Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Fericitul Ieremia": Funeraliile pr. Dumitru Gabor

Pr. Dumitru Gabor a fost condus pe ultimul drum luni, 2 martie 2015, la Bacău, în Parohia "Fericitul Ieremia", al cărei păstor a fost în ultimii zece ani. Părintele a decedat la Institutul Regional de Oncologie din Iași, în ziua de 26 februarie 2015.

Ceremonii în prezența trupului părintelui răposat s-au mai făcut la Seminarul din Iași, vineri, 27 februarie, la ora 11.00, când PS Petru Gherghel a celebrat un recviem. În aceeași zi, la ora 12.00, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost dus la Butea, localitatea unde, la 27 mai 1943, se născuse părintele Dumitru. În jurul orei 13.30, în biserica din Butea s-a celebrat un prohod și credincioșii au avut posibilitatea să se roage pentru consăteanul lor.

Trupul neînsuflețit al pr. Gabor a ajuns în biserica "Fericitul Ieremia" din Bacău, vineri, 27 februarie, seara, și a rămas în biserică până în ziua înmormântării. Seara, pr. Isidor Dâscă, decanul de Bacău, a oficiat o Liturghie cu recviem.

Vineri și sâmbătă, după Liturghia de seară, credincioșii au participat la momente de rugăciune până la miezul nopții. Duminică noaptea credincioșii s-au rugat toată noaptea lângă sicriul părintelui Dumitru.

Liturghia de înmormântare, luni, 2 martie 2015, a început la ora 10.30, printr-o procesiune din casa parohială spre biserică. PS Aurel Percă a prezidat Liturghia, la care au mai participat aproximativ 150 de preoți. Alături de episcop, au stat preoții care îi erau rude, colegii de generație și preoții mai apropiați de părintele răposat.

La celebrare au fost prezenți cei doi frați și sora părintelui Dumitru, verișoarele părintelui care sunt persoane consacrate, numeroși credincioși din comunitate, dar și din localitățile Butea și Răchiteni.

Din partea Bisericii Ortodoxe a participat pr. Vasile Sârcu de la biserica "Sfinții Trei Ierarhi", prieten bun cu părintele răposat.

La începutul Liturghiei, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, a făcut o scurtă prezentare a vieții preotului răposat. La predică, PS Aurel a vorbit despre credința noastră în înviere. Vorbind despre poziția în care era așezat părintele în sicriu - cu fața spre popor, Excelența sa a spus că părintele stă astfel dorind parcă să dea credincioșilor săi ultimele sfaturi părintești, și anume, că moartea nu are ultimul cuvânt, ci că după moarte vine învierea. Folosindu-se de textele liturgice Preasfințitul a întărit această credință a noastră, îndemnând totodată pe cei prezenți să se străduiască să ducă lupta cea bună, pentru ca la finalul vieții să înviem pentru viața cea veșnică.

La finalul Liturghiei, o persoană din comunitate a adus omagiu părintelui Dumitru care le-a fost păstor, spunând că deși nu i-au spus niciodată că îl iubesc, totuși acum, de la fereastra cerului poate vedea sentimentele din inima credincioșilor săi.

Colegul său, Mons. Ilieș Sociu, vicar episcopal emerit în Arhiepiscopia de București, a adus salutul ÎPS Ioan Robu.

PS Aurel Percă, la final, a purtat gândul de rugăciune al PS Petru Gherghel.

Pentru cimitir s-au pus la dispoziție mai multe autocare pentru preoți și credincioși care au pornit spre Cimitirul Central din Bacău. Autoritățile civile s-au implicat în buna desfășurare a procesiunii spre cimitir.

Respectându-i-se dorința testamentară, pr. Dumitru Gabor a fost înmormântat "alături de părintele Ștefan Erdeș, unchiul meu", și el originar din Butea.

Odihna cea veșnică dă-i-o lui, Doamne,
Și lumina fără de sfârșit să-i strălucească!
Să se odihnească în pace! Amin.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 martie: Bacău "Fericitul Ieremia": Funeraliile pr. Dumitru Gabor. Foto: Iustin Toma

* * *

A trecut la Domnul pr. Dumitru Gabor (26 februarie)


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat