Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Părintele Rafael Friedrich - mărturisitor al credinței într-o țară comunistă

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Părintele Rafael Friedrich - mărturisitor al credinței într-o țară comunistă, scrisă de pr. dr. Fabian Doboș. Cartea apare în colecția Magistra vitae, formatul 14x20, are 236 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Istoriei Bisericii în anii regimului comunist este încărcată de dramatism, de fapte eroice și martirice, de diferite forme ale rezistenței anticomuniste, într-un cuvânt, "o perioadă a persecuției". Biserica s-a aflat, de altfel, în atenția factorilor de represiune comunistă încă din anul 1948. În acel an, regimul comunist a inițiat și a pus în practică numeroase acțiuni de adversitate fățișă față de Biserica locală, prin denunțarea unilaterală a Concordatului dintre România și Sfântul Scaun, prin închiderea seminariilor catolice, a celorlalte școli catolice în București și în alte comunități parohiale, prin desființarea congregațiilor religioase și închiderea institutelor patronate de acestea: școli, spitale, clinici, opere de caritate, azile, prin desființarea presei catolice și a tuturor asociațiilor laice de tradiție în istoria noastră, dar și prin confiscarea proprietăților Bisericii (clădiri, terenuri, biblioteci, arhive etc.).

Numeroase documente de arhivă confirmă modul brutal, aproape inuman, în care autoritățile comuniste au acționat începând cu anul 1948-1949 împotriva ierarhiei catolice, a preoților, călugărilor și călugărițelor.

O victimă a acestui regim, pe lângă mulți alții, a fost și părintele Rafael Friedrich, despre a cărui figură și activitate scrie, pe baza unei documentații solide și susținute, părintele Fabian Doboș, profesor de istorie bisericească la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității "Al.I. Cuza" din Iași, în lucrarea Părintele Rafael Friedrich - mărturisitor al credinței într-o țară comunistă, apărută recent la Editura Sapientia. Autorul, studiind documentele de arhivă și adunând mărturiile celor care l-au cunoscut, intenționează să scoată în evidență sufletul nobil al unui mare mărturisitor al credinței și personalități care s-a impus ca preot și profesor, de o verticalitate impresionantă prin toată viața și activitatea sa. Încă de la început, autorul mărturisește că nu și-a propus un studiu exhaustiv, și aceasta nu dintr-un motiv legat de economia cărții, ci pentru că a dorit să evidențieze mai ales virtuțile eroice, de mărturisitor al credinței în timpul persecuției Bisericii de către regimul comunist ale părintelui Rafael Friedrich.

Părintele Friedrich s-a născut la 13 ianuarie 1914, în satul Colelia, comuna Pantelimonul de Jos, județul Constanța. Și-a început formarea intelectuală la școala din satul natal, unde a absolvit șapte clase în anul 1927. În același an, a fost admis la Seminarul "Sfântul Duh" al Arhiepiscopiei de București. La 29 iunie 1939, a fost sfințit preot în Catedrala "Sfântul Iosif" din București de către arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar și apoi numit prefect de disciplină și profesor de matematică și muzică la același seminar. În toamna anului 1940, odată cu transferul tinerilor din Seminarul mic de la București la Timișu de Jos, părintele Friedrich a părăsit capitala pentru a îndeplini aceleași funcții în noua locație. În plus, aici s-a ocupat și de administrația seminarului până în anul 1948, când clădirea a fost naționalizată.

În octombrie 1948, părintele a mers la Arhiepiscopia de București, unde a fost numit ceremonier, majordom și, de la 1 februarie 1949, director spiritual al casei, funcții ocupate până la 26 iunie 1949, când a fost arestat împreună cu episcopul de Iași, Fer. Anton Durcovici, în timp ce se îndreptau spre Popești-Leordeni pentru administrarea sfântului Mir.

Părintele Rafael a fost eliberat din închisoare abia în 1955, iar în anul următor a venit la Seminarul din Iași, pentru a-i îndruma spiritual pe seminariști și a preda teologia dogmatică, dar și alte cursuri, tinerilor care se pregăteau la sfânta Preoție. A activat în acest seminar până la moartea sa, care a survenit la 11 mai 1969, înmormântarea având loc la cimitirul "Eternitatea" din Iași.

Documentele adunate cu grijă de către părintele Fabian Doboș ne ajută să descoperim marea sa personalitate și sufletul său profund, pus în slujba lui Dumnezeu, a adevărului și a științelor teologice, ducând mai departe moștenirea primită de la înaintașii și maeștrii noștri în credință, între care strălucește figura măreață a episcopului martir, fericitul Anton Durcovici, căruia i-a oferit ultima dezlegare cu puțin timp înainte de moarte, în închisoarea din Sighetu Marmației (10 decembrie 1951).

Lucrarea părintelui Fabian surprinde toate momentele dramatice ale impactului sistemului informativ-operativ asupra vieții de zi cu zi a preotului Rafael Friedrich, oferind cititorului probe privind umilințele la care acest om nevinovat a fost supus de persecutorii săi: violarea corespondenței, privarea de legăturile cu familia sa, aflată în Germania, neacordarea permisului de conducere, refuzarea pașaportului, "bombardarea" sa, în mod premeditat, cu acei informatori, unelte voluntare ale forțelor răului, care au căutat, fără succes, să-i zdruncine conștiința.

De asemenea, autorul, pentru conturarea cât mai fidelă și autentică a figurii acestui mărturisitor al credinței catolice, s-a folosit de mărturiile pe care le-au dat cei care l-au cunoscut mai îndeaproape pe pr. Rafael Friedrich: pr. Eduard Ferenț, pr. Eugen Bortoș, doamna Elena Cojocaru, Mons. Vittorio Blasutti. Pe lângă aceștia, de mare ajutor i-au fost autorului și cei doi referenți științifici: dr. Dănuț Doboș și dr. Andrea Dobeș.

Lucrarea se încheie cu o anexă în care sunt publicate documente și declarații date de pr. Friedrich în arestul Securității, și cu un album foto, menite să ofere mai multă lumină asupra acestei mari personalități a Bisericii noastre locale.

Recomandăm această biografie, acest "memorial spiritual", așa cum se exprimă PS Petru Gherghel în prefața lucrării, tuturor celor interesați de trecutul recent al Bisericii noastre, dar și celor care doresc să găsească un exemplu de trăire a credinței, un model al căutătorului neobosit al adevărului, al unui om cultivat și cu vaste orizonturi. Părintele Rafael Friedrich rămâne în istoria Bisericii Catolice din România ca un mărturisitor al credinței în timpul prigoanei comuniste, ca unul care și-a trăit preoția în gradul cel mai înalt.

Laurențiu Turbuc

* * *

Părintele Rafael Friedrich - mărturisitor într-o țară comunistă,
Fabian Doboș, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-188-7, 14x20 cm, 236 p., 20 lei

* * *

Din colecția "Magistra vitae", la Editura Sapientia au mai apărut:
1. CNSIBCR, Biserica Romano-Catolică din România în timpul prigoanei comuniste (1948-1989), Iași, 2008
2. Ioan Zăpodeanu, Pasărea cu gheare roșii. File din istoria satului Butea, județul Iași, Iași, 2009
3. Anton Durcovici, "Nu sunt de acord". Declarații din arestul Securității București (1950), Iași, 2011
4. Fabian Doboș, Părintele Ioan Ciuraru, un apostol neobosit al lui Cristos, Iași 2011
5. PS Aurel Percă, editor, Il vescovo Antonio Durcovici (1888-1951) a 60 anni dal martirio, Iași, 2012
6. Fabian Doboș, Părintele Rafael Friedrich, mărturisitor al credinței într-o țară comunistă, Iași, 2015

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat