redemptoris custos", despre figura și misiunea sfântului Iosif, atunci când s-au împlinit o sută de ani de la prezentarea scrisorii enciclice a papei Leon al XIII-lea, în ziua de 15 august 1889. O adevărată "charta" despre rolul sfântului Iosif și despre misiunea sa în a ocroti Biserica întreagă și fiecare familie creștină.

Sfințiile voastre, dragi persoane consacrate, dragi familii creștine,

Biserica, în practica și pedagogia ei, ne oferă în luna martie, tocmai la mijlocul drumului spre marea sărbătoare a Învierii, două zile speciale, legate între ele, ca o îngemănare de două inimi și două mâini, ce se îndreaptă spre noi, pentru a ne însoți pe drumul de credință până la Înviere, până la victoria finală:

- 19 martie - sărbătoarea Sfântului Iosif, Soțul Fecioarei Maria, patronul Bisericii Universale și ocrotitorul atâtor structuri bisericești, dar și al fiecărei familii creștine

- 25 martie - sărbătoarea Bunei-Vestiri a Maicii Preacurate, când arhanghelul Gabriel îi face cunoscută Fecioarei Maria marea bucurie a întrupării Fiului lui Dumnezeu sau începutul misiunii Mariei pentru și lângă fiul său Isus, având alături un mare și sfânt protector, sfântul Iosif, "bărbatul cel drept", umil și dedicat cu totul vocației sale.

Ne stă alături, așadar, cu exemplul său sfântul Iosif, cel ce va primi în casa sa pe tânăra Fecioară Maria, formând o adevărată familie. Către această familie sfântă s-a îndreptat cu atâta bucurie întreaga Sfântă Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru a revărsa în lume toată iubirea divină. Fecioara Maria și soțul ei Iosif sunt un exemplu de familie, oglindă pentru toate familiile, toate mamele și toți tații din lume.

În acest an, în care Sfântul Părinte ne-a chemat să ne îndreptăm cu dragostea și prețuirea noastră spre toate familiile creștine, care sunt invitate să-și descopere menirea lor, dar și spre toate familiile călugărești, care își trăiesc anul lor special în întreaga familie a Bisericii, ochii și gândul nostru se îndreaptă spre toți și imploră ajutor de la marele protector al familiei din Nazaret, sfântul Iosif, ca și de la Fecioara curată și credincioasă, Maria, care au înțeles, iubit și împlinit chemarea Domnului, răspunzând cu toată bucuria și cu toată hotărârea atunci când au fost chemați: "Iată, slujitoarea Domnului; fie mie după cuvântul tău!" (Lc 1,38), Maria cu toată ființa, cu toată inima și cu tăria cuvântului său, iar Iosif cu marea lui supunere, tăcere și trăire, făcând tot ceea ce i-a cerut îngerul Domnului (cf. Mt 2,13.19).

Simțim, așadar, cu toții, în drumul spre descoperirea iubirii divine, manifestată de către Mântuitorul nostru, acum în timpul Postului Mare, un adevărat ajutor, o forță sufletească deosebită, ce ne vine din sfânta familie din Nazaret, din partea Fecioarei Preacurate, cu credința și supunerea ei, și din partea celui care a avut și are mai departe chemarea de a fi îngrijitor și ocrotitor al comorilor sfinte.

Desigur, sfântul Iosif a primit în grijă cele două comori unice, Maria și fiul ei, Isus, pentru a purta bucuria mântuirii tuturor, nefiind exclus nimeni, dar tot așa, Biserica, sfinții părinți papi și întreaga tradiție proclamă și susțin că misiunea sfântului Iosif nu s-a terminat la Nazaret, ci continuă peste veacuri, având marea demnitate de patron al Bisericii Universale, al tuturor familiilor călugărești și al tuturor familiilor alese de Dumnezeu să fie colaboratoare ale Creatorului la viața și fericirea lumii.

Ne bucurăm să recomandăm tuturor familiilor călugărești și tuturor credincioșilor noștri să urmeze cu interes expunerea temelor propuse din partea Oficiului pentru Cateheză al episcopiei noastre, ca program de descoperire a marii vocații la viața consacrată în slujba evanghelizării și a trăirii credinței în lumina exemplului celor dintâi consacrați, Fecioara Maria, și soțul ei feciorelnic, sfântul Iosif.

Pe drumul împlinirii vocației proprii, dragi frați și surori, dragi și iubite familii, împreună cu Sfântul Părinte papa Francisc, cu Biserica întreagă, îndreptăm îndemnul nostru plin de prețuire spre toți membrii Bisericii noastre locale, spre toate familiile celor consacrați, ca și spre toate familiile noastre: Ite ad Joseph et Mariam!

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat