Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului: La școala iubirii milostive

Invocarea milostivirii lui Dumnezeu a fost promotorul organizării unei după-amiezi de rugăciune în localitatea Poiana Micului, în ziua de 20 martie 2015, în Postul Mare. În pitorescul ținut al Bucovinei, biserica închinată sfântului Ioan Paul al II-lea și inimoșii enoriași, coordonați de părintele paroh Gabriel Bucur, au fost gazdele unui grup de credincioși aparținând mai multor parohii și grupuri din Dieceza de Iași: Iași, Butea, Gherăești, Pașcani.

Programul a început la ora 15.00 cu expunerea și adorarea lui Isus în sfântul sacrament și a continuat cu intonarea Coroniței Divinei Îndurări, cu o meditație despre milostivirea divină prezentată de părintele Iosif Iacob și cu recitarea sfântului Rozariu.

Devoțiunea Căii sfintei cruci de la ora 17.00 a fost prilej de meditare a pătimirii lui Isus, cu ajutorul unor scurte pasaje din viața sfântului Ioan Paul al II-lea.

Pe tot parcursul acestor celebrări au fost ocazii de întâlnire cu milostivirea lui Dumnezeu în sacramental spovezii.

La ora 18.00, sfânta Liturghie i-a reunit în jurul altarului, pentru a celebra jertfa euharistică a lui Isus, pe toți credincioșii și păstorii care i-au însoțit.

Dumnezeu are modul său specific de a se adresa fiecărui suflet în parte și, prin urmare, fiecare a trăit aceste momente de rugăciune într-un mod particular, așa cum reflectă și impresiile împărtășite de unii dintre participanți:

"Postul Mare, mai mult decât un timp al eforturilor și al sacrificiilor în vederea convertirii personale, este un timp al deschiderii inimii spre a ne lăsa întâlniți și pătrunși de iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Aceasta a fost și intenția acestei jumătăți de zi petrecută în liniște, adorație, meditație și rugăciune, în biserica dintre coline din Poiana Micului, biserică închinată sfântului Ioan Paul al II-lea. Părăsind pentru doar câteva ore mediul nostru obișnuit de viață, am trăit un moment special în care, prin mijlocirea celor doi sfinți polonezi și împreună cu ei, am invocat asupra noastră, asupra comunităților din care provenim și asupra celor care s-au încredințat rugăciunii noastre binecuvântarea harului ceresc. Ne-am rugat să putem întâlni cu adevărat privirea delicată și pătrunzătoare a celui care, pentru ca noi să avem viață, s-a lăsat pironit pe cruce și ne amintește că și astăzi continuă să fie prezent și să sufere în membrele slabe, fragede și abandonate, de aproape sau de departe, în multe locuri ale acestei planete, în fiecare mădular al Bisericii sale" (Pr. Iosif Iacob).

"Când am primit invitația de la pr. Iosif Iacob de a merge împreună în Bucovina să adorăm divina milostivire în biserica dedicată sfântului Ioan Paul al II-lea din Poiana Micului, cu emoție am spus «Da». Eu sunt legată de papa Ioan Paul al II-lea, om al lui Dumnezeu: casa noastră pentru bolnavi și bătrâni este dedicată sfântului Ioan Paul al II-lea, iar capela din casă este dedicată divinei milostiviri. În acest sătuc de munte a fost minunat, am fost primiți de părintele paroh Gabriel cu sentimente paterne. În biserica atât de frumoasă ne-am putut ruga cu devoțiune și sentimente de laudă și mulțumire pentru întreaga Biserică, în mod particular pentru Dieceza de Iași. Am aflat de la părintele paroh Gabriel despre «intervențiile miraculoase» în construcția și sfințirea bisericii. Disponibilitatea credincioșilor ne-a făcut să ne simțim acasă. Oricât de mici suntem, oricât de slabi, Euharistia și rugăciunea ne ține uniți" (Sr. Elisabetta Barolo, Misionară a Patimii lui Isus).

"Mulțumesc lui Dumnezeu și organizatorilor pentru darul pelerinajului la Poiana Micului. Pentru mine a fost un prilej binecuvântat de reîntâlnire gratuită a milostivirii divine prin momentele de rugăciune în fața preasfântului sacrament. Recitarea sfântului Rozariu, sacramentul Reconcilierii, cuvintele de învățătura ținute de preoții care ne-au însoțit mi-au reaprins speranța și au reactualizat în mine sentimentul de fiică între fii. Am simțit mâna Domnului și prin bucuria care ne-a umplut tuturor inimile pe întreg parcursul călătoriei, prin ospitalitatea cu care ne-a primit părintele paroh și comunitatea gazdă, prin cântecele înălțate în numele său și prin deschiderea fiecărei persoane întâlnite. M-am întors acasă reanimată de harul Domnului și cu dorința de a participa cât mai des la astfel de momente de întărire sufletească" (Daniela).

"O astfel de inițiativă stimulează grupuri venite din alte regiuni, dar și comunitatea locală, prin crearea unei comuniuni mai puternice și dând un impuls în trăirea vieții de credință. A fost o ocazie de întâlnire a persoanelor de diferite categorii de vârstă, cu diferite ocupații. Invocarea iubirii milostive a lui Dumnezeu invită la convertire-exercițiu care, prin excelență în perioada Postului Mare, poate fi replicat în comunități. Cadrul natural ne-a introdus și mai mult în ambientul drumului crucii străbătut de Cristos, meditat în această biserică de munte". (Pr. Egidiu Condac)

"Ieșirea la Poiana Micului a fost un prilej de a răspunde la chemarea lui Isus: «Veniți într-un loc retras și vă odihniți puțin» (Mc 6,31). Acolo, în biserică, începând cu ora morții lui Cristos pe cruce, în fața Soarelui divin expus spre adorare, am simțit lumina și căldura tandreței milostivirii divine. Dumnezeu mi-a atins sufletul cu harul păcii și al bucuriei, și l-a mângâiat prin cuvântul de învățătură care a subliniat importanța milostivirii divine și ideea că ea se învață. Bucuria de a fi împreună, în prezența inimii euharistice a lui Isus, uniți în rugăciune și adorație, în diversitatea comunităților de apartenență (Iași, Butea, Pașcani, Poiana Micului) a constituit o ocazie de a crește în credință și iubire. A fost, de asemenea, și un dar de a experimenta frumusețea și bogăția fraternității ecleziale și un imbold de a continua urcușul pe drumul milostivirii lui Dumnezeu. Domnul să răsplătească ospitalitatea delicată și generoasă a pr. Gabriel Bucur, a enoriașilor săi, a efortului pr. Iosif Iacob (organizatorul și susținătorul grupului din Iași) și a pr. Egidiu Condac (însoțitorul nostru). Maica Milostivirii să deschidă tuturor ușa milostivirii divine pentru a pregusta ceva din bucuria și fericirea cerească" (Sr. Iosefina Rediu, CIN).

"Am așteptat cu multă fervoare această zi deosebită la care am voit să particip și eu, din tot sufletul. A fost minunat și chiar voiam să ajung și eu la această biserică unică din lume care are ca patron pe sfântul Ioan Paul al II-lea. A fost o după amiază binecuvântată, în care am gustat din plin din toate harurile pe care Dumnezeu le-a revărsat peste noi, pelerinii, care am venit cu atâta drag, cu mult sacrificiu. Ne-am rugat din toata inima la Isus milostiv pentru familiile noastre, pentru preoți, peroane consacrate și pentru toată lumea. Am avut posibilitatea ca fiecare să facă o spovadă bună, fiind, pentru aceasta, mai mulți preoți la dispoziția noastră. A fost ceva deosebit, ce nu se poate spune în cuvinte, dar pot spune că am fost chiar mai aproape de Isus. Aici m-am rugat, în mod deosebit, pentru copiii mei, ca Isus Milostiv să se îndure și de ei și, în prea marea sa îndurare, să le dea harul trebuincios pentru iertarea păcatelor, pentru credință, iar la sfârșit să se bucure de mântuirea sufletului" (Valeria Gălățanu, Uniunea Mamelor Milostive, Gherăești).

"Milostivirea, am aflat din meditația prezentată, se află la temelia iertării; Dumnezeu o împarte tuturor, și aceasta nu pentru că ar merita-o cineva, ci pentru că el este bun și atotputernic. Este necesar, însă, ca milostivirea să fie cerută pentru ca, primită fiind, să poată fi oferită. Bucovina, ținutul din nordul țării noastre spre care ne-a îndreptat Domnul pașii în această zi de vineri din Postul Mare, avea, la începutul secolului trecut, graniță comună cu Polonia, țară unde s-au născut sfântul Ioan Paul al II-lea și sfânta Faustina, căreia Isus i-a încredințat mesajul milostivirii pentru lumea întreagă. Acum, acea fâșie de pământ aparține unei țări tulburată de conflicte armate. Intenția papei Francisc de a proclama un «an al Milostivirii Divine» (2015-2016) reprezintă și o chemare de a implora îndurarea lui Dumnezeu pentru iertare și pace" (Celina).

"Aceste ore de rugăciune desfășurate la Biserica din Poiana Micului au fost pline de o profundă spiritualitate și de har în care am reușit să intru în «căsuța» sufletului meu și să-l descopăr cu adevărat pe Dumnezeu cel milostiv. Cel mai bine m-am regăsit în adorația euharistică avându-l în față pe Isus în preasfântul sacrament fiind, mai exact, momentul în care am reușit să pătrund în interiorul sufletului meu și să mă rog cel mai bine. Fiind biserica închinată sfântului Ioan Paul al II-lea, am trăit clipe deosebite ascultând cuvintele sale și diferitele momente din viața sa. El va fi totdeauna pentru mine un imbold care mă va îndrepta către Dumnezeu. Mă bucur din tot sufletul că am participat la acest moment de îmbogățire sufletească, cunoscând astfel o comunitate nouă, cu oameni deosebiți care ne-au primit cu brațele deschise dar și cu plăcinte și sarmale cu ciuperci" (Margareta Ferenț).

Celina Romila

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 martie: Poiana Micului: La școala iubirii milostive


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat