Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (1 martie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Duminica trecută liturgia ni l-a prezentat pe Isus ispitit de satana în pustiu, dar victorios asupra ispitei. În lumina acestei Evanghelii, am conștientizat din nou condiția noastră de păcătoși, dar și victoria asupra răului oferită celor care întreprind drumul de convertire și, ca Isus, vor să facă voința Tatălui. În această a doua duminică din Postul Mare, Biserica ne indică ținta acestui itinerar de convertire, adică participarea la gloria lui Cristos, care strălucește pe fața sa de Slujitor ascultător, mort și înviat pentru noi.

Pagina evanghelică relatează evenimentul schimbării la față, care se situează la apogeul activității publice a lui Isus. El este în drum spre Ierusalim, unde se vor împlini profețiile despre "Slujitorul lui Dumnezeu" și se va consuma jertfa sa răscumpărătoare. Mulțimile nu înțelegeau asta: în fața perspectivei unui Mesia care contrastează cu așteptările lor pământești, l-au părăsit. Însă ei credeau că Mesia va fi un eliberator de sub dominația romanilor, un eliberator al patriei și această perspectivă a lui Isus nu este pe placul lor și îl părăsesc. Nici apostolii nu înțeleg cuvintele cu care Isus anunță rezultatul misiunii sale în pătimirea glorioasă, nu înțeleg! Atunci Isus ia decizia de a-i arăta lui Petru, Iacob și Ioan o anticipare a gloriei sale, aceea pe care o va avea după înviere, pentru a-i întări în credință și a-i încuraja să-l urmeze pe calea încercării, pe calea crucii. Și astfel, pe un munte înalt, cufundat în rugăciune, se schimbă la față înaintea lor: fața sa și toată persoana sa iradiază o lumină strălucitoare. Cei trei discipoli sunt înspăimântați, în timp ce un nor îi învăluie și răsună de sus - ca la Botezul de la Iordan - glasul Tatălui: "Acesta este Fiul meu, cel preaiubit: ascultați de el!" (Mc 9,7). Isus este Fiul făcut Slujitor, trimis în lume pentru a realiza prin Cruce planul de mântuire, pentru a ne mântui pe noi toți. Adeziunea sa deplină la voința Tatălui face omenitatea sa transparentă la gloria lui Dumnezeu, care este Iubire.

Astfel Isus se revelează ca icoana perfectă a Tatălui, iradierea gloriei sale. Este împlinirea revelației; pentru aceasta, alături de El la schimbarea la față apar Moise și Ilie, care reprezintă Legea și Profeții, ca și cum ar semnifica faptul că totul se termină și începe în Isus, în pătimirea sa și în gloria sa.

Mandatul pentru discipoli și pentru noi este acesta: "Ascultați de el!". Ascultați-l pe Isus! El este Mântuitorul: urmați-l! De fapt, a-l asculta pe Cristos comportă a asuma logica misterului său pascal, a porni la drum cu El pentru a face din propria existență un dar de iubire pentru alții, în ascultare docilă față de voința lui Dumnezeu, cu o atitudine de dezlipire de lucrurile lumești și de libertate interioară. Cu alte cuvinte, este nevoie să fim gata "să pierdem propria viață" (cf. Mc 8,35), dăruind-o pentru ca toți oamenii să fie mântuiți: astfel ne vom întâlni în fericirea veșnică. Drumul lui Isus ne duce mereu la fericire, nu uitați asta! Drumul lui Isus ne duce la fericire. Va fi mereu în mijloc o cruce, încercări, dar la sfârșit mereu ne duce la fericire. Isus nu ne înșeală, ne-a promis fericirea și ne-o va da dacă mergem pe căile sale.

Cu Petru, Iacob și Ioan să urcăm și noi astăzi pe muntele Schimbării la față și să stăm în contemplarea feței lui Isus, pentru a primi din ea mesajul și a-l traduce în viața noastră; pentru ca și noi să putem fi transfigurați de Iubire. În realitate iubirea este capabilă să transfigureze totul. Iubirea transfigurează totul! Credeți voi în asta? Să ne susțină pe acest drum Fecioara Maria, pe care acum o invocăm cu rugăciunea Angelus.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Din păcate, nu încetează să vină vești dramatice din Siria și din Irak, referitoare la violențe, sechestre de persoane și samavolnicii în dauna creștinilor și a altor grupuri. Vrem să-i asigurăm pe cei care sunt implicați în aceste situații că nu-i uităm, ci suntem aproape de ei și ne rugăm cu insistență pentru ca să se pună capăt cât mai curând brutalității intolerabile ale căror victime sunt. Împreună cu membrii Curiei Romani am oferit după această intenție ultima Sfântă Liturghie de la exercițiile spirituale, vinerea trecută. În același timp, cer tuturor, după posibilitățile lor, să se străduiască pentru a alina suferințele celor care sunt în încercare, adesea numai din cauza credinței pe care o mărturisesc. Să ne rugăm pentru acești frați și aceste surori care suferă pentru credință în Siria și în Irak... Să ne rugăm în tăcere...

Doresc să amintesc și Venezuela, care trăiește din nou momente de tensiune acută. Mă rog pentru victime și, îndeosebi, pentru tânărul ucis în urmă cu câteva zile la San Cristobal. Îi îndemn pe toți la refuzarea violenței și la respectarea demnității fiecărei persoane și a sacralității vieții umane și încurajez să se reia un drum comun pentru binele țării, redeschizând spații de întâlnire și de dialog sincere și constructive. Încredințez acea iubită națiune mijlocirii materne a Sfintei Fecioare Maria de Coromoto.

Adresez un salut cordial vouă tuturor - familii, grupuri parohiale, asociații - pelerini din Roma, din Italia și din diferite țări.

Salut credincioșii care provin din San Francisco, California, și pe tinerii din parohiile din Insula Formentera.

Salut grupurile din Fontaneto d'Agogna și Montello; pompierii din Tassullo; și pe tinerii din Zambana.

Salut cordial pe seminariștii din Pavia împreună cu rectorul lor și cu părintele spiritual. Tocmai au terminat exercițiile spirituale și astăzi se întorc în dieceză. Să cerem pentru ei și pentru toți seminariștii harul de a deveni preoți buni.

Tuturor urez o duminică frumoasă. Nu uitați, vă rog, să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat