Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 25 martie 2015

Rugăciune pentru Sinodul despre familie

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În drumul nostru de cateheză despre familie, astăzi este o etapă un pic specială: va fi o pauză de rugăciune.

De fapt, la 25 martie celebrăm solemn în Biserică Buna Vestire, început al misterului Întrupării. Arhanghelul Gabriel o vizitează pe umila tânără din Nazaret și îi vestește că va zămisli și îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Cu această Bună Vestire, Domnul luminează și întărește credința Mariei, așa cum va face apoi și pentru soțul ei Iosif, pentru ca Isus să se poată naște într-o familie umană. Acest lucru este foarte frumos: ne arată cât de profund misterul Întrupării, așa cum l-a voit Dumnezeu, cuprinde nu numai zămislirea în sânul mamei, ci și primirea într-o adevărată familie. Astăzi aș vrea să contemplu cu voi frumusețea acestei legături, frumusețea acestei condescendențe a lui Dumnezeu; și putem face asta recitând împreună Bucură-te Marie, care în prima parte reia chiar cuvintele pe care îngerul le-a adresat Fecioarei. Vă invit să ne rugăm împreună:

"Bucură-te, Marie, cea plină de har,
Domnul este cu tine.
Binecuvântată ești tu între femei
și binecuvântat este rodul trupului tău, Isus.
Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu,
roagă-te pentru noi păcătoșii
acum și în ceasul morții noastre.
Amin".

Și acum un al doilea aspect: la 25 martie, solemnitatea Bunei Vestiri, în multe țări se celebrează Ziua pentru Viață. Pentru aceasta, în urmă cu douăzeci de ani, sfântul Ioan Paul al II-lea a semnat la această dată enciclica Evangelium vitae. Pentru a aminti acest aniversar astăzi sunt prezență în Piață mulți aderenți la Mișcarea pentru Viață. În Evangelium vitae familia ocupă un loc central, deoarece este sânul vieții umane. Cuvântul veneratului meu Predecesor ne amintește că perechea umană a fost binecuvântată de Dumnezeu încă de la început pentru a forma o comunitate de iubire și de viață, căreia îi este încredințată misiunea procreării. Soții creștini, celebrând sacramentul căsătoriei, se fac disponibili să onoreze această binecuvântare, cu harul lui Cristos, pentru toată viața.

Biserica, la rândul său, se angajează solemn să se îngrijească de familia care se naște, ca dar al lui Dumnezeu pentru însăși viața sa, în caz de soartă bună și rea: legătura dintre Biserică și familie este sacră și inviolabilă. Biserica, mamă, nu abandonează niciodată familia, și atunci când ea este degradată, rănită și în atâtea moduri mortificată. Nici măcar atunci când cade în păcat, sau se îndepărtează de Biserică; mereu va face totul pentru a încerca s-o îngrijească și s-o vindece, s-o invite la convertire și s-o reconcilieze cu Domnul.

Ei bine, dacă aceasta este misiunea, apare clar de câtă rugăciune are nevoie Biserica pentru a fi în măsură, în orice timp, de a îndeplini această misiune! O rugăciune plină de iubire față de familie și față de viață. O rugăciune care știe să se bucure cu cel care se bucură și să sufere cu cel care suferă.

Iată deci ceea ce, împreună cu colaboratorii mei, m-am gândit să propun astăzi: să reînnoim rugăciunea pentru Sinodul Episcopilor despre familie. Relansăm această angajare până în octombrie, când va avea loc Adunarea sinodală ordinară dedicată familiei. Aș vrea ca această rugăciune, precum și tot drumul sinodal, să fie însuflețită de compasiunea Bunului Păstor față de turma sa, în special față de persoanele și familiile care din diferite motive sunt "istovite și părăsite, ca niște oi care nu au păstor" (Mt 9,36). Astfel, susținută și însuflețită de harul lui Dumnezeu, Biserica va putea să fie și mai angajată, și mai unită, în mărturisirea adevărului iubirii lui Dumnezeu și al milostivirii sale față de familiile din lume, niciuna exclusă, atât dinăuntrul cât și din afara staulului.

Vă cer, vă rog, să nu lipsească rugăciunea voastră. Toți - Papa, cardinali, episcopi, preoți, călugări și călugărițe, credincioși laici - toți suntem chemați să ne rugăm pentru Sinod. De asta este nevoie, nu de bârfe! Invit să se roage și cei care se simt departe, ori care nu mai sunt obișnuiți să facă asta. Această rugăciune pentru Sinodul despre familie este pentru binele tuturor. Știu că în această dimineața v-a fost dată pe o iconiță și că o aveți în mână. Vă invit s-o păstrați și s-o duceți cu voi, așa încât în următoarele luni s-o puteți recita adesea, cu sfântă insistență, așa cum ne-a cerut Isus. Acum o recităm împreună:

Isuse, Marie și Iosife,
în voi contemplăm
strălucirea iubirii adevărate,
spre voi ne îndreptăm cu încredere.
 
Sfântă Familie din Nazaret,
fă și familiile noastre
locuri de comuniune și cenacole de rugăciune,
autentice școli ale Evangheliei
și mici Biserici familiale.
 
Sfântă Familie din Nazaret,
niciodată să nu se mai experimenteze în familii
violența, închiderea și dezbinarea:
oricine a fost rănit sau scandalizat
să cunoască în curând mângâiere și vindecare.
 
Sfântă Familie din Nazaret,
următorul Sinod al Episcopilor
să poată retrezi în toți conștiința
caracterului sacru și inviolabil al familiei,
frumusețea sa în proiectul lui Dumnezeu.
 
Isuse, Marie și Iosife,
ascultați, împliniți rugăciunea noastră. Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat