Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (22 februarie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Miercurea trecută, cu ritul cenușii, a început Postul Mare și astăzi este prima duminică din acest timp liturgic care face referință la cele patruzeci de zile petrecute de Isus în pustiu, după botezul în râul Iordan. Scrie sfântul Marcu în Evanghelia de astăzi: "Duhul l-a dus pe Isus în pustiu. Iar în pustiu a stat timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana. Acolo era împreună cu fiarele, iar îngerii îi slujeau" (1,12-13). Cu aceste puțin cuvinte evanghelistul descrie încercarea înfruntată voluntar de Isus, înainte de a începe misiunea sa mesianică. Este o încercare din care Domnul iese victorios și care îl pregătește să vestească Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu. El, în cele patruzeci de zile de singurătate, l-a înfruntat pe Satana "corp la corp", a demascat ispitele sale și l-a învins. Și în El am învins toți, dar nouă ne revine să ocrotim în viața noastră de zi cu zi această victorie.

Biserica ne amintește acest mister la începutul Postului Mare, pentru că el ne dă perspectiva și sensul acestui timp, care este un timp de luptă - în Postul Mare trebuie să luptăm - un timp de luptă spirituală împotriva duhului răului (cf. rugăciunea zilei din Miercurea Cenușii). Și în timp ce traversăm "pustiul" Postului Mare, noi ținem privirea îndreptată spre Paști, care este victoria definitivă a lui Isus împotriva Celui Rău, împotriva păcatului și împotriva morții. Iată deci semnificația acestei prime duminici din Postul Mare: să pornim din nou cu hotărâre pe drumul lui Isus, drumul care conduce la viață. A-l privi pe Isus, ce a făcut Isus și a merge cu El.

Și acest drum al lui Isus trece prin pustiu. Pustiul este locul în care se poate asculta glasul lui Dumnezeu și glasul ispititorului. În zgomot, în învălmășeală acest lucru nu se poate face; se aud numai glasurile superficiale. În schimb, în pustiu putem coborî în profunzime, unde se joacă într-adevăr destinul nostru, viața sau moartea. Și cum auzim glasul lui Dumnezeu? Îl auzim în Cuvântul său. Pentru aceasta este important să cunoaștem Scripturile, deoarece altminteri nu știm să răspundem la cursele celui rău. Și aici aș vrea să mă întorc asupra sfatului meu de a citi în fiecare zi Evanghelia: a citi în fiecare zi Evanghelia, a o medita, câte puțin, zece minute; și a o purta mereu cu noi: în buzunar, în geantă... Dar a ține Evanghelia la îndemână. Pustiul Postului Mare ne ajută să spunem nu mondenității, "idolilor", ne ajută să facem alegeri curajoase conforme cu Evanghelia și să întărim solidaritatea cu frații.

Așadar să intrăm în pustiu fără frică, pentru că nu suntem singuri: suntem cu Isus, cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Mai mult, așa cum a fost pentru Isus, chiar Duhul Sfânt e cel care ne conduce pe drumul Postului Mare, același Duh coborât asupra lui Isus și care ne-a fost dăruit la Botez. De aceea, Postul Mare este un timp propice care trebuie să ne conducă să conștientizăm tot mai mult cât de mult Duhul Sfânt, primit la Botez, a acționat și poate să acționeze în noi. Și la sfârșitul itinerarului Postului Mare, în Veghea Pascală, vom putea reînnoi cu mai mare conștiință alianța baptismală și angajamentele care derivă din ea.

Sfânta Fecioară, model de docilitate față de Duhul Sfânt, să ne ajute să ne lăsăm conduși de El, care vrea să facă din fiecare dintre noi o "creatură nouă".

Îndeosebi, ei îi încredințez această săptămână de exerciții spirituale, care va începe astăzi după-amiază și la care voi lua parte împreună cu colaboratorii mei din Curia Romană. Rugați-vă pentru ca în acest "pustiu" care sunt exercițiile spirituale să putem asculta glasul lui Isus și să corectăm și multele defecte pe care noi toți le avem și să facem față și ispitelor care ne atacă în fiecare zi. Vă cer, de aceea, să ne însoțiți cu rugăciunea voastră.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Adresez un salut cordial familiilor, grupurilor parohiale, asociațiilor și tuturor pelerinilor din Roma, din Italia și din diferite țări.

Salut credincioșii din Napoli, Cosenza și Verona și pe tinerii din Seregno veniți pentru mărturisirea de credință.

Postul Mare este un drum de convertire care are drept centru inima. Inima noastră trebuie să se convertească la Domnul. De aceea, în această primă duminică, m-am gândit să vă dăruiesc vouă care sunteți aici în piață o mică broșură de buzunar cu titlul "Păzește inima ta". Asta este [o arată]. Această broșură adună câteva învățături ale lui Isus și conținuturile esențiale ale credinței noastre, ca de exemplu cele șapte sacramente, darurile Duhului Sfânt, cele zece porunci, virtuțile, faptele de milostenie, etc. Acum o vor distribui voluntarii, printre care sunt numeroase persoane fără casă, care au venit în pelerinaj. Și ca întotdeauna, și astăzi aici în piață cei care sunt în necesitate, ei înșiși ne aduc o mare bogăție: bogăția învățăturii noastre, pentru a păzi inima. Luați o broșură pentru fiecare și duceți-o cu voi, ca ajutor pentru convertire și pentru creșterea spirituală, care pornește mereu din inimă: acolo se joacă partida alegerilor zilnice între bine și rău, între mondenitate și Evanghelie, între indiferență și împărtășire. Omenirea are nevoie de dreptate, de pace, de iubire și va putea să le aibă numai întorcându-se cu toată inima la Dumnezeu, care este izvorul la toate acestea. Luați broșura și citiți-o cu toții.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, în special în această săptămână a exercițiilor, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat