Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (8 martie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (In 2,13-25) ne prezintă episodul alungării vânzătorilor din templu, Isus, "făcând un bici din funii, i-a alungat pe toți din templu, la fel ca și oile și boii" (v. 15), banii, totul. Acest gest a trezit o impresie puternică, în oameni și în discipoli. În mod clar a apărut ca un gest profetic, așa încât unii dintre cei prezenți l-au întrebat pe Isus: "Ce semn ne arăți că ai dreptul să faci acestea?" (v. 18), cine ești tu ca să faci aceste lucruri? Arată-ne un semn că tu ai autoritatea pentru a le face. Căutau un semn divin, miraculos, care să-l acrediteze pe Isus ca trimis de Dumnezeu. Și El a răspuns: "Dărâmați acest templu și în trei zile îl voi ridica" (v. 19). I-au răspuns: "Acest templu a fost construit în patruzeci și șase de ani și tu îl vei ridica în trei zile?" (v. 20). Nu au înțeles că Domnul se referea la templul viu al trupului său, care avea să fie distrus în moartea pe cruce, dar avea să învie a treia zi. Pentru aceasta "în trei zile". "Deci, când a înviat din morți - notează evanghelistul -, discipolii lui și-au amintit că a spus aceasta și au crezut în Scriptură și în cuvântul pe care îl spusese Isus" (v. 22).

De fapt, acest gest al lui Isus și mesajul său profetic se înțeleg pe deplin în lumina Paștelui său. Avem aici, conform evanghelistului Ioan, prima vestire a morții și învierii lui Cristos: trupul său, distrus pe cruce de violența păcatului, va deveni în Înviere locul întâlnirii universale dintre Dumnezeu și oameni. Și Cristos Înviat este tocmai locul întâlnirii universale - a tuturor! - dintre Dumnezeu și oameni. Pentru aceasta omenitatea sa este adevăratul templu, unde Dumnezeu se revelează, vorbește, se lasă întâlnit; și adevărații adoratori, adevărații adoratori ai lui Dumnezeu nu sunt păzitorii templului material, deținătorii puterii sau ai științei religioase, sunt cei care îl adoră pe Dumnezeu "în duh și adevăr" (In 4,23).

În acest timp al Postului Mare ne pregătim pentru celebrarea Paștelui, când vom reînnoi promisiunile de la Botezul nostru. Să umblăm în lume ca Isus și să facem din toată existența noastră un semn al iubirii noastre față de frații noștri, în special cei mai slabi și cei mai săraci, noi îi construim lui Dumnezeu un templu în viața noastră. Și astfel îl facem "întâlnibil" pentru atâtea persoane pe care le găsim pe drumul nostru. Dacă noi suntem martori ai acestui Cristos viu, atâta lume îl va întâlni pe Isus în noi, în mărturia noastră. Dar - să ne întrebăm, și fiecare dintre noi se poate întreba -: Domnul se simte într-adevăr acasă în viața mea? Îi permitem să facă în inima noastră "curățenie" și să alunge idolii, adică acele atitudini de lăcomie, gelozie, mondenitate, invidie, ură, acel obicei de a bârfi și "a-i cârcoti" pe alții? Îi permit să curețe toate comportamentele împotriva lui Dumnezeu, împotriva aproapelui și împotriva noastră, așa cum am auzit în prima lectură? Fiecare poate să-și răspundă sieși, în tăcere, în inima sa. "Eu permit ca Isus să facă un pic de curățenie în inima mea?". "Părinte, mie mi-e teamă că mă va bate!". Dar Isus nu bate niciodată. Isus va face curățenie cu duioșie, cu milostivire, cu iubire. Milostivirea este modul său de a face curățenie. Să lăsăm - fiecare dintre noi -, să lăsăm ca Domnul să intre cu milostivirea sa - nu cu biciul, nu, cu milostivirea sa - să facă în inimile noastre curățenie. Biciul lui Isus față de noi este milostivirea sa. Să-i deschidem ușa pentru ca să facă un pic de curățenie.

Fiecare Euharistie pe care o celebrăm cu credință ne face să creștem ca templu viu al Domnului, grație împărtășirii cu Trupul său răstignit și înviat. Isus cunoaște ceea ce este în fiecare dintre noi și cunoaște și dorința noastră arzătoare: aceea de a fi locuiți de El, numai de El. Să-l lăsăm să intre în viața noastră, în familia noastră, în inimile noastre. Maria Preasfântă, locuință privilegiată a Fiului lui Dumnezeu, să ne însoțească și să ne susțină în itinerarul Postului Mare, pentru ca să putem redescoperi frumusețea întâlnirii cu Cristos, care ne eliberează și ne mântuiește.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Adresez un bun venit cordial credincioșilor din Roma și tuturor pelerinilor care provin din diferite părți ale lumii. Îi salut pe credincioșii din Curitiba (Brazilia); grupurile parohiale din Treviso, Genova, Crotone și L'Aquila și din zona Domodossola. Un gând special se îndreaptă spre tinerii din Garda, care au primit Mirul.

În timpul acestui Post Mare să încercăm să fim mai apropiați de persoanele care trăiesc momente de dificultate: apropiați cu afectul, cu rugăciunea, cu solidaritatea.

Astăzi, 8 martie, un salut tuturor femeilor! Toate femeile care în fiecare zi încearcă să construiască o societate mai umană și primitoare. Și o mulțumire fraternă și celor care în mii de moduri mărturisesc Evanghelia și lucrează în Biserică. Și aceasta este pentru noi o ocazie pentru a reafirma importanța și necesitatea prezenței lor în viață. o lume în care femeile sunt marginalizate este o lume sterilă, pentru că femeile nu numai că aduc viața, dar ne transmit capacitatea de a vedea dincolo - văd dincolo de ele -, ne transmit capacitatea de a înțelege lumea cu ochi diferiți, de a simți lucrurile cu inimă mai creativă, mai răbdătoare, mai tandră. O rugăciune și o binecuvântare specială pentru toate femeile prezente aici în piață și pentru toate femeile! Un salut!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat