Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferința "Noi suntem de partea vieții"

Miercuri, 25 martie 2015, în solemnitatea Bunei-Vestiri, Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la publicarea enciclicei Evangelium vitae a papei Ioan Paul al II-lea, a organizat o conferință cu titlul Noi suntem de partea vieții.

Scopul a fost acela de a conștientiza darul vieții lansa o invitație caldă către inima părinților care au primit misiunea nobilă de a fi colaboratorii lui Dumnezeu în dăruirea vieții și de a sensibiliza persoanele care își desfășoară activitatea în spitale, azile și orfelinate.

Evenimentul s-a desfășurat în Aula Sinodală a catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași și a fost moderat de doamna Eugenia Dămătăr care i-a avut ca invitați pe dr. Agnes Bacușcă, medic de familie, și pr. dr. Felician Tiba. Darul vieții a fost tratat din perspectivă antropologică, medicală și morală. La această conferință au participat PS Petru Gherghel, pr. Iosif Dorcu, preoți din Iași, persoane consacrate, familii tinere și credincioși.

În deschiderea conferinței, înainte de a vorbi despre misterul vieții, doamna Eugenia Dămătăr a adresat întrebarea Cine este persoana umană? care frământă omenirea de azi, ce pare că nu se înduplecată prea ușor de adevărul: "Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie" (Gen 1,27) și despre care de Conciliul al II-lea din Vatican l-a reformulat astfel: "Dumnezeu, Stăpânul vieții, le-a încredințat oamenilor misiunea nobilă de a ocroti viața, misiune care trebuie îndeplinită într-un mod vrednic de om. Așadar, încă de la zămislirea ei, viața trebuie protejată cu cea mai mare grijă. Avortul ca și infanticidul sunt crime odioase" (GS, 51).

Printre altele moderatoarea a spus: "Viața este frumoasă, pentru că este dar divin. Vorbim despre viață, dar despre viața care nu este lut, ci despre viața care a primit suflul lui Dumnezeu. Libertatea noastră se termină când este în joc viața altei persoane. Nimeni dintre noi nu are dreptul nici să întrerupă viața altei persoane, nici să o fabrice în laborator. Doar Domnul este Autorul vieții. Toți suntem «setați» să fim mame sau tați, dar viața are nevoie să fie generată nu doar biologic, ci și spiritual și moral, fiecare după chemarea pe care o are".

Esența și mesajul central al frumuseții vieții și a responsabilității fiecăruia dintre noi de a apăra acest dar și drept, a gravitat în jurul enciclicei Evangelium vitae.

Pr. Felician a expus în 10 puncte cheia de interpretare și de aplicativitate a întregii învățături a papei, așa cum se desprinde din lecturarea enciclicei.

  1. Viața este o problemă a zilelor noastre. Biserica prin glasul ei evanghelic vine în apărarea tuturor celor săraci, sunt amenințați, disprețuiți și asupriți de semenii lor, al celor care sunt privați de cele mai elementare drepturi (cf. Evangelium vitae, 5).

  2. Viața este provocarea prin excelență. Acest lucru se întâmplă când omul descoperă "valoarea sacră a vieții umane încă de la începutul și până la sfârșitul ei, și afirmă dreptul oricărei ființe umane de a-și vedea respectat în mod suprem acest bun primordial" (Evangelium vitae, 2).

  3. Viața este amenințată din toate părțile. În acest sens papa afirmă că: "la vechile răni dureroase ale mizeriei, foamei, bolilor endemice, violenței și războaielor se adaugă altele, inedite ca modalitate și neliniștitoare ca dimensiuni" (Evangelium vitae, 3).

  4. Viața trebuie înțeleasă ca libertate absolută. Suntem avertizați că "o dată cu noile perspective deschise de progresul științific și tehnologic, se nasc noi forme de atentate la demnitatea ființei umane, în timp ce se conturează și se consolidează o nouă situație culturală care dă delictelor împotriva vieții o înfățișare inedită și, dacă se poate, și mai nelegiuită, trezind în consecință și mai multă îngrijorare" (Evangelium vitae, 4).

  5. Viața se află între permisivitate și dezinteres moral din cauza tendințelor și a intereselor meschine care conduc inevitabil la indiferența și ignorarea bătrânilor, a bolnavilor, a imigranților, a copiilor (cf. Evangelium vitae, 8).

  6. Viața ucisă. De la delict la drept. Cauzează pierderea în conștiința colectivă a caracterul de «crimă» pentru a-l propune și accepta pe cel de «drept» (cf. Evangelium vitae, 11).

  7. Viața blocată prin contracepție: "Contracepția și avortul, din punct de vedere moral, sunt rele specific diferite: unul contrazice adevărul integral al actului sexual ca expresie proprie iubirii conjugale, celălalt distruge viața unei ființe umane; primul se opune virtuții castității matrimoniale, cel de-al doilea se opune virtuții dreptății și violează direct porunca divină «să nu ucizi»" (Evangelium vitae, 13). Deci "viața, în special cea umană, îi aparține numai lui Dumnezeu: de aceea, cel care atentează la viața omului, atentează într un fel la însuși Dumnezeu" (Evangelium vitae, 9).

  8. Viața își are "cuibul" în Dumnezeu pentru că "sângele lui Cristos, care revelează măreția iubirii Tatălui, arată că omul este de preț în ochii lui Dumnezeu și că valoarea vieții sale este neprețuită" (Evangelium vitae, 25).

  9. Viața începe din momentul conceperii. Documentul precizează în acest sens că "viața umană e sacră și inviolabilă în orice moment al existenței sale, chiar și în momentul inițial care precede nașterea. Omul, încă din sânul mamei, îi aparține lui Dumnezeu" (Evangelium vitae, 61).

  10. Viața, vestea bună pentru toți! Este mesajul și invitația pe care papa Ioan Paul al II-lea o adresează tuturor: "Evanghelia vieții nu este exclusiv pentru credincioși: este pentru toți! Problema vieții, a apărării și a promovării ei, nu este numai o prerogativă a creștinilor. Prin urmare, acțiunea noastră de «popor al vieții și pentru viață» trebuie să fie interpretată corect și primită cu simpatie" (Evangelium vitae, 101).

Pr. Felician a conchis prezentarea sa prin cuvintele de recunoștință pe care fiecare dintre noi trebuie să le adresăm din toată inima părinților noștri: "Mulțumesc, mami! mulțumesc, tati! Pentru că m-ați adus în lume!"

Doamna doctor Agnes Bacușcă în discursul intitulat Dumnezeu este medicul, eu slujitorul său, a creionat rolul medicinii în apărarea vieții și atitudinea medicului în interacțiunea cu persoanele bolnave: "Medicina este o lucrare divino-umană, este lucrarea lui Dumnezeu prin mâinile omului. Dumnezeu face totul, dar printr-o medicină de care se folosește și care se cere umană. O medicină umană este o medicină care se preocupă de bolnav, înainte de boală. A îngriji înseamnă înainte de toate a înțelege omul nu numai în unitatea sa, dar și în unicitatea sa".

Propunând spre reflecție cuvintele lui G. Bernanos "spune-mi ce idee îți faci despre fericire și-ți voi spune cine ești", doamna dr. Agnes a explicat ce înseamnă iubirea adevărată și împărtășită, văzută prin obiectivul medicinii. "Omul este chemat la eroism, nu la lașitate. Iubirea adevărată înseamnă: îți vreau binele, vreau să trăiești. Ea ne impulsionează spre un ideal tot mai înalt. Căutând fericirea, eu pot să fiu victima unui egoism tenace, să-mi construiesc fericirea în detrimentul fericirii altcuiva (să exploatez, să fur, să asasinez)".

Suferința bolnavilor devine pentru cei care interacționează cu ei, o lecție de răbdare și acceptare. "Apropierea de bolnav se face cu tact, responsabilitate, sinceritate, respect. Primele priviri, surâsul amabil, dialogul, disponibilitatea sunt decisive pentru a câștiga încrederea bolnavului și a-l face colaborator la actul medical".

Doamna dr. Agnes a împărtășit spre finalul prezentării, din experiența sa profesională din cadrul penitenciarului din Iași unde a lucrat și s-a declarat a fi o luptătoare pentru apărarea vieții: medicul catolic este slujitorul vieții!

În intervenția de la sfârșitul conferinței, Preasfințitul Petru Gherghel a mărturisit bucuria mamei sale și a familiei întregi, de a primi după șapte de ani de la nașterea ultimului copil, darul unei noi vieți. Și ... surpriză! Copilul pe care mama sa l-a acceptat cu disponibilitate este chiar dânsul!

A amintit de întâlnirile și corespondența trimisă reprezentanților instituțiilor statului, care deși au misiunea de a apăra și favoriza dezvoltarea armonioasă a vieții, au avut poziții contrare învățăturii morale și creștine.

În bucuria acestei solemnități când întreaga Biserică, o laudă pe Preasfânta Fecioară Maria pentru răspunsul admirabil dat îngerului Gabriel "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău" să implorăm prin mijlocirea ei, capacitatea minții și a inimii de a descoperii minunăția vieții.

Să îndrăznim a șopti celui de lângă noi e frumos că exiști și să arătăm prin cuvânt și faptă că noi suntem de partea vieții!

Impresii

"Participând la această conferință despre darul vieții am constatat și mai mult cât de importantă este viața și faptul că trebuie să fim cei mai fericiți că ne-am născut. Mi-a plăcut prezentarea enciclicei scrisă de papa Ioan Paul al II-lea care vorbește atât de frumos despre Evanghelia vieții, ca "splendoare a adevărului care luminează conștiințele, lumină limpede care vindecă privirea întunecată, izvor nesecat de statornicie și curaj pentru a înfrunta provocările mereu noi pe care le întâlnim pe drumul nostru". Trebuie să apărăm și să promovăm darul vieții care vine de la Dumnezeu și nu avem dreptul de a ne împotrivi. Mă bucur mult că au loc astfel de conferințe din care, noi tinerii, avem de învățat, oferindu-ne, astfel, o lecție pentru viață". (Margareta Ferenț)

"Atunci când afli că vei fi mamă, oricât de mult ți-ai dori copilul și l-ai aștepta, ți se face frică; frica și o groază de griji încep să se desfășoare în capul tău. Dar după ce ai stat și ai conștientizat că Dumnezeu te-a implicat în planul său, și tu îl ajuți să arate lumii o nouă minune, constați ca ești cea mai norocoasă ființă de pe pământ. Nimic nu se compară cu momentele în care simți în interiorul tău că cineva mic de tot își face simțită prezența, sau momentele când îl ții în brațe și adoarme la pieptul tău. Toate acestea sunt Darul lui Dumnezeu pentru noi. Să nu-i refuzăm darul". (Iuliana Dumea)

"Conferința cu ocazia aniversarului a 20 de ani de la publicarea enciclicei Evangelium vitae a papei Ioan Paul al II-lea, a reprezentat o ocazie frumoasă de a cunoaște mai îndeaproape punctul de vedere a fostului papă cu privire la viață. Cuvinte atât de actuale despre frumusețea vieții pe care unii nu doresc să o vadă, dar pe care alții o prețuiesc. Viața, oferită de Dumnezeu din imensa lui iubire, trebuie văzută ca pe un dar nu doar de femei, de medicii care ar trebui sa fie slujitorii lui, ci de orice om! Mulțumesc pentru ocazia de a conștientiza mai mult importanța vieții ce mi-a fost dăruită!" (Iolanda Fusteș-Dămoc)

"«Viață» - un cuvânt atât de mic pentru un dar atât de mare! Nu știu ce ne-am putea dori mai mult în toată existența decât «viață»: viață aici, pe pământ, viață dincolo, după moarte. Peste tot căutăm un fir de viață de care să ne prindem, iar când, din fericire, găsim firul de viață, știm că prin apropiere trebuie să fie și viața însăși, Dumnezeu. E trist că unii oameni, deși există, încă nu au descoperit viața... nici măcar un fir! Dar tocmai de asta existăm noi, cei ce trăim: pentru a le descoperi și celorlalți viața și a o apăra împreună. Da! Tot ceea ce facem, să facem spre apărarea vieții. Să facem din viața noastră sursă de viață pentru ceilalți! Prin vorbe, prin fapte, prin zâmbete, prin iubire, prin iertare, și desigur, prin viață. Nu vom putea oferi, ajuta, reînvia o viață, fără a fi noi înrădăcinați în Dumnezeu - viața. Nu vom putea ajuta fără ajutorul Medicului, or... Medicul (cu "M" mare) e El, noi suntem doar slujitorii lui. Aaa..., era să uit! Mulțumesc că existați, oamenilor!" (Benedicta Toma)

"Viața un dar atât de minunat dar despre care se vorbește atât de puțin și ceea ce este mai rău astăzi, e că se luptă din ce în ce mai mult împotriva ei chiar încă din faza de început. Există însă, așa cum am aflat la această conferință, instituții, oameni care luptă împotriva acestui curent care tinde să devină din ce în ce mai puternic. Biserica încearcă să arate lumii că Dumnezeu este autorul vieții. El ne-a dat acest dar în mod gratuit și din iubire. La fel trebuie să facem și noi: să colaborăm cu Dumnezeu dăruind viața din iubire și respectând viața fiecărui om de la începutul și până la final ei". (Valentin Jitaru)

"Într-o lume în care astăzi, mai mult ca oricând, viața oamenilor, dar mai ales a copiilor nenăscuți este pusă în primejdie, vocea papei Ioan Paul al II-lea a răsunat în urechile celor prezenți în cadrul simpozionului despre importanța vieții. Am fost încurajați să fim apărători înverșunați ai vieții în orice loc și în orice situație, să ne îndreptăm atenția către cei săraci și bolnavi, căci doar așa vom înțelege cu adevărat valoare și sensul vieții. Am remarcat și însușit cuvintele părintelui Felician care a spus că: «Toți suntem preoți și medici, atât timp cât avem pe cineva lângă noi care suferă». «Cel care salvează o viață, salvează lumea toată» spune un citat din Talmud, și care accentuează importanța ființei umane. Fiecare individ este creat după chipul Celui Preaînalt, de aceea are valoare". (Eduard-Mihai Dămoc)

"Am învățat să prețuiesc mai mult viața, atât a mea cât și a celorlalți. Sunt mândră de mama pe care o am, datorită ei sunt ceea ce sunt azi și sunt fericită că pot împărtăși bucuria vieții, acționa pentru ea, făcând voluntariat, participând la astfel de evenimente. Iubesc să trăiesc!" (Gabriela Mihaela Codori)

Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 martie: Iași: Conferința "Noi suntem de partea vieții"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat