Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Există spațiu pentru religie?

"La Parlamentul european religia nu este nici o matrice care definește preferințele individuale sau colective, nici o bază suficientă pentru a mobiliza. Rămâne o semnificativă resursă simbolică de distincție pentru a construi un profil politic și public și pentru a se diferenția în competiție": acesta este, în sinteză extremă, rezultatul unei investigații coordonate de François Foret, director de cercetări politice de la Institutul de Studii Europene (Bruxelles) și prezentată recent în timpul unei reuniuni a nou-constituitului intergrup de la Parlamentul european despre libertatea de religie sau credință și toleranța religioasă. Scopul acestui proiect de cercetare era să investigheze pe rază largă "credințele membrilor Parlamentului european" și ce consecințe are crezul fiecărui parlamentar asupra acțiunilor lor, dar și care este "impactul religiei asupra socializării politice", modul de a trata teme care au o "însemnătate religioasă" și chiar pentru ce "strategii" este eventual utilizată religia. Trebuie notat că studiul se referă la configurarea Parlamentului în legislatura trecută (2009-2014) și că se bazează pe răspunsurile pe care 167 de membri ai parlamentului din 736 (adică 22,7%) au acceptat să le dea la cele 23 de întrebări ale chestionarului distribuit în 9 limbi.

Un "factor social"? Chemați să evalueze influența religiei asupra funcționării Parlamentului, 63,2% dintre cei care au răspuns afirmă că religia are o importanță, și spun asta mai ales deputații care se definesc nereligioși sau atei. "Asta sugerează că religia este mai vizibilă pentru cei care sunt străini de ea sau ostili, în timp ce aceia care cred consideră că rolul său la Parlament este insuficient în relație cu rolul pe care ea îl desfășoară în viața lor individuală", explică Foret, specificând că protestanții (mai ales printre deputații germani și englezi) "resimt o influență catolică în procesul decizional european, în timp ce ortodocșii (mai ales români) cred că religia este prea echivocă și că nu se ține suficient cont de ea". Și totuși majoritatea parlamentarilor europeni (66,7%) spune că rar (47,1%) sau niciodată (19,6%) ia în considerare religia, în timp ce numai o treime dintre deputați face asta adesea sau mereu. Una dintre explicațiile posibile pentru acest paradox, conform lui Foret, ar fi în faptul că religia este tratată ca un "factor social", independent de preferințele sau de implicarea personală.

Cultura și tradiția creștină. Al paradox se observă cu referință la tema culturii europene și legătura cu tradiția creștină: cu privire la lipsa menționării rădăcinilor creștine ale Europei în Tratatul de la Lisabona, raportul între dezamăgiți și satisfăcuți este în jurul procentului de 50% cu un 0,3% în plus de "satisfăcuți". Însă sunt 77% parlamentarii europeni intervievați care recunosc că factorul religios și cultural a marcat modul în care a fost tratată până acum problema intrării Turciei în UE. Oricum religia are importanță în mod diferit în funcție de ambientele politice: în fruntea listei sunt sectoarele legate de drepturile fundamentale, politicile sociale, cultura, educația; în ultima poziție sunt relațiile internaționale. În toate contextele, semnalează Foret, religia poate să devină "un mod pentru a trezi interes și a polariza actorii politici și mass-media" chiar fără a influența deciziile politice.

"Lobby" religioase și parlamentarii. 21% dintre parlamentari s-au declarat "în mod obișnuit în contact cu actori religioși, o dată pe lună sau mai mult", în timp ce 15,8% nu au niciun contact. "Interlocutori mai asidui" sunt cei care sunt mai convinși de influența religiei asupra Parlamentului și cei care se declară credincioși. Dar "nu există dovezi că a intra în contact cu lobby religioase duce la schimbarea de opinie într-un europarlamentar determinat". Cei mai puțin preocupați (și mai obișnuiți) să întâlnească aducători de interese specificie, deci și "lobby" religioase, sunt britanicii; cei mai contrari la orice lobby și cu atât mai puțin la cele de inspirație religioasă sunt desigur francezii. În lumea "eterogenă, plurală și atomizată" ale ONG-urilor cu o dimensiune religioasă, COMECE, Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană "este organizația dedicată în întregime muncii de lobby religios mai frecvent citată" (22,2%), urmată de Conferința Bisericilor Europene (8,1%). În panoramă se pierde lumea protestantă, cu o "flotilă de mici entități" care "oglindesc natura de-instituționalizată a acestei denominațiuni". Sunt vizibile organizațiile ebraice, cu profil public scăzut, dar "eficiente în strategiile lor". Ortodocșii și musulmanii "sunt aproape invizibili, în contrast cu importanța lor demografică în populația europeană". Sunt apoi foarte vizibile organizații "cu interese specifice care lucrează în numele valorilor spirituale": prima dintre toate Caritas-ul.

Cred, nu practic... Ultima parte a investigației se referă la convingerile, practicile și atitudinile religioase ale parlamentarilor: 72% dintre cei care au răspuns au declarat că aparțin unei denominațiuni religioase, dar numai 62% spun că sunt o "persoană religioasă", în timp ce 55% cred într-un Dumnezeu sau în vreo formă de spirit sau "forță vitală". Concluzie: în line cu statisticile europene, "parlamentarii sunt un grup în care se întâlnește apartenența fără a crede și mai mult apartenența fără a practica".

(După agenția SIR, 20 februarie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat