Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Propunerea Mamelor Milostive pentru Postul Paștelui: Rugăciune în familie

Postul Mare este timpul liturgic în care creștinul, însoțit de cuvântul lui Dumnezeu, printr-un parcurs de convertire - rugăciune, post, pomană - se pregătește ca să trăiască din plin misterul morții și învierii lui Cristos. Perioada Postului Mare cuprinde cinci duminici, începe cu Miercurea Cenușii și durează până în ajunul dinaintea Joii Sfinte, Cina Domnului. Dacă doriți, puteți trăi câteva momente de rugăciune în familiile dumneavoastră măcar în una din zilele săptămânii, cooptând toți membrii. Harul Domnului lucrează misterios!

Prima duminică din Postul Mare - 22 februarie 2015 - "Convertiți-vă și credeți în Evanghelie"

Tata: Doamne, tu prin Botez ne-ai chemat la credință și ne-ai dat Harul de a dori să te întâlnim. Te rugăm să ne deschizi inimile pentru a asculta Cuvântul tău și de a ne lăsa luminați de Duhul Sfânt și de Biserică ca să o înțelegem. Dispune-ne inima în acest timp al Postului Mare la convertire. Amin.

Copilul: Și, îndată, Duhul l-a dus în pustiu. ar în pustiu a stat timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana. Acolo era împreună cu fiarele, iar îngerii îi slujeau. După ce Ioan a fost închis, Isus a venit în Galileea, predicând evanghelia lui Dumnezeu și spunând: "S-a împlinit timpul și s-a apropiat împărăția lui Dumnezeu! Convertiți-vă și credeți în evanghelie" (Mc 1,12-15).

Mama:

Fă-mi cunoscute, Doamne, căile tale
și învață-mă cărările tale!
Călăuzește-mă în adevărul tău și învață-mă,
căci tu ești Dumnezeul mântuirii mele!
Amintește-ți, Doamne, de îndurarea și de milostivirea ta,
pentru că ele sunt din veșnicie!
Adu-ți aminte de mine în milostivirea ta,
pentru bunătatea ta, Doamne!
Domnul este bun și drept,
de aceea el îi învață pe cei păcătoși calea;
îi face pe cei sărmani să umble după dreptate,
îi învață pe cei smeriți căile sale. (Ps 24)

A doua duminică din Postul Mare - 1 martie 2015 - "Acesta este Fiul meu cel iubit, ascultați de el!"

Tata: O Doamne, tu care-ți arăți fața celor care te ascultă cu o inimă sinceră, fă puternică credința noastră și fă ca în fața marelui mister al crucii inima noastră să fie în stare să-ți facă spațiu. Prin Cristos Domnul Nostru. Amin.

Copilul: În acel timp, Isus i-a luat pe Petru, pe Iacob și pe Ioan, i-a dus deoparte, pe un munte înalt numai pe ei și i s-a schimbat înfățișarea înaintea lor. Hainele lui au devenit strălucitoare, atât de albe cum niciun albitor de pe pământ nu le putea albi. Atunci le-a apărut Ilie împreună cu Moise și vorbeau cu Isus. Petru, luând cuvântul, i-a spus lui Isus: "Învățătorule, e bine că suntem aici; să facem trei colibe: una pentru tine, una pentru Moise și una pentru Ilie!" De fapt, nu știa ce să spună; căci îi cuprinsese frica. Apoi a venit un nor care i-a învăluit în umbră și din nor a fost un glas: "Acesta este Fiul meu cel iubit, ascultați de el!" Dintr-o dată, privind în jurul lor, n-au mai văzut pe nimeni decât pe Isus singur cu ei. În timp ce coborau de pe munte, Isus le-a poruncit să nu povestească nimănui cele ce au văzut, decât atunci când Fiul Omului va fi înviat din morți. Ei au păstrat lucrul acesta pentru ei, întrebându-se ce înseamnă "a învia din morți" (Mc 9,2-10).

Mama: "Fraților, dacă Dumnezeu este pentru noi, cine este împotriva noastră?" (Rom 8,1).

Te binecuvântăm și-ți mulțumim Doamne pentru familia noastră care, dorește să trăiască unită în iubire. Îți oferim bucuriile și suferințele noastre dar și speranțele pentru viitor. Amin.

A treia duminică din Postul Mare - 8 martie 2015 - "Dărâmați acest templu și în trei zile îl voi ridica!"

Tata: Doamne, tu care ne luminezi calea prin lumina Duhului Sfânt, deschide-ne inima la frumusețea iubirii adevărate ca să putem în familia noastră să fim templu a iubirii tale unii pentru alții. Amin.

Copilul: Paștele iudeilor era aproape, iar Isus a urcat la Ierusalim. Și a găsit în templu vânzătorii de boi, de oi și de porumbei și pe schimbătorii de bani șezând acolo. Făcând un bici din funii, i-a alungat pe toți din templu, la fel ca și oile și boii; a împrăștiat monedele schimbătorilor de bani și a răsturnat mesele, iar celor care vindeau porumbei le-a zis: "Luați acestea de aici! Nu faceți casa Tatălui meu casă de negustorie!". Discipolii lui și-au adus aminte că fusese scris: "Zelul pentru casa ta mă mistuie". Așadar, l-au întrebat iudeii și i-au zis: "Ce semn ne arăți că ai dreptul să faci acestea?". Isus le-a răspuns: "Dărâmați acest templu și în trei zile îl voi ridica!". Așadar, i-au zis iudeii: "Acest templu a fost construit în patruzeci și șase de ani și tu în trei zile îl vei ridica?". Însă el vorbea despre templul trupului său. Deci, când a înviat din morți, discipolii lui și-au amintit că a spus aceasta și au crezut în Scriptură și în cuvântul pe care îl spusese Isus. Pe când era în Ierusalim, la sărbătoarea Paștelui, mulți, văzând semnele pe care le făcea, au crezut în numele lui. Dar Isus nu se încredea în ei, pentru că el îi cunoștea pe toți. Și nu avea nevoie ca cineva să aducă mărturie despre om, pentru că el cunoștea ce era în om (cf. In 2,13-25).

Mama: Doamne, te binecuvântăm pentru darul credinței. Fă ca în Biserică și în familii noastre să se nască mereu vocații misionare care să ajungă la toate popoarele lumii pentru ca să ducă tuturor pacea ta.

A patra duminică din Postul Mare - 15 martie 2015 - "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să aibă viața veșnică"

Tata: Doamne, cât de mult ai iubit lumea, ai trimis pe însăți unicul tău Fiul. Fă ca în fața dubiilor noastre să înțelegem că tu insiști mai mult decât noi, că nu te oprești în fața încăpățânării noastre, că nici chiar sacrificiul suprem pentru tine nu este o problemă dacă acesta-ți permite să recuperezi pe unul dintre noi. Amin.

Copilul: În acel timp, Isus i-a spus lui Nicodim: "După cum Moise a înălțat șarpele în pustiu, tot așa trebuie să fie înălțat Fiul Omului, pentru ca oricine crede în el să aibă viața veșnică. Într-adevăr, atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică. Pentru că Dumnezeu nu l-a trimis pe Fiul său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin el. Cine crede în el nu este judecat, însă cine nu crede a fost deja judecat pentru că nu a crezut în numele Fiului unic al lui Dumnezeu. Aceasta este judecata: lumina a venit în lume, dar oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele. Căci oricine face fapte rele urăște lumina și nu vine la lumină ca să nu-i fie descoperite faptele. Însă oricine face adevărul vine la lumină, ca să se vadă că faptele sale sunt făcute în Dumnezeu" (In 3,14-21).

Mama: Te binecuvântăm, Doamne, și-ți mulțumim pentru Biserica noastră, pentru Sfântul Părinte Papa Francisc, pentru părintele paroh și pentru ceilalți preoți. Te rugăm să faci posibil ca în acest timp al Postului Mare toți membrii familiilor creștine să-și înmoaie orgoliul inimii ca să se ierte și să se iubească așa cum ne iubești tu. Amin.

A cincea duminică din Postul Mare - 22 martie 2015 - "A venit ceasul ca Fiul Omului să fie glorificat"

Tata: Dumnezeule Atotputernic care pășești lângă noi fii tăi, fă ca în încercările vieții , nu frica de moarte să ne coordoneze alegerile ci speranța de a aduce roade, precum bobul de grâu. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Copilul: În acel timp, printre cei care au urcat să se prosterneze de sărbători erau unii greci. Aceștia s-au apropiat de Filip, cel care era din Betsaida Galileii, și l-au rugat: "Domnule, vrem să-l vedem pe Isus". Filip s-a dus și i-a spus lui Andrei, iar Andrei și Filip au venit și i-au spus lui Isus. Isus le-a răspuns: "A venit ceasul ca Fiul Omului să fie glorificat. Adevăr, adevăr vă spun: dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult. Cine își iubește viața o va pierde; cine își urăște viața în lumea aceasta o păstrează pentru viața veșnică. Dacă îmi slujește cineva, să mă urmeze, iar acolo unde sunt eu va fi și cel care mă slujește. Dacă îmi slujește cineva, Tatăl îl va cinsti. Acum sufletul meu este tulburat și ce să spun: «Tată, salvează-mă de ceasul acesta!»? Însă tocmai pentru aceasta am ajuns la ceasul acesta. Tată, glorifică numele tău!" Atunci a venit o voce din cer: "L-am glorificat și iarăși îl voi glorifica". Mulțimea care stătea acolo și care auzise spunea că a fost un tunet; alții ziceau: "Un înger i-a vorbit". Isus a răspuns: "Nu pentru mine a răsunat vocea aceasta, ci pentru voi. Acum are loc judecata acestei lumi; acum conducătorul acestei lumi va fi aruncat afară, iar eu, când voi fi înălțat de pe pământ, îi voi atrage pe toți la mine". Spunea aceasta arătând de ce moarte avea să moară" (In 12,20-33).

Mama:

Ai milă de mine, Dumnezeule, după marea ta bunătate,
și, după mulțimea îndurărilor tale, șterge fărădelegea mea!
Spală-mă cu desăvârșire de nelegiuirea mea
și curăță-mă de păcatul meu!
Creează în mine o inimă curată, Dumnezeule,
și un duh statornic înnoiește înlăuntrul meu!
Nu mă alunga de la fața ta
și duhul tău sfânt nu-l lua de la mine!
Dă-mi înapoi bucuria mântuirii tale
și întărește-mă cu duh binevoitor!
Atunci voi învăța pe cei fărădelege căile tale
și cei păcătoși la tine se vor întoarce. (Ps 50)

Duminica Floriilor, a Patimii lui Isus - 29 martie 2015 - "Cu adevărat acest om era Fiul lui Dumnezeu!"

Tata: Doamne, misterul vieții tale, dar mai ales al morții, este prea mare pentru noi. Avem nevoie de lumină, de timp, de a te cunoaște, de a sta cu tine. Știm că nu te grăbești, că ne aștepți, că ne înțelegi nesiguranțele. Ajută-ne să dorim să creștem în credință, să avem încredere că la sfârșitul drumului ne va aștepta în sfârșit Fața ta pe care dorim să o vedem.

Copilul: Apoi l-au răstignit și, împărțind hainele lui, au aruncat zarurile pentru ele, care ce să ia. Era ceasul al treilea când l-au răstignit. Era scrisă inscripția condamnării lui: "Regele Iudeilor". Împreună cu el au răstignit și doi tâlhari, unul la dreapta și altul la stânga lui. Astfel s-a împlinit Scriptura care spune: "Și a fost socotit cu cei fărădelege". Pe alții i-a salvat, dar pe sine nu se poate salva. Cei care treceau rosteau blasfemii împotriva lui, clătinând din cap și spunând: "Hei, tu, care dărâmi templul și-l construiești în trei zile, salvează-te pe tine însuți coborând de pe cruce!". La fel și arhiereii, între ei, îl luau în râs împreună cu cărturarii și spuneau: "Pe alții i-a salvat, pe sine nu se poate salva. Cristos, regele Israelului, să coboare acum de pe cruce ca să vedem și să credem!". Îl insultau și cei răstigniți cu el. Scoțând un strigăt puternic, Isus și-a dat sufletul. Fiind ceasul al șaselea s-a făcut întuneric pe întreg pământul până la ceasul al nouălea. La ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas puternic: "Eloí, Eloí, léma sabactáni?", care, tradus, înseamnă: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?". Unii dintre cei care erau de față, auzindu-l, spuneau: "Iată, îl cheamă pe Ilie!". Cineva, alergând, a înmuiat un burete în oțet și, punându-l într-o trestie, i-a dat să bea, spunând: "Lăsați, să vedem dacă vine Ilie ca să-l ia jos!". Dar Isus, scoțând un strigăt puternic, și-a dat sufletul. Atunci catapeteasma templului s-a sfâșiat în două, de sus până jos. Când centurionul care stătea în fața lui a văzut cum și-a dat sufletul, a spus: "Cu adevărat acest om era Fiul lui Dumnezeu!" (Mc 15,24-39).

Mama: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit? (Ps 21,2).

Dăruiește-ne bucuria convertirii, Doamne, dăruiește-ne bucuria Învierii. Amin.

Uniunea Mamelor Milostive Creștine


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat